Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/07/2008

Συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη στον ρ/σ Αθήνα 984 (Στ. Κασιμάτη)

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης μιλώντας σήμερα για τις πολιτικές εξελίξεις στον ρ/σ Αθήνα 984 (Στ. Κασιμάτης), μεταξύ άλλων δήλωσε:

Για το πρόγραμμα και το εναλλακτικό σχέδιο του Συνασπισμού

«Είναι γεγονός ότι όσο μεγαλώνουν τα ποσοστά μας στις δημοσκοπήσεις, τόσο μεγαλώνουν και οι ευθύνες μας, όχι μόνο για να είμαστε μια αποτελεσματική δύναμη ελέγχου, αντιπολίτευσης, κριτικής  αλλά για να υπάρξει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και αυτό είναι το πνεύμα της χθεσινής συνέντευξης τύπου του Προέδρου του ΣΥΝ. Ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι εύκολο και δεν λύνεται αύριο το πρωί. Συν Αθηνά και χείρα κίνει. Πρέπει οι πολίτες με την ψήφο τους να ωθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Αν αλλάξουν οι συσχετισμοί, όπως για παράδειγμα στην Κύπρο, και η αριστερά έχει τη δύναμη να επηρεάζει πολύ περισσότερο τα πράγματα, τότε πολλά θα αλλάξουν και στη συμπεριφορά των άλλων πολιτικών δυνάμεων και στα προγράμματα.

Χρειάζεται να δουλέψουμε περισσότερο στον τομέα του προγράμματος, έτσι ώστε οι θέσεις μας να γίνουν πληρέστερες, πιο συγκεκριμένες, πιο πειστικές. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Πρόγραμμα που ήδη έχουμε και θέλουμε να το κάνουμε καλύτερο. Δεν πρόκειται να το πετάξουμε στα σκουπίδια όπως έκανε η ΝΔ, ούτε θα προβάλλουμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα για να κάνουμε μια δεξιά πολιτική όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην κυβέρνηση. Θα προσπαθήσουμε να εφαρμοστεί και αυτό θα εξαρτηθεί από την ψήφο του λαού. Την κατεύθυνση των πολιτικών εξελίξεων δεν την καθορίζουν ούτε τα συγκροτήματα τύπου, ούτε οι επιθυμίες των ηγεσιών των κομμάτων, την καθορίζει ο κόσμος με την ψήφο του.»

Για το σκάνδαλο Ζίμενς

«Αυτό που με εξοργίζει είναι ότι το σκάνδαλο Siemens περιλαμβάνει 100 χώρες όπου αυτοί οι κύριοι έδιναν μίζες για να παίρνουν δουλειές. Στις τρεις πρώτες βρίσκονται το Κουβέιτ, η Νιγηρία και η Ελλάδα. Στην Νιγηρία έχουν ήδη υπάρξει δίκες και καταδίκες. Στην Ελλάδα έχουμε μια κυβέρνηση που δύο χρόνια μετά παριστάνει ότι ψάχνει. Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2006 είχα καταθέσει ερώτηση στην Κομισιόν και το Μάη του 2007 πήρα μια απάντηση που αν την είχε αξιοποιήσει η κυβέρνηση και η ελληνική δικαιοσύνη θα είχαν ήδη ξετινάξει όλες τις συμβάσεις της Siemens και επί ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ. Θα είχαν ενδεχομένως επιβάλλει κυρώσεις στην εν λόγω εταιρία η οποία με τα λεφτά των φορολογουμένων αγόραζε επιρροή για να πουλάει πανάκριβα τις υπηρεσίες της.

Ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι ξεκινάει έναν έλεγχο με την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων για να ελέγξει τα βιβλία της Siemens και ομολόγησε ότι από το 2003 μέχρι σήμερα η χρήση, δηλαδή οι ισολογισμοί της Siemens Hellas δεν έχουν καν ελεγχθεί. Ας το ακούσει αυτό ο μικρομεσαίος, ο αυτοαπασχολούμενος οποίος γονατίζει καθημερινά από την εφορία. Η κ. Τσέκου μπήκε στην φυλακή για να μην μιλήσει και ο κ. Χριστοφοράκος μένει απʼ έξω επίσης για να μην μιλήσει. Κανένας Έλληνας δεν είναι τόσο ηλίθιος ώστε να πιστεύει ότι ο ικανότατος για την δουλειά που τον έβαλαν κ. Χριστοφοράκος -το 2000 που κρίθηκαν οι εκλογές στον πόντο, το 2004 και όλα τα χρόνια που η ΝΔ «κάλπαζε» στις δημοσκοπήσεις- λάδωνε μόνο το ΠΑΣΟΚ και έκανε δωρεές μόνο στον κ. Τσουκάτο. Η πραγματικότητα είναι ότι τον αντίστοιχο «νεοδημοκράτη Τσουκάτο» δεν θέλει να τον βρει η διορισμένη από τον κ. Καραμανλή ηγεσία της δικαιοσύνης και εννοώ τον κ. Σανιδά, ο οποίος κατευθύνει όλο αυτό το παιχνίδι των καθυστερήσεων, των αναθέσεων σε άλλο ανακριτή κοκ.

Πριν δούμε τι θα κάνουμε για το μέλλον, έτσι ώστε να διορθώσουμε αυτά τα πράγματα, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε για το παρελθόν και το παρόν έτσι ώστε να βρεθεί ποιοι έδωσαν και σε ποιους 99.5 εκ. ευρώ. Γιατί μέχρι τώρα έχει βρεθεί το 0,5 εκ. ευρώ του κ. Τσουκάτου. Η στάση του κ. Καραμανλή είναι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Ο κ. Καραμανλής αν ήθελε πραγματικά θα έπρεπε και στο κόμμα του να κάνει ταχύτατες διαδικασίες αυτοελέγχου και αυτοκάθαρσης και να απαιτήσει από την ελληνική δικαιοσύνη να τρέξει με γερμανικές ταχύτητες και όχι το know how των Πακιστανών, των υποκλοπών, των κουμπάρων, των δομημένων ομολόγων κλπ.»

Για τις επιθέσεις του ΚΚΕ προς τον Συνασπισμό

«Το ΚΚΕ λέει όχι στα πάντα. Λέει όχι ακόμη και στην ιδέα ότι συνυπάρχει με τον ΣΥΡΙΖΑ στα αριστερά έδρανα της Βουλής. Η ηγεσία του ΚΚΕ έχει διαλέξει έναν δρόμο αυτοαπομόνωσης ο οποίος εξουδετερώνει ένα σημαντικό κοινωνικό δυναμικό που υποστηρίζει αυτό το κόμμα. Θα ήταν πολύ καλύτερο -παρά τις σημαντικές διαφορές μας- να δούμε από κοινού την διαφάνεια, την διαχείριση του δημόσιου χρήματος, την καταπολέμηση της ανεργίας, τις καλύτερες αμοιβές, τη δημόσια υγεία, την ειρήνη. Όμως κάνουν χωριστές συγκεντρώσεις ακόμη και την Πρωτομαγιά. Είναι στο DNA αυτού του κόμματος την μετά τον Χαρ. Φλωράκη εποχή.»

To Γραφείο Τύπου