Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/07/2008

Συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη στο ρ/σ ΝΕΤ 105,8 (Π.Τσούτσιας)

Για το πρόβλημα της διαφθοράς και το σκάνδαλο Ζήμενς

«Για να τελειώνουμε με τη διαφθορά στην Ελλάδα, που αναδεικνύεται σε γάγγραινα και κεντρικό πολιτικό πρόβλημα, χρειάζεται πρώτον να τερματιστεί η ατιμωρησία, να πάει κάποιος φυλακή και μάλιστα από τα μεγάλα «ψάρια» και δεύτερον, εκτός από το να θεσπίζουμε κανόνες, να φροντίζουμε έτσι ώστε οι κανόνες να εφαρμόζονται. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε ισχυρούς μηχανισμούς έλεγχου και κυρώσεων. Στην Ελλάδα εκτός του ότι η υπάρχουσα νομοθεσία έχει ελλείψεις -γιʼ αυτό και οι συμπληρωματικές προτάσεις που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι οι ισχύουσες ρυθμίσεις δεν εφαρμόζονται. Οι ταγμένοι να φυλάνε Θερμοπύλες εναντίον της διαφθοράς πολλές φορές βάζουν το δάχτυλο στο μέλι.

Αν η κύρωση είναι πολύ σκληρή -πέρα από την πολιτική διαπόμπευση- τότε αυτοί που κάνουν τέτοιες δουλειές, ενδεχομένως να το σκεφτούν πολύ περισσότερο. Είμαι αντίθετος στη θεωρία ότι «αυτά γίνονται και θα γίνονται» και ότι στην Ελλάδα γίνονται όσο και αλλού. Δεν είναι έτσι. Στην Ελλάδα δυστυχώς έχουμε αρνητικό ρεκόρ. Στο παγκόσμιο σκάνδαλο Ζήμενς στο οποίο είναι ανακατεμένες 100 χώρες, η Ελλάδα φιγουράρει στην πρώτη τριάδα όσον αφορά στο ύψος των μιζών και το μέγεθος της διαφθοράς,  μαζί με το Κουβέιτ και τη Νιγηρία. Στη  Νιγηρία έχουν ήδη υπάρξει δίκες και καταδίκες. Στην Ελλάδα, δύο χρόνια μετά από το ξέσπασμα του σκανδάλου και τις πρώτες ομολογίες στη γερμανική δικαιοσύνη, η κυβέρνηση απλώς κάνει ότι ψάχνει και η έρευνα της δικαιοσύνης πηγαίνει σαν τον κάβουρα και μάλιστα με πολύ επιλεκτικότητα.  Φοβάμαι ότι ο κύριος Σανιδάς -διορισμένος από τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του στην κορυφή της δικαιοσύνης- παίζει και πολιτικό παιχνίδι σκοπιμότητας.»

Για τις πρωτοβουλίες του Συνασπισμού στο Ευρωκοινοβούλιο & τις ευθύνες της κυβέρνησης

«Το Δεκέμβριο του 2006 κατέθεσα μια ερώτηση στην Κομισιόν. Είπα ότι υπάρχουν ομολογίες στελεχών της Ζήμενς ότι έδιναν μίζες. Η απάντηση είναι ότι υπάρχει μια οδηγία -η 18/2004- με βάση την οποία, αν υπάρχει δικαστική απόφαση προηγουμένως, μπορεί το δημόσιο να αποκλείσει τη Ζήμενς από όλες τις δουλειές.  Έχω καταθέσει νέα ερώτηση στην Κομισιόν, γιατί ορισμένες από αυτές τις δουλειές που πήρε με σκανδαλώδεις διαδικασίες η Ζήμενς στην Ελλάδα είναι προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα η λοβιτούρα αφορά και την διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων. Ρώτησα λοιπόν την Κομισιόν και την OLAF -που είναι η ανεξάρτητη αρχή για την καταπολέμηση της απάτης- αν σκοπεύουν να ασχοληθούν με το θέμα. Επομένως αυτά που ένας ευρωβουλευτής της αριστεράς τα ψάχνει εδώ και χρόνια, γιατί δεν τα έχει ξετινάξει η κυβέρνηση της ΝΔ;  Ανακοίνωσαν -επειδή έχουν ξεσηκωθεί και οι πέτρες- ότι θα ψάξουν τα λογιστικά βιβλία της Ζήμενς. Οι μίζες όμως δεν περνάνε στα λογιστικά βιβλία.  Δεύτερον, από την ανακοίνωση προκύπτει ότι οι ισολογισμοί της Ζήμενς -τα μαγειρεμένα βιβλία- από το 2003 έως σήμερα δεν έχουν καν ελεγχθεί από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων. Γιατί δύο χρόνια τώρα δεν έκαναν το αυτονόητο; Γιατί δεν έκαναν το καθήκον τους;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ζητήσει στοιχεία από την εισαγγελική αρχή της Γερμανίας. Μέχρι τώρα δεν το έχει κάνει. Δεν έχει ενεργοποιηθεί η OLAF, γιατί μέσα στους κόλπους της Κομισιόν η ισχυρή γερμανική επιρροή παίζει πολιτικό ρόλο. Η Ζήμενς είναι ένας πολυεθνικός, παγκόσμιος κολοσσός. Δύσκολα εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία και ψάχνουν πολλοί να βρούνε δικλείδες. Επισπεύδουσα σʼ αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να είναι η ελληνική κυβέρνηση και όχι ένας έλληνας ευρωβουλευτής. Λυπάμαι που το λέω,  αλλά οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ έκαναν μόλις χθες ερώτηση, οι  δε ευρωβουλευτές της ΝΔ δύο χρόνια τώρα,  δεν έχουν σκαλίσει καθόλου το θέμα. Φοβάμαι ότι αυτοί οι καλοί και έντιμοι συνάδελφοι φοβούνται ότι,  αν σκαλίσουν το θέμα,  θα βρούνε τον «Τσουκάτο»  της ΝΔ από κάτω.»

To Γραφείο Τύπου