Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/05/2008

Η ΝΕΑ ΚΑΠ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Μετά το «διαγνωστικό έλεγχο» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η αρμόδια Επίτροπος κα. Μπόελ ανακοίνωσε μία σειρά από μέτρα για τον «εκσυγχρονισμό» της ΚΑΠ, με κύριο στόχο την εισαγωγή των κανόνων της νεοφιλελεύθερης αγοράς και στη γεωργία. Η προσπάθεια εκ μέρους της Επιτρόπου να συνδέσει τη παγκόσμια κρίση τροφίμων και τιμών με την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την προβολή της αναθεώρησης της ως μέρους της λύσης, επιχειρεί να συσκοτίσει τους πραγματικούς στόχους της αναθεώρησης, που είναι η περαιτέρω μείωση του αγροτικού εισοδήματος.

Συγκεκριμένα με τις προτάσεις της Επιτρόπου:

-    Επιχειρείται η εξαφάνιση των μικρομεσαίων αγροτών μέσω της συρρίκνωσης των άμεσων επιδοτήσεων και τη μεταφορά τους στον προϋπολογισμό της Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο τομέας της Αγροτικής Ανάπτυξης για τη χώρα μας ελάχιστα λειτούργησε και όταν λειτούργησε εξυπηρέτησε άλλα συμφέροντα και όχι των αγροτών. Εκτιμάμε ότι και ο στόχος αύξησης του ποσοστού της διαφοροποίησης από 5%  που είναι σήμερα στο 13% το 2013 αυτούς τους σκοπούς εξυπηρετεί και όχι τον προϋπολογισμό της Αγρ. Ανάπτυξης.

-    Καταργείται η αγρανάπαυση του 10%, με στόχο την εντατικοποίηση της ευρωπαϊκής γεωργίας με την επακόλουθη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

-    Η αναγγελλόμενη απλοποίηση της πολλαπλής συμμόρφωσης, στην οποία όμως θα προστεθούν νέες απαιτήσεις δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στη χώρα μας, γιατί το Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης είναι υποβαθμισμένο και σε πολλά πράγματα ανίκανο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με σχέδιο, προγραμματισμό και στρατηγική στόχευση.

-    Η διαχείριση των υδάτινων πόρων και η προστασία της βιοποικιλότητας που χρησιμοποιούνται ως πρόφαση για τη λήψη των παραπάνω μέτρων δεν μπορούν να πείσουν, τη στιγμή που η ΕΕ  επιτρέπει την παραγωγή μεταλλαγμένων που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της βιοποικιλότητας.

Ο ΣΥΝ καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κοντό, στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν σε επίπεδο Υπουργών Γεωργίας, να στηρίξει τις ανάγκες των Ελλήνων μικρομεσαίων αγροτών, τους οποίους ήδη η ΚΑΠ έχει φέρει σε οικονομικό αδιέξοδο.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής