Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/07/2008

Απάντηση στην αντιπυραυλική ασπίδα ο αγώνας για Ευρώπη χωρίς πυρηνικά

Παρεμβαίνοντας σε χθεσινοβραδινή εκδήλωση-συζήτηση της ATTΑC-Ελλάς με θέμα μια αποπυρηνικοποιημένη Ευρώπη, ο υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης τόνισε:

«Η επισημοποίηση της συμφωνίας ΗΠΑ-Τσεχίας για την εγκατάσταση στη δεύτερη βάσης για τη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα αποτελεί μεγάλο βήμα πίσω.

Το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης Μπους πλήττει βαρύτατα την υπόθεση της ειρήνης και του αφοπλισμού, εξυπηρετεί τα ηγεμονικά σχέδια των ΗΠΑ και απειλεί να οδηγήσει σε νέο διχασμό της Ευρώπης. Κρατά την Ευρώπη δέσμια της αντίληψης που θέλει την παραμονή της υπό την «ομπρέλα ασφάλειας» των ΗΠΑ. Υπονομεύει την ιδέα της πανευρωπαϊκής συνεργασίας, με βάση μια νέα σχέση Ε.Ε.-Ρωσίας, που έχει καταστεί πιο επιτακτική από τη διεθνή ενεργειακή κρίση.

Ανησυχούμε βαθύτατα και για τον πρόσθετο λόγο ότι υπάρχουν αμερικανικά σενάρια για επέκταση της αντιπυραυλικής ασπίδας και στα Βαλκάνια.

Η απάντηση στην εξέλιξη αυτή δεν είναι η κλιμάκωση των εξοπλισμών, αλλά η κλιμάκωση του αγώνα για την  ματαίωση των σχεδίων των ΗΠΑ και για την επαναφορά στο προσκήνιο του αιτήματος για μια Ευρώπη χωρίς πυρηνικά, μέσα από συντονισμένες πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις.

To Γραφείο Τύπου