Skip to main content.
04/01/2005

Συνέντευξη Τύπου του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας για την ανθρώπινη τραγωδία στη Ν.Α. Ασία

Σήμερα στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Βασ. Αμαλίας 8)) δόθηκε συνέντευξη Τύπου του ΣΥΝ με εισηγητές τους Μ.Παπαγιαννάκη, Δ.Παπαδημούλη και Μ.Ξηροτύρη με θέμα την παρουσίαση των απόψεων και των προτάσεων του κόμματος σχετικά με την ανθρώπινη τραγωδία και τις συνέπειές της στους λαούς της Ν.Α. Ασίας.

Στη συνέντευξη παρευρέθησαν επίσης ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, ο πρώην Πρόεδρος του κόμματος Ν.Κωνσταντόπουλος, ο βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Θαν.Λεβέντης. Επίσης παρέμβαση έκανε ο Γ.Πρωτονοτάριος, μέλος της ΚΠΕ, καθηγητής ΕΜΠ.

Ο Μ.Παπαγιαννάκης, πρ. ευρωβουλευτής, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, στην εισήγησή του τόνισε:

Η πρόσφατη καταστροφή στην Ν.Α. Ασία θέτει σε ισχυρή δοκιμασία την ανθρωπιά μας και τη δυνατότητα να εκδηλώσουμε έμπρακτα και αποτελεσματικά την αλληλεγγύη μας. Είναι παρήγορο ότι σε πολλές χώρες της Ευρώπης οι πολίτες σε λίγες μέρες προσέφεραν χρηματικά ποσά που ξεπέρασαν τα κονδύλια της επίσημης «βοήθειας». Αυτό το κύμα αλληλεγγύης πρέπει να μεταφραστεί και να εμπεδωθεί πολιτικά, ώστε να υπάρξουν παρεμβάσεις με εμβέλεια και διάρκεια ώστε να μην ξεχαστούν με το χρόνο τα προβλήματα αυτών των λαών που με τον ίδιο χρόνο θα μεγαλώνουν. Καλούμε τους πολίτες να συνεισφέρουν όσο μπορούν στις προσπάθειες συμπαράστασης και βοήθειας. Αλλά και να απαιτήσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο να διαμορφωθούν μόνιμες πολιτικές της Ευρώπης και της χώρας μας για την ανόρθωση και την ανάπτυξη των περιοχών που βυθίζονται στην κρίση μετά τις φυσικές καταστροφές, για την οργάνωση αποτελεσματικής πρόληψης, για την καταπολέμηση των αρνητικών φαινομένων που ήδη εμφανώς συνοδεύουν τις δραματικές εξελίξεις. Σημειώνουμε επί τη ευκαιρία ότι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες σημαντικές επιχειρήσεις έδωσαν σημαντικά ποσά για τη βοήθεια στην Ασία, κάτι που έως τώρα δεν καταφέραμε να διακρίνουμε στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα...

Οι αναπτυγμένες χώρες έχουν από πολύ παλιά αναλάβει την υποχρέωση να διοχετεύουν στη δημόσια βοήθεια για την ανάπτυξη το 0,7 % του ΑΕΠ τους κάθε χρόνο. Δεν το έχουν κάνει, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει «φτάσει» ούτε το μισό αυτού του ποσοστού. Αν η αλληλεγγύη δεν είναι κενός λόγος, η πρόσφατη καταστροφή είναι μια ευκαιρία για μια νέα πορεία. Να αποφασίσει το προσεχές έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ να θέσει ως άμεσο στόχο να αυξήσει την ετήσια δημόσια αναπτυξιακή βοήθεια με προτεραιότητα στις πληγείσες χώρες και σε ποσοστό του ευρωπαϊκού ΑΕΠ τόσο που να ισοδυναμεί με όσο θα τους αναλογούσε αν ο στόχος του 0,7% είχε επιτευχθεί. Αυτό σε μια ιδανική εκδοχή θα σήμαινε αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα προγραμματισμό πέντε ως δέκα ετών, σε μια πιο ρεαλιστική εκδοχή, όπου μόνο μέρος των επίσημων διακηρύξεων των αναπτυγμένων χωρών θα υλοποιούνταν, και πάλι θα μπορούσε να είναι μια σοβαρή συμβολή στην αντιμετώπιση των αναπτυξιακών προβλημάτων των χωρών της Ν.Α.Ασίας. Πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να είναι η παραγραφή των χρεών των χωρών που υπέστησαν την καταστροφή.

Στο μεταξύ οι άμεσες ανάγκες και προκλήσεις απαιτούν ένα συνολικό και συνεκτικό πρόγραμμα δράσης. Η άμεση διοχέτευση τροφίμων, νερού, φαρμάκων, μέσων στέγασης κλπ δεν μπορεί να αφεθεί μόνο στην φιλανθρωπία και τις πολλαπλές παρεμβάσεις κρατών και ΜΚΟ. Η «πολιτική προστασία» της ΕΕ πρέπει να ενισχυθεί με αρμοδιότητες και εξουσίες και φυσικά πόρους ώστε να μπορεί πέρα από τον συντονισμό των εθνικών υπηρεσιών να διαμορφώνει και ενιαία και αποτελεσματική ευρωπαϊκή παρακολούθηση των εξελίξεων και άμεση παρέμβαση. Σχετικές προτάσεις ήδη υπάρχουν και επείγει η διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων.

Υπάρχει επίσης άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για την πρόληψη ορισμένων σοβαρότατων και επικίνδυνων συνεπειών της φυσικής καταστροφής όπως οι επιδημίες, η έκθεση σε παντοειδείς κινδύνους των πιο ευπαθών τμημάτων των πληθυσμών, ιδιαίτερα των παιδιών και απροστάτευτων γυναικών, η ήδη εμφανής πρόσθετη εγκληματικότητα των χειρότερων μορφών, η πείνα κλπ. Πρέπει αμέσως να διατεθούν τα κοινοτικά και εθνικά αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων και να κινητοποιηθούν τα μέσα μεταφοράς των στρατιωτικών δυνάμεων, που έτσι θα έβρισκαν και κάποιο πολύ πιο αποδεκτό στόχο. Στις πρόσφατες και θλιβερές στρατιωτικές παρεμβάσεις αποδείχθηκε ότι οι τεχνολογικές δυνατότητες τέτοιων παρεμβάσεων είναι εξαιρετικά ισχυρές ! Να οργανωθεί ένα σύστημα παραχώρησης στις πληγείσες περιοχές παραγωγικών εξοπλισμών που αποσύρονται ή καταστρέφονται στην Ευρώπη και αλλού : χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα αλιευτικά σκάφη που καταστρέφονται εδώ και θα λείψουν δραματικά εκεί, όπου τα αλιεύματα είναι βασικό στοιχείο της διατροφής των πληθυσμών. Και επειδή τα τσουνάμι επέφεραν επίσης δραματικές οικολογικές καταστροφές, μεταξύ άλλων εξαφανίζοντας ψάρια και γόνο, θα ήταν αναγκαίο άμεσα να αξιοποιηθούν οι σημαντικές ερευνητικές και παρεμβατικές δυνατότητες της ΕΕ, και άλλων, για τον εμπλουτισμό των αλιευτικών πόρων της περιοχής. Τέλος ως προς την εγκληματικότητα (απαγωγές, εμπόριο γυναικών, πωλήσεις βρεφών κλπ), μπορεί και πρέπει να ανατεθεί στην Ευρωπόλ και τις εθνικές αστυνομικές αρχές να ενισχύσουν την παρακολούθηση και δίωξη των σχετικών δικτύων που ήδη έχουν αναλάβει δράση. Κυρίως όμως θα μπορούσε να οργανωθεί, με ευθύνη του ΟΗΕ, των Κυβερνήσεων και αξιόπιστων δημόσιων οργανισμών ή μεταφορά των παιδιών που βρέθηκαν χωρίς προστασία και η μέριμνα για την αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση τους έως ότου καταστεί δυνατό να επιστρέψουν στις χώρες και οικογένειες τους υπό ανεκτές συνθήκες. Έχουν υπάρξει ανάλογα παραδείγματα στο πρόσφατο παρελθόν και θα πρέπει να αξιοποιηθούν κατάλληλα σε διαφορετικές βέβαια συνθήκες.

