Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/07/2008

Καλύτερο συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης ζητά το Ευρωκοινοβούλιο. Δημ. Παπαδημούλης: "Ναι στον πληρέστερο συντονισμό, όχι στον "Mπολκεστάιν της υγείας" από την πίσω πόρτα!"

Εγκρίθηκαν σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τρεις εκθέσεις σχετικά με τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, με εισηγήτριες τις Tζ. Λάμπερτ (Βρετανία, Πράσινοι) και Ε. Mποζκούρτ (Ολλανδία, Σοσιαλιστές).

Mε τους νέους κανονισμούς, που έρχονται σε συνέχεια του βασικού κανονισμού 883/2004, δρομολογείται η θέση σε εφαρμογή του νομικού πλαισίου για έναν καλύτερο συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, σε αντικατάσταση ενός κανονισμού του 1971. Ενισχύεται και απλοποιείται η συνεργασία μεταξύ των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, ούτως ώστε οι ασφαλισμένοι -εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, όσοι αναζητούν εργασία αλλά και οι οικογένειές τους, ανεξάρτητα από την υπηκοότητά τους- να μην χάνουν κεκτημένα ασφαλιστικά δικαιώματα κατά τη μετακίνησή τους από ένα κράτος μέλος σε ένα άλλο.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, με τη συμμετοχή του αρμόδιου για θέματα Απασχόλησης Επιτρόπου κ. Σπίντλα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, κύριος εισηγητής της Ευρωομάδας της Αριστεράς, δήλωσε:

"Oι πολίτες με κάθε ευκαιρία διαμαρτύρονται για το μεγάλο κοινωνικό έλλειμμα που χαρακτηρίζει τις πολιτικές του Συμβουλίου και της Επιτροπής. Ζητούν μια Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία να διασφαλίζει τα κοινωνικά δικαιώματά τους. Όχι μόνο μια Ευρώπη όπως θέλουν οι κυβερνήσεις, με ενιαίο νόμισμα, αλλά χωρίς επαρκή συντονισμό και εναρμόνιση σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Mέσα σε αυτό το νομικό κενό, η Επιτροπή προτείνει μια νέα οδηγία για τις υπηρεσίες υγείας, με νεοφιλελεύθερη σκοπιά ενιαίας αγοράς, ανοίγοντας το δρόμο για μια «οδηγία "Mπολκεστάιν" από την πίσω πόρτα».

Όμως, το νομικό πλαίσιο το οποίο επεξεργαζόμαστε, με τον επικαιροποιημένο κανονισμό 883 του 2004, είναι ικανό να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα που προκύπτουν. Είναι επομένως απαραίτητο το Συμβούλιο και η Κομισιόν να προχωρήσουν άμεσα στην επεξεργασία των υπολοίπων παραρτημάτων και κεφαλαίων του βασικού κανονισμού, ώστε να τεθεί πλήρως σε εφαρμογή, για να διασφαλισθούν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων και των οικογενειών τους, στηρίζοντας την αναγκαία κινητικότητα."

To Γραφείο Τύπου