Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/02/2006

Νέες απειλές για την παγκόσμια ειρήνη από τα σχέδια για «μακρύ πόλεμο» της κυβέρνησης Μπους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Π.Γ. ΤΟΥ ΣΥΝ

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο ΣΥΝ εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στα νέα σχέδια της κυβέρνησης Μπους για «μακρύ πόλεμο» με πεδίο δράσης όλο τον κόσμο, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας με έκθεση του Πενταγώνου στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Ο «μακρύς πόλεμος» θα είναι διαρκής πόλεμος και «οι επιχειρήσεις μπορεί να διεξάγονται ταυτόχρονα σε δεκάδες διαφορετικές χώρες και για πολλά χρόνια» σύμφωνα με την Έκθεση. Το γεγονός ότι θα πρόκειται για επιχειρήσεις με ειδικές δυνάμεις θα κάνει πιο μεγάλο τον πειρασμό της προσφυγής στον πόλεμο. Επιπλέον, μεγαλώνει ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων σ΄αυτές, καθώς ετοιμάζονται νέα πυρηνικά όπλα, τα λεγόμενα «μίνι πυρηνικά» που θα βαφτιστούν «συμβατικά».

Με τον «μακρύ πόλεμο» η κυβέρνηση Μπους ρίχνει νέο «λάδι ση φωτιά» της σύγκρουσης Ισλάμ-Δύσης, έχοντας προσδιορίσει ως κύριο εχθρό τον «ισλαμικό εξτρεμισμό» και την αντιμετώπισή του με στρατιωτικά μέσα.

Η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε νέες μεγάλες απειλές για την ειρήνη και την ασφάλειά της, καθώς και μπροστά σε νέα έξαρση του μιλιταρισμού με τις ετήσιες παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες να ξεπερνούν κατά πολύ το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, από τις οποίες 513 δισεκατομμύρια θα αναλογούν στις ΗΠΑ το 2007.

Τα νέα φιλοπόλεμα σχέδια της κυβέρνησης Μπους αποσκοπούν στη στερέωση της παγκόσμιας ηγεμονίας των ΗΠΑ σε βάθος χρόνου ώστε να προλάβουν την αμφισβήτησή τους από αναδυόμενες δυνάμεις. ‘Οχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τη διεθνή τρομοκρατία, αλλά θα την τροφοδοτήσουν παραπέρα. Δυστυχώς, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν βγάζει κανένα δίδαγμα από το φιάσκο του πολέμου στο Ιράκ, περιφρονεί την Έκθεση του ΟΗΕ που ζητεί την άμεση κατάργηση του Γκουαντανάμο και συνεχίζει στον αυτοκρατορικό δρόμο, στρεφόμενη ουσιαστικά εναντίον όλης της ανθρωπότητας.

Η πολιτική αυτή δεν πρέπει να βρει συμμάχους. Το αντιπολεμικό κίνημα των λαών πρέπει να δυναμώσει και να εντείνει τους αγώνες του για την απόκρουσή της. Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης, μαζί και η ελληνική κυβέρνηση, πρέπει όχι μόνο να διαχωρίσουν τη θέση τους, αλλά και να την απορρίψουν.

Ο ΣΥΝ εκφράζει την αλληλεγγύη του με τις δυνάμεις της άλλης Αμερικής με τις οποίες η Ευρωπαϊκή αριστερά και οι δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ πρέπει να αναπτύξουν την κοινή τους δράση στην ευρύτερη δυνατή βάση.

To Γραφείο Τύπου