Η εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης και προειδοποίησης για τη δημιουργία των τσουνάμι είναι ένα επίσης επείγον καθήκον. Έχει αποδειχθεί ότι τεχνολογικά είναι εφικτά και οικονομικά απολύτως προσιτά. Ο σχετικός εξοπλισμός μπορεί και πρέπει να είναι μέρος της απαιτούμενης βοήθειας στις χώρες της περιοχής, το δε σύστημα προειδοποίησης και ενημέρωσης των πληθυσμών να ενισχυθεί με αρχική μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμόνων από τις αναπτυγμένες χώρες έως ότου οι ενδιαφερόμενες χώρες της περιοχής οργανώσουν το δικό τους σύστημα ανταλλαγών και συντονισμού. Το ζήτημα αφορά και τις δικές μας περιοχές, σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Μεσόγειο. Η Ελλάδα πρέπει να συμβάλει αποφασιστικά στη λήψη των σχετικών αποφάσεων στην ΕΕ (ήδη ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ κ. Δ.Παπαδημούλης έχει υποβάλει τη σχετική ερώτηση-πρόταση.). Ας θυμίσουμε ότι το σχετικό κόστος είναι κυριολεκτικά ασήμαντο, ενώ το σύστημα και η οργάνωση της ενημέρωσης των πολιτών πρέπει να αποτελέσει μέρος της αναγκαίας αναδιοργάνωσης της πολιτικής προστασίας στη χώρα μας, που θα πρέπει να περιλαμβάνει και τακτικές ασκήσεις ετοιμότητα υπηρεσιών και πολιτών, όπως και ειδικές ρυθμίσεις που να επιτρέπουν την άμεση δυνατότητα χρήσης των ΜΜΕ, κρατικών και ιδιωτικών, για την κινητοποίηση των πολιτών σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης.

Τέτοιες και άλλες ανάλογες ιδέες και πρωτοβουλίες μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν ένα ουσιαστικό πρόγραμμα δράσης και διεκδίκησης πολιτών, ΜΚΟ, πολιτικών οργανώσεων παντού όπου ακούγεται ή μπορεί να ακουστεί η φωνή τους. Η Ελλάδα μετέχει στα κοινοτικά όργανα αλά και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η ελληνική Κυβέρνηση καλείται να υποστηρίξει τέτοιες και άλλες ανάλογες θέσεις που ήδη προβάλλονται και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και από εθνικές πολιτικές δυνάμεις και οργανώσεις, σε όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα δε από δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Η βουλευτής του ΣΥΝ Μ.Ξηροτύρη, στην παρέμβασή της, τόνισε:

Πραγματικά η μεγάλη καταστροφή που έχει γίνει σ΄ αυτές τις χώρες μας κάνει όλους να σκεφτούμε τι είναι αυτή η παγκοσμιοποίηση και πώς πρέπει να τη διαχειριστούμε. Τελικά, αυτό που λένε οι απλοί πολίτες: Πρέπει να τη διαχειριστούμε με αλληλεγγύη. Πρέπει να τη διαχειριστούμε με έναν τρόπο που να μειώνονται οι ανισότητες και κατά κύριο λόγο να προστατεύουμε το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μας.

Έτσι νομίζω ότι επιτακτικά πια μπαίνει στην ανθρωπότητα η ανάγκη όλα αυτά τα συστήματα παρακολούθησης των πολιτών να γίνουν συστήματα παρακολούθησης και προστασίας των πολιτών και των λαών, και όχι συστήματα που ενισχύουν άλλες δράσεις των οικονομικών συμφερόντων.

Όσον αφορά τη δική μας χώρα, τα δικά μας συστήματα πολιτικής προστασίας: Δεν είναι ολοκληρωμένα. Υπάρχει μια Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Δεν υπάρχει όμως ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα συνδέει τις κρατικές υπηρεσίες, τις υπηρεσίες της Τοπικής και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στο μεγάλο έργο και της πρόληψης αλλά μετά και της αποκατάστασης των ζημιών. Δεν συνδέει αυτό το σχέδιο με την Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τους ουσιαστικούς φορείς που υπάρχουν στη χώρα: Τους φορείς αντισεισμικής έρευνας και προστασίας, όλους τους φορείς που φροντίζουν για την προστασία των πολιτών. Χρειαζόμαστε πάρα πολύ δουλειά. Χρειαζόμαστε πολύ δουλειά ιδιαίτερα στα θέματα των σεισμών, γιατί εμείς μπορεί να μην κινδυνεύουμε από ένα τσουνάμι, το οποίο μπορούμε ίσως με την προειδοποίηση να προβλέψουμε, όμως έχουμε τον σεισμό μέσα στην καρδιά της χώρας μας. Και αυτό σημαίνει σωστός σχεδιασμός, σημαίνει σωστές κατασκευές –ευτυχώς έχουμε κάνει πολλά βήματα σ΄ αυτό. Σημαίνει όμως μία έρευνα και στα σχολεία και στα άλλα δημόσια κτίρια, σημαίνει χρήματα για περαιτέρω διεύρυνση της έρευνας, για μία οργανωμένη διασύνδεση των συστημάτων έρευνας και παρακολούθησης.

