Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/07/2008

H ανάγκη ελέγχου των τιμών της βενζίνης και των πετρελαιοειδών

Επίκαιρη ερώτηση Π.Λαφαζάνη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης

Η ακρίβεια συνεχίζει αμείωτη να καλπάζει σε όλα σχεδόν τα προϊόντα και να σαρώνει τα λαϊκά εισοδήματα την ώρα που η κυβέρνηση όχι μόνο παρακολουθεί ως θεατής την κατάσταση και χρησιμοποιεί επικοινωνιακές μεθόδους παραπλάνησης των πολιτών, αλλά είναι και η ίδια που βάζει φωτιά στις τιμές με χαρακτηριστικό παράδειγμα την έγκριση της νέας υπέρογκης αύξησης στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Την ίδια ώρα καλπάζουν αμείωτα οι τιμές της βενζίνης και των πετρελαιοειδών. Οι καθημερινές αυξήσεις στις τιμές αυτές δεν δικαιολογούνται μόνο  από την αντίστοιχη αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

 Αντίθετα, οι συνεχείς υπεραυξήσεις της βενζίνης οφείλονται σε σημαντικό βαθμό στην κερδοσκοπία που ασκούν οι εταιρείες διύλισης πετρελαίου οι οποίες αυτή την περίοδο καταγράφουν εύκολα υπερκέρδη και στην αισχροκέρδεια κατά κύριο λόγο των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, οι οποίες έχουν διαμορφώσει ένα άτυπο καρτέλ με πρωτοφανή χονδρεμπορικά κέρδη.

Αποτέλεσμα αυτών των νοσηρών καταστάσεων, τις οποίες ανέχεται και καλύπτει η κυβέρνηση, είναι η Ελλάδα να έχει από τις μεγαλύτερες, αν όχι τη μεγαλύτερη τιμή στη βενζίνη  στην Ευρώπη, αν αφαιρέσουμε τους φόρους.

Κατόπιν τούτου,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σκοπεύει να λάβει δραστικά μέτρα ελέγχου των τιμών της βενζίνης και των πετρελαιοειδών και ιδιαίτερα για το σπάσιμο  των καρτέλ στην αντίστοιχη αγορά;

Σκοπεύει να θέσει πλαφόν στις τιμές, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις και στις περιφέρειες εκείνες που λόγω και της θερινής περιόδου εμφανίζονται πιο έντονα φαινόμενα  αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας;

Ο ερωτών βουλευτής

Παναγιώτης  Λαφαζάνης