Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/07/2008

Τέλος στα σχέδια της Χόχτιφ για επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελ.Βενιζέλος» βάζει η Κομισιόν

Απάντηση του Επιτρόπου ΜακΚρίβι στον Δ. Παπαδημούλη

Τέλος στα σχέδια της Χόχτιφ για επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος» βάζει η Κομισιόν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση, το 1996, υπέγραψε με την εταιρεία Χόχτιφ τριακονταετούς διάρκειας σύμβαση παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) η οποία εκπνέει το 2025. Από τον ελληνικό τύπο προκύπτει ότι προωθείται η ένταξη του ΔΑΑ στο ελληνικό χρηματιστήριο, γεγονός που έχει ανοίξει συζήτηση για την ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης για επιπλέον χρόνια».

Mε βάση τις παραπάνω πληροφορίες, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ρώτησε την Κομισιόν αν είναι σύμφωνη με το κοινοτικό δίκαιο η χρονική επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης, χωρίς την προηγούμενη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού.

Ο Επίτροπος για την εσωτερική αγορά κ. Τσαρλς ΜακΚρίβι, στην απάντησή του, αναφέρει ότι «η Επιτροπή δεν γνωρίζει αν η Ελλάδα σκοπεύει να ανανεώσει τη σύμβαση παραχώρησης του ΔΑΑ με τον σημερινό ανάδοχο» και στη συνέχεια τονίζει ότι: «Μόνο σε περίπτωση που προβλέπεται ρητά από την προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάθεση της αρχικής σύμβασης παραχώρησης είναι δυνατόν να ανανεωθεί η σύμβαση παραχώρησης με τον ανάδοχο μόνο για το ακριβές χρονικό διάστημα, το οποίο επίσης θα έπρεπε να αναφέρεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού. Αν αυτή η δυνατότητα, με όλες τις προϋποθέσεις της, δεν προβλέπεται ρητά και με σαφήνεια στην αρχική προκήρυξη του διαγωνισμού, θα πρέπει να υπογραφεί νέα σύμβαση (παραχώρησης ή ό,τι άλλου είδους αποφασίσουν οι εθνικές αρχές) μετά από διενέργεια διαγωνισμού σύμφωνα με το ισχύον κοινοτικό δίκαιο και ανάλογα με το είδος της σύμβασης που επιθυμεί να υπογράψει η Ελλάδα.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

"H κυβέρνηση της NΔ οφείλει να εγκαταλείψει αμέσως κάθε διαπραγμάτευση ή και σκέψη για επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Ελ. Bενιζέλος στην γερμανική Xόχτιφ και μάλιστα χωρίς διαγωνισμό.

Σε μια περίοδο που το ελληνικό σκάνδαλο "Zήμενς" σκιάζει τα πάντα, ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και απόλυτα προσηλωμένοι στη διαφάνεια και τη νομιμότητα".

To Γραφείο Τύπου