Νομίζω ότι θα πρέπει η χώρα μας και να συνδράμει αλλά και να δει τα μεγάλα προβλήματα που έχει κι αυτή από τις φυσικές καταστροφές, και ιδιαίτερα από τους σεισμούς. Δεν φτάνει να λέμε, α, τώρα που έγινε αυτό θα κάνουμε πέντε πράγματα, και μετά να τα ξεχνάμε. Νομίζω ότι πρέπει να μπούμε πια σε σταθερές δομές αυτής της λεγόμενης πλανητικής προστασίας και πλανητικής αλληλεγγύης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης, στην παρέμβασή του, υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή προέχει η έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης από τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και κυβερνήσεις, έτσι ώστε άμεσα να απαλυνθούν και να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της καταστροφής.

Επίσης, επεσήμανε τη σημασία δημιουργίας και λειτουργίας ενός συστήματος ανίχνευσης και έγκαιρης προειδοποίησης για παλιρροϊκά κύματα τσουνάμι, σε παγκόσμια δικτύωση, μια πρωτοβουλία στην οποία θα πρέπει να πρωτοστατήσει η Ε.Ε.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης κατάλληλου συστήματος και στη Μεσόγειο, πρόταση την οποία αποδέχθηκε και χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε. Στ. Δήμας.

Ο Έλληνας Επίτροπος κ. Στ Δήμας, στην παρέμβασή του, τόνισε:

Κατ΄ αρχήν, κύριε Πρόεδρε του ΣΥΝ, κύριε τέως Πρόεδρε του ΣΥΝ, κύριοι συνάδελφοι να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία την οποία πήρατε για αυτή την εκδήλωση με τα Μέσα Ενημέρωσης, που θα συμβάλει αναμφίβολα στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης αλλά και των αρμοδίων αρχών για το πολύ μεγάλο θέμα το οποίο ήρθε πάλι στην επικαιρότητα με την τρομερή καταστροφή στη Ν.Α. Ασία, της πρόληψης, της προειδοποίησης και της περιστολής των ζημιών από τέτοια καταστρεπτικά γεγονότα.

Αναμφίβολα υπάρχουν ορισμένοι μηχανισμοί οι οποίοι οπωσδήποτε θέλουν ενίσχυση και στο δικό μας τον χώρο.

Η πρόταση του κ. Παπαδημούλη είναι πράγματι αξιοσημείωτη, πολύ ενδιαφέρουσα. Δυστυχώς δεν υπάρχει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης στον ευρωπαϊκό χώρο, ούτε στη Μεσόγειο, ούτε στη Βαλτική, ούτε στη Βόρειο Θάλασσα, και νομίζω ότι είναι –με αφορμή την πρόταση του κ. Παπαδημούλη- θα πρέπει να γίνει εξέταση για το πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα τέτοιο σύστημα. Δυστυχώς δεν υπάρχει τέτοιο σύστημα, όπως φάνηκε, ούτε στις περιοχές όπου παρόμοια καταστρεπτικά γεγονότα μπορούν να συμβούν συχνότερα, στον Ινδικό Ωκεανό ή σε άλλες μεγάλες θάλασσες. Και αυτό είναι βέβαια θέμα και των Ηνωμένων Εθνών για να δημιουργήσει ένα τέτοιο σύστημα.

Θα ήθελα να πω δυο κουβέντες για την Ε.Ε. και χαίρομαι ιδιαίτερα για την πρόταση του κ. Παπαδημούλη, επίσης στο Ευρωκοινοβούλιο, για να ενισχυθεί η πολιτική προστασία της Ε.Ε., η οποία είναι μία υπηρεσία η οποία έχει συσταθεί από το 2001 και μετά, μετά το γεγονός της τρομοκρατικής επίθεσης. Η οποία έχει ως κύριο έργο τον συντονισμό των σχετικών Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας των κρατών-μελών, αλλά και ορισμένων άλλων χωρών. Είναι 30 οι χώρες οι οποίες μετέχουν. Και κυρίως έχει την συλλογή πληροφοριών, τον εντοπισμό των προβλημάτων, των αναγκών και τον συντονισμό στη βοήθεια η οποία θα πηγαίνει είτε σε ειδικούς ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν το θέμα της αντιμετώπισης των φυσικών ζημιών, είτε σε προμήθειες φαρμακευτικού ή άλλου υλικού, να γίνεται συντονισμένα και να μην πηγαίνουν π.χ. τόνοι ασπιρίνης σε ένα μέρος από διάφορες πηγές, σε άλλο μέρος να πηγαίνουν άλλα πράγματα.

