Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/07/2008

Να διερευνήσει το σκάνδαλο Ζίμενς και η Κομισιόν ζητά με νέα ερώτησή του ο Δ.Παπαδημούλης

Συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις του προς την Ευρ. Ένωση για το σκάνδαλο Ζίμενς, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης κατέθεσε νέα ερώτηση στην Κομισιόν για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που έχει αναλάβει η Ζίμενς.

Πιο συγκεκριμένα, ασκεί πιέσεις προς την Ευρ. Επιτροπή ώστε με τα μέσα που διαθέτει  η ίδια και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) να ερευνήσουν την υπόθεση Ζίμενς  και ιδιαίτερα την «νομιμότητα των διαδικασιών ανάθεσης και υλοποίησης συγκεκριμένων συγχρηματοδοτούμενων έργων» καθώς και «εάν υπάρχουν ενδείξεις δωροδοκίας στελεχών» της Επιτροπής δεδομένου ότι «ο κατάλογος των δωροδοκιών της εν λόγω εταιρείας δεν έχει τέλος».

Υπενθυμίζεται ότι ο Δ.Παπαδημούλης με ερώτησή του από τον Δεκέμβριο 2006 είχε ζητήσει από την Κομισιόν να ενεργοποιηθεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, δεδομένου ότι η δωροδοκία, ως μέσο για την ανάληψη έργων του δημοσίου αντιτίθεται στην κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγουν οι δικαστικές αρχές στην Ελλάδα και στην Γερμανία για την υπόθεση Siemens, έχει ομολογηθεί ότι η εν λόγω εταιρεία δωροδόκησε με μαύρο χρήμα πολιτικά κόμματα και άλλα πρόσωπα ευθύνης, προκειμένου να έχει πλεονέκτημα σε σχέση με  τις ανταγωνιστικές εταιρείες για έργα και προμήθειες του Δημοσίου και δημοσιών επιχειρήσεων. Θα επιθυμούσα η Επιτροπή να με πληροφορήσει:

1.    Τι έργα και προμήθειες του ελληνικού Δημοσίου και δημοσίων επιχειρήσεων έχει αναλάβει η Siemens από το 1996 έως σήμερα; Ποια από αυτά είναι συγχρηματοδοτούμενα με κοινοτικούς πόρους; Σε τι ύψος;

2.    Ποια είναι τα έργα που έγιναν με απευθείας ανάθεση και ποια με διαγωνισμούς; Σε ποια έργα υπήρξαν ενστάσεις ανταγωνιστών;

3.    Με δεδομένο ότι ο κατάλογος των δωροδοκιών της εν λόγω εταιρείας δεν έχει τέλος, ερευνά η Επιτροπή εάν υπάρχουν ενδείξεις δωροδοκίας στελεχών της;

4.    Η OLAF ή άλλες υπηρεσίες της Επιτροπής ερευνούν την νομιμότητα των διαδικασιών ανάθεσης και υλοποίησης συγκεκριμένων συγχρηματοδοτούμενων έργων, καθώς είναι πιθανό ότι  οι δωροδοκίες αυτές αφορούν και σε κοινοτικά συγχρηματοδοτούμενα έργα;»

To Γραφείο Τύπου