Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/02/2006

Περιοδεία Αλέκου Αλαβάνου στο Ζεφύρι

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος μαζί με τον Γ.Πανούση, υποψήφιο Υπερνομάρχη και τη Μάγδα Σπηλιοπούλου, μέλος της ΚΠΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ, πραγματοποίησε σήμερα περιοδεία στο Ζεφύρι, όπου ζουν πάνω από 3.500 τσιγγάνοι και συζήτησε με τους εκπροσώπους τους και το Δήμαρχο Ζεφυρίου κ.Παπαχρήστου, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Συγκεκριμένα, όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των τσιγγάνων, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην εκπαίδευση, την υγεία, την απασχόληση και τη στέγαση.

Η εικόνα των τσιγγάνικων συνοικισμών στο Ζεφύρι θυμίζει ταινία του Κουστουρίτσα καθώς δεν υπάρχουν δρόμοι, αποχέτευση και υποδομή για μια αξιοπρεπή ζωή, ενώ, όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου «Φιλική Εταιρεία Ζεφυρίου-ROM», υπάρχει ρατσιστική αντιμετώπιση στο θέμα της παιδείας. Χαρακτηριστικά το 80% των παιδιών των τσιγγάνων δεν παίρνουν ποτέ απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για τους αναλφάβητους.

Μετά την περιοδεία ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος έκανε την εξής δήλωση:

«Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 10 μέρες που κάνουμε επαφή με τους τσιγγάνους της Αττικής με την πρωτοβουλία τους για το κόμμα «Ασπίδα».

Εδώ στο Ζεφύρι βλέπουμε ότι, ενώ κατασπαταλήθηκαν τεράστια ποσά για την ολυμπιακή Αθήνα, υπάρχει μια Αθήνα που δεν μπορούμε να φανταστούμε . Τα στεγαστικά προβλήματα, τα προβλήματα της εκπαίδευσης τα προβλήματα της απασχόλησης, της υγείας, νομίζω ότι έχουν ήδη χτυπήσει το καμπανάκι του συναγερμού. Χρειάζονται άμεσες και θετικές δράσεις, έτσι ώστε οι τσιγγάνοι να αισθανθούν και να είναι ισότιμοι έλληνες πολίτες μαζί με όλους τους υπόλοιπους έλληνες.»

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Φιλική Εταιρεία Ζεφυρίου-ROM» κ.Δημητρίου δήλωσε τα εξής:

«Τα τεράστια προβλήματα που απασχολούν την περιοχή μας, τα ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ και με τις δικές τους παρεμβάσεις στη Βουλή πιστεύω ότι θα ξυπνήσουν και αυτοί που κυβερνούν για να μπορέσουν να γίνουν τα πράγματα όπως είναι για όλους του έλληνες πολίτες. Τα βασικά μας προβλήματα είναι το στεγαστικό, το εκπαιδευτικό, το εργασιακό και η υγεία.»

Ο υποψήφιος υπερνομάρχης κ. Γ.Πανούσης δήλωσε:

«Η Ελλάδα είναι μία, η Αττική είναι μία, όλοι οι έλληνες είμαστε ίσοι, πρέπει λοιπόν να δούμε τον πλαϊνό μας ως συνάνθρωπο και ως πολίτη με όλα τα δικαιώματα που έχει ο καθένας. Έτσι λοιπόν πρέπει να ξεπεράσουμε όλες τις παλιές αντιλήψεις, να φτιάξουμε θεσμούς και δομές διάρκειας, να μην εκμεταλλευόμαστε τον πόνο και την ανάγκη του άλλου, να δώσουμε ίσες ευκαιρίες και στην αρχή και στη μέση και στη συνέχεια της ζωής.»

To Γραφείο Τύπου