Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/02/2006

Ο Αλέκος Αλαβάνος στο πλευρό των ναυτεργατών

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, συνοδευόμενος από τον Π.Λαφαζάνη, μέλος της Π.Γ του ΣΥΝ, τον Θ. Δρίτσα, υποψήφιο δήμαρχο Πειραιά, τους νομαρχιακούς συμβούλους Εύη Καρακώστα και Γ. Αλεβιζόπουλο και τον Γ.Γαβρίλη, γραμματέα ΝΕ Πειραιά του ΣΥΝ, επισκέφθηκε σήμερα το λιμάνι του Πειραιά όπου συναντήθηκε και συζήτησε με τους εκπροσώπους των απεργών ναυτεργατών κκ. Αντ.Νταλακογιώργο, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών και Γ.Νουχουτίδη, Πρόεδρο του Σωματείου Λιμενεργατών.

Μετά τη συζήτηση ο Αλ. Αλαβάνος έκανε την εξής δήλωση:

«Είμαστε εδώ, αντιπροσωπεία του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στη μεγάλη μάχη που δίνουν σήμερα οι ναυτεργάτες. Είναι μια μάχη για τα δικαιώματά τους. Δεν μπορούμε να δεχτούμε να υπάρχει τόσο μεγάλη ανεργία σ΄ αυτό το χώρο, να γίνεται συνεχώς μείωση πληρωμάτων, να υπάρχουν θέματα ασφαλείας.

Γι αυτό στηρίζουμε τα αιτήματά τους, τα οποία είναι και μετρημένα και διατυπωμένα εδώ και πολλά χρόνια. Για το ειδικό ταμείο ανεργίας. Για τη δεκάμηνη επάνδρωση των πλοίων. Για την κάλυψη από τον προϋπολογισμό των διαφόρων ταμείων των ναυτικών. Και μια σειρά άλλα σοβαρά και δίκαια αιτήματα που θέτουν.

Πιστεύουμε ότι, δυστυχώς, ο κ. Πρωθυπουργός οδηγεί το σκάφος στην κοινωνική θύελλα και χρησιμοποιεί τη γνωστή μέθοδο της υποκίνησης εμφυλίου πολέμου μέσα στην κοινωνία.

Νομίζω όμως ότι στο δόλωμα αυτό δεν θα πιαστεί κανείς. Πιστεύουμε ότι τόσο οι ναυτεργάτες όσο και οι παραγωγοί στην Κρήτη και στα άλλα νησιά, οι νησιώτικες κοινωνίες, θα κρατήσουν ένα κοινό αγωνιστικό μέτωπο. Υπεύθυνη με την αδιαλλαξία της είναι η κυβέρνηση. Πρέπει να σπάσει αυτή η αδιαλλαξία, σήμερα κιόλας. Είμαι νησιώτης και ξέρω και τα προβλήματα των ναυτεργατών και τα προβλήματα των νησιώτικων κοινωνιών και πιστεύω ότι με την αλληλεγγύη θα σπάσει αυτή η αδιαλλαξία της κυβέρνησης για να δημιουργηθούν συνθήκες μακροπρόθεσμες σταθερής και ασφαλούς σύνδεσης των νησιών με το κέντρο.»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, μήπως πρέπει να κινηθούν ένα ή δύο καράβια προκειμένου να εκτονώσουν την κρίση με τα ευπαθή αγροτικά εμπορεύματα, ιδιαίτερα στην Κρήτη, ο Αλ. Αλαβάνος απάντησε:

«Όχι ένα ή δύο. Όλα τα καράβια και μέσα σε λίγες ώρες. Γι αυτό και μέσα στις αμέσως επόμενες ώρες πρέπει η κυβέρνηση να αφήσει τις αοριστίες και να αποδεχθεί το συγκροτημένο πλαίσιο αιτημάτων που έχουν θέσει τα ναυτεργατικά συνδικάτα. Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με τα δικαστήρια με σκοπό να θεωρηθεί η ανεργία παράνομη και καταχρηστική.

Παράνομη και καταχρηστική είναι η πολιτική της κυβέρνησης. Όλα τα καράβια σε λίγες ώρες μπορούν να κινηθούν. Δεν είναι θέμα Κεφαλογιάννη, είναι θέμα του ίδιου του Καραμανλή.»

To Γραφείο Τύπου