Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/07/2008

Δήλωση Β. Αποστόλου σχετικά με την πυρκαγιά στη Σκύρο

Ο Βαγγ. Αποστόλου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και πρώην βουλευτής Ευβοίας, από τη Σκύρο, την οποία επισκέφτηκε με αφορμή την πυρκαγιά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η καταστροφική πυρκαγιά της Σκύρου απέδειξε για μια ακόμη φορά το αυτονόητο: Δεν υπάρχει σωστός σχεδιασμός στη δασοπροστασία όλης της χώρας.

Όταν ήταν προβλέψιμες οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες (μελτέμια) και δεδομένη η πυρόφιλη βλάστηση (χαλέπιος πεύκη), δεν έπρεπε να μείνει απροστάτευτη η Σκύρος. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έγιναν οι απαραίτητες εργασίες πρόληψης - το δάσος είναι χωρίς διαχείριση τουλάχιστον 15 χρόνια - αλλά και η έγκαιρη επέμβαση ήταν αδύνατη όχι μόνο λόγω του ανεπαρκούς οδικού δικτύου, αλλά και γιατί στο νησί υπήρχαν σε μόνιμη βάση μόνο δύο απαρχαιωμένα πυροσβεστικά οχήματα.  

Βέβαια, η κυβέρνηση θα πει για μια ακόμη φορά ότι κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός. Όμως, ήταν αργά. Η φωτιά είχε ήδη πάρει τεράστιες διαστάσεις κι όπως ήταν φυσικό, έσβησε όταν ολοκλήρωσε το έργο της: Κατέστησε και τη Σκύρο φαλακρό νησί.

Πρέπει άμεσα:

1.    Να κηρυχθούν αναδασωτέες οι καμένες εκτάσεις και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις συγκράτησης των εδαφών (κορμοπλέγματα, κλαδοπλέγματα, κ.λ.π.) και στήριξης της αναγέννησης (πλήρης απαγόρευση της βόσκησης)

2.    Να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι

3.    Να καταγραφούν και να αποζημιωθούν οι καταστροφές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.»

To Γραφείο Τύπου