Skip to main content.
04/07/2008

Μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ιεράπετρα, ο υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης, τόνισε: "Γέφυρα ειρήνης η Κρήτη, όχι πολεμικό ορμητήριο."

Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει το τοπίο και στην Κρήτη, όπως και σʼ όλη την Ελλάδα. Ας το πάρουν απόφαση ορισμένοι. Ο δικομματισμός έχει «φάει τα ψωμιά του». Ο τόπος χρειάζεται ριζικές αλλαγές και ανατροπές.

Η Κρήτη αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για μια πολιτική ειρήνης, συνεργασίας και οικολογικής προστασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Όμως, το πλεονέκτημα αυτό ακυρώνεται όταν «φιλοξενεί» δραστηριότητες όπως η πρόσφατη Ελληνοισραηλινή άσκηση, η οποία χαρακτηρίστηκε «πρόβα επίθεσης από πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Το κίνημα στην Κρήτη πρέπει να δυναμώσει για να φύγει η βάση της Σούδας.

Η ελληνική κυβέρνηση επωμίζεται τεράστιες ευθύνες για το ενδεχόμενο εμπλοκής της χώρας μας σε νέα πολεμικά σενάρια των ΗΠΑ και του Ισραήλ στη Μ. Ανατολή. Την καλούμε να μείνει μακριά και να μην διευκολύνει με κανένα τρόπο τέτοια σενάρια.

Η υπόθεση της ειρήνης στην εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μ. Ανατολής, με την οποία συνδέονται αδιάρρηκτα και τα εθνικά μας θέματα, απαιτεί τον αποκλεισμό της λύσης των προβλημάτων με τη βία και τον πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Η απάντηση στον κίνδυνο διασποράς των πυρηνικών όπλων στη Μ. Ανατολή είναι η ανακήρυξη ολόκληρης της περιοχής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά όπλα. Αυτό σημαίνει να αρνηθεί το πυρηνικό του οπλοστάσιο και το Ισραήλ, που παράνομα κατέχει».

Δεν υπάρχουν στρατιωτικές λύσεις στα προβλήματα. Το δείχνουν οι πόλεμοι στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Η ασφάλεια στην εποχή μας είναι έννοια πολυδιάστατη - πολιτική, οικονομική, οικολογική, ανθρώπινη.