Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/07/2008

Τo Συμβούλιο γενικολογεί, ενώ η ακρίβεια καλπάζει. Απάντηση της προεδρίας του Συμβουλίου στον Δ.Παπαδημούλη.

Τη στιγμή που οι εκρηκτικές αυξήσεις σε βασικά αγαθά διατροφής προκαλούν επισιτιστική κρίση στις αναπτυσσόμενες χώρες και μεγάλη αύξηση της ακρίβειας στην Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνεχίζει τις γενικολογίες για τα μέτρα αντιμετώπισης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο Προεδρεύων του Συμβουλίου, στην απάντησή του στον Έλληνα ευρωβουλευτή ενώπιον της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, ανέφερε ότι: «Το Συμβούλιο γνωρίζει τη σημασία του θέματος των τιμών βασικών αγαθών διατροφής, καθώς και των γεωργικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά. Θεωρούμε πως για να λυθεί αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους σχετικούς τομείς, ώστε να εγγυηθούμε μια αποτελεσματική και μακροπρόθεσμη απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι: «Γνωρίζουμε ότι η κρίση αυτή πιέζει περισσότερο τις αναπτυσσόμενες χώρες και τις πιο αδύναμες τάξεις αυτής της κοινωνίας. Στις 3/6 μάλιστα αξιολογήσαμε και τις πιθανές λύσεις όσον αφορά στις υψηλές τιμές των τροφίμων και υπογραμμίσαμε επίσης τα μέτρα τα οποία ήδη έχουν ληφθεί σε επίπεδο γεωργίας, δηλαδή βιώσιμη γεωργία, βιώσιμη παραγωγή βιοκαυσίμων και αύξηση της παραγωγικότητας της γεωργίας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, μέσο- και μακροπρόθεσμα.»

Στη συμπληρωματική του ερώτηση, ο Δημήτρης Παπαδημούλης επέμεινε: "Πέρα από ευχολόγια, θα πάρετε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάποια συγκεκριμένα μέτρα και ποια για κανόνες και ρυθμίσεις που να περιορίζουν την κερδοσκοπία στα καύσιμα και στα τρόφιμα; Θα στηρίξετε τα χαμηλότερα κοινωνικά εισοδήματα; Θα επανεξετάσετε τη διαρκή συρρίκνωση της αγροτικής πολιτικής; Τελικά, το "όχι" των Ιρλανδών πιστεύετε ότι είναι άσχετο με την ακρίβεια και τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών;"

O Προεδρεύων του Συμβουλίου, παρέπεμψε σε επόμενες συνεδριάσεις λέγοντας ότι: "Τα συγκεκριμένα μέτρα λαμβάνονται σε επίπεδο επιμέρους Συμβουλίου Υπουργών".

Tο Συμβούλιο στην απάντησή του, επιμένει στη χρήση των βιοκαυσίμων, παρά τις εντεινόμενες ενστάσεις του Ευρωκοινοβουλίου, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και τα σχετικά στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας:

«Βέβαια, στα βιοκαύσιμα ποια είναι η εναλλακτική λύση; Τα ορυκτά καύσιμα! H Ευρωπαϊκή Ένωση κατανοεί επίσης την κατάσταση και πού μπορεί να οδηγήσει η παραγωγή βιοκαυσίμων και τί επιρροή έχει στην τιμή των τροφίμων. Γι' αυτό ακριβώς το Συμβούλιο ενέκρινε για τη λεγόμενη δεύτερη γενεά βιοκαυσίμων, που όπως είπαμε δεν έρχεται σε ανταγωνισμό με την παραγωγή τροφίμων. Επιπλέον, τα κριτήρια της αειφορίας, είναι κάτι που μας απασχολεί επίσης για την παραγωγή βιοκαυσίμων, στην ΕΕ αλλά και αλλού για τα καύσιμα που εισάγουμε.»

To Γραφείο Τύπου