Πρέπει να σας πω ότι από την πρώτη στιγμή η Ε.Ε. ήταν η πρώτη που έστειλε εμπειρογνώμονες στους τόπους καταστροφής. Έχει λειτουργήσει πολύ καλά μέχρι στιγμής. Επειδή άκουσα κριτική ότι η Ε.Ε. έχει δώσει λίγα χρήματα, η Ε.Ε. είναι τα κράτη-μέλη που δίνουν τη βοήθεια.. Επομένως πρέπει συνολικά να υπολογιστεί. Εάν γίνει αυτή η πρόσθεση και βεβαίως με τη διαπίστωση ότι οι ζημιές είναι πολύ μεγαλύτερες, οι προσφορές αυξάνονται συνεχώς. Το ίδιο γίνεται και με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία, ενώ ξεκίνησε από ένα μικρό ποσό, συνεχώς αυξάνει το ποσό.

Δεν ήθελα να μιλήσω περισσότερο, απλώς να συγχαρώ από βάθους καρδίας τα Μέσα Ενημέρωσης, τις τηλεοράσεις, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τους δημοσιογράφους που μετέχουν σήμερα σ΄ αυτές τις προσπάθειες συγκέντρωσης χρημάτων. Πραγματικά τους αξίζουν συγχαρητήρια. Και ελπίζω ο ελληνικός; λαός, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε αυτού του είδους τις καταστροφές, δεδομένου ότι και ο ίδιος έχει υποστεί στο παρελθόν πάρα πολλές, θα συμμετέχει ολόψυχα στην προσπάθεια αυτή.

Ο Γ.Πρωτονοτάριος, μέλος της ΚΠΕ, καθηγητής ΕΜΠ, στην παρέμβασή του τόνισε:

Κατά τη γνώμη μου, και άλλων συναδέλφων μου, δεν προέχει, τουλάχιστον σε επίπεδο εθνικό, ένα σύστημα προειδοποίησης , με δεδομένο κιόλας ότι αν ένα τσουνάμι στην Ελλάδα έρθει σε νησιά, σε ακτές, βεβαίως θα μπορούσε να γίνει αυτό σε επίπεδο διακρατικό. Δηλαδή και μέσω της Ε.Ε., όπως είπε ο Δ. Παπαδημούλης, με πρωτεργάτες χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Τουρκία.

Ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι η εξέταση και η αντισεισμική ενίσχυση σημαντικών κτιρίων, νοσοκομείων, σχολείων, θεάτρων κ.λπ. Δυστυχώς η πολιτεία δεν έχει προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση, παρότι το ίδιο το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει συστήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα, το οποίο λέγεται Εθνική Πολιτική Αντισεισμικής Ενίσχυσης Υφισταμένων Κατασκευών και χρηματοδοτείται προς το παρόν με ιδίους πόρους του ΤΕΕ. Όταν ιδρύθηκε προβλεπόταν συγκεκριμένη χρηματοδότησή του σαν ένα ποσοστό του ΑΕΠ, μικρό βεβαίως. Αυτό τότε δεν τηρήθηκε.

Υπάρχουν σημαντικά προβλήματα που η τεράστια αυτή καταστροφή μας φέρνει. Ήθελα να τονίσω ότι οι μεγάλες ανισότητες που υπάρχουν στον κόσμο σε κοινωνικό επίπεδο υπάρχουν και στο θέμα προστασίας και πρόληψης. Το είδαμε σ΄ αυτές τις χώρες. Δεν υπήρχε το σύστημα. Τα κτίριά τους ήταν πολύ χειρότερα απ΄ ότι στην Ιαπωνία π.χ. ή στην Καλιφόρνια ή απ΄ ότι στις χώρες σαν κι εμάς, που σ΄ αυτό πράγματι έχουμε κάνει πρόοδο. Είναι ένα θέμα για τις πλούσιες χώρες και σ΄ αυτόν τον τομέα να προσφέρουν για να έχουμε μία καλύτερη αντισεισμική προστασία.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κατέθεσε στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας το ποσό τον 6000€, ως συμβολική κίνηση υπέρ των πληγέντων στη Νοτιοανατολική Ασία.