Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/07/2008

Άρση της άνισης μεταχείρισης μεταξύ των συνταξιούχων του ΤΕΑΠΕΤΕ - Xορήγηση των αυξήσεων όπως προβλέπει το καταστατικό του ΤΕΑΠΕΤΕ (άρθρο 10δ)

Ερώτηση Γ.Δραγασάκη προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Οι συνταξιούχοι της Εμπορικής Τράπεζας χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες παρά το γεγονός ότι αποτελούσαν ενιαία κατηγορία ασφαλισμένων στο ίδιο Επικουρικό Ταμείο (ΤΕΑΠΕΤΕ), τελούσαν υπό τις ίδιες συνθήκες εργασίας, τους ίδιους όρους και προυποθέσεις συνταξιοδότησης και τον ίδιο τρόπο απονομής της σύνταξης έχουν καταβάλλει και συνεχίζουν να καταβάλλουν τις ίδιες εισφορές (7,25% επί του συνόλου των αποδοχών τους).

Οι μεν συνταξιοδοτηθέντες πριν την 18/04/06 (ημερομηνία ισχύος του ν.3455/06), υπήχθησαν υποχρεωτικά στο ΕΤΕΑΜ και όχι στο ΕΤΑΤ και διέπονται από τη νομοθεσία του, οι δε συνταξιοδοτηθέντες και συνταξιοδοτούμενοι μετά την 18/04/06 εντάχθηκαν υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και διέπονται από τις καταστατικές διατάξεις του ΤΕΑΠΕΤΕ.

Ο διαχωρισμός αυτός έγινε με σειρά Εγκυκλίων του Υπουργείου Απασχόλησης αντιφατικών μεταξύ τους, οι οποίες καταστρατήγησαν και ανέτρεψαν το σκοπό του ΕΤΑΤ (αρθ.61 ν.3371/05) αλλά και το γράμμα και το πνεύμα του ίδιου νόμου περί υπαγωγής όλων των τραπεζοϋπαλλήλων, ασφαλισμένων μέχρι 31/12/92 στο ΕΤΑΤ και του πρόσφατα ψηφισθέντος ν. 3655/3-4-08, με το οποίο διατηρείται το ΕΤΑΤ ως ξεχωριστό Ταμείο όλων των τραπεζουπαλλήλων (άρθρ.146).

Ετσι οι συνταξιούχοι του ΤΕΑΠΕΤΕ πριν την 18/4/06 που υπήχθησαν στο ΕΤΕΑΜ υφίστανται τις συνέπειες της ανατροπής της συνταγματικής αρχής της ισότητας εξαιτίας της μη εφαρμογής επι των πάσης φύσεως συνταξιοδοτικών τους θεμάτων, των  καταστατικών διατάξεων του ΤΕΑΠΕΤΕ, οι οποίες εφαρμόζονται για τους συνταξιούχους του ΤΕΑΠΕΤΕ  μετά την 18/4/06 που εντάχθηκαν στο ΕΤΑΤ.

Με σχετικό έγγραφο της Δ/νσης Παροχών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ επιβάλλεται «προσαρμογή της υφιστάμενης μηχανογραφικής εφαρμογής του ΤΕΑΠΕΤΕ στη νομοθεσία του ΕΤΕΑΜ» με την οποία αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των κατ΄έτος αυξήσεων, που αποφασίζονται με την εκάστοτε εισοδηματική πολιτική και θα  υπολογίζονται από την 1/1/2007 :

Το 15% περίπου των συνταξιούχων του ΤΕΑΠΕΤΕ που υπήχθησαν στο ΕΤΕΑΜ πριν την 18/04/06 και λαμβάνουν την κατώτερη Επικουρική σύνταξη, θα έχουν απώλειες έως και 70% επι της κατώτερης επικουρικής σύνταξης ΤΕΑΠΕΤΕ (μέση κατώτερη επικουρική σύνταξη ΤΕΑΠΕΤΕ 385 ?), ποσό που ανέρχεται σε 2.000.000 ? το χρόνο.

Θα πληγούν κύρια οι χαμηλοσυνταξιούχοι (καθαρίστριες, μητέρες, χήρες κ.α) ενώ πάνω από 300 άτομα θα κληθούν να επιστρέψουν ένα μεγάλο μέρος των συντάξεων που εισέπραξαν, αναδρομικά από 1/1/2007 έως σήμερα.

Αντίθετα το ΕΤΑΤ με αποφάσεις του Διοικητικού του Συμβουλίου έχει αποδώσει τις αυξήσεις του έτους 2007 οι οποίες υπολογίστηκαν επί της συνολικής σύνταξης δηλ. πήραν αυξήσεις και τα πάσης φύσεως επιδόματα (οικογενειακά και λοιπά), με τον ίδιο τρόπο αναμένεται να δοθούν και οι αυξήσεις του 2008 και χορηγεί την κατώτερη Επικουρική σύνταξη σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του ΤΕΑΠΕΤΕ (άρθρο 10ε).

Είναι φανερό λοιπόν ότι το ΕΤΕΑΜ μεταχειρίζεται με άνισο τρόπο τους συνταξιούχους του ΤΕΑΠΕΤΕ πριν την 18/4/06 παραβιάζοντας όχι μόνο την συνταγματική αρχή της ισότητας μεταξύ συνταξιούχων του ίδιου Επικουρικού Ταμείου (ΤΕΑΠΕΤΕ) και τη σχετική νομοθεσία και νομολογία, αλλά και τις μετέπειτα εκδοθείσες ερμηνευτικές Εγκυκλίους του Υπουργείου Απασχόλησης στις οποίες αναφέρεται ρητά ότι «ολόκληρο το ποσό των συντάξεων που κατέβαλε το ΤΕΑΠΕΤΕ θα καταβάλλεται από το ΕΤΕΑΜ» και «στο εξής το ΕΤΕΑΜ υποχρεούται να καταβάλλει ολόκληρο το ποσό της σύνταξης που κατέβαλε το ΤΕΑΠΕΤΕ είτε αυτό αντιστοιχεί σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς είτε σε Επικουρική σύνταξη» αλλά και του εγγράφου φ20203/16521/18-6-2007 του Γ.Γ του Υπουργείου Απασχόλησης κ.Δημοσθένη Μαμμωνά με τη ρητή αναφορά

Σημειώνουμε επιπλέον ότι σε προηγούμενη ερώτησή μας σχετικά με την καθυστέρηση χορήγησης των αυξήσεων στους συνταξιούχους η απάντηση του υπουργείου ήταν ότι «εξετάζεται η δυνατότητα να χορηγηθούν αυξήσεις για το έτος 2007 σε όλο το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης».

Κατόπιν των ανωτέρω,

ερωτάται η κ. υπουργός:

Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να προβεί για:

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Δραγασάκης