Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/07/2008

Αποθρασύνονται οι διοικητές των τραπεζών από την ανοχή της Κυβέρνησης και δεν εφαρμόζουν προκλητικά τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου, Τ.Κουράκη, Π.Λαφαζάνη προς τους Υπουργούς Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας, Δικαιοσύνης, Οικονομίας & Οικονομικών

Οι διοικήσεις των τραπεζών, μετά την μονομερή απόφασή τους, που ανέχεται η κυβέρνηση, να θέσουν υπό αμφισβήτηση συνολικά τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων (Αράπογλου) αποθρασύνονται περισσότερο και δεν εφαρμόζουν τις Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΕΣΣΕ) και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της Ανώνυμης Τραπεζικής Εταιρείας με την επωνυμία «ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και τον διακριτό τίτλο «ALPHA BANK», μετέθεσε υποχρεωτικά την 20-03-1995 τον υπάλληλό της Βαπορίδη Δημήτριο του Κωνσταντίνου από το υποκατάστημα Τριανδρίας Θεσσαλονίκης στο υποκατάστημα Καλλιθέας Χαλκιδικής. Η μετάθεση έπρεπε να διαρκέσει με βάση τις διατάξεις του οργανισμού προσωπικού της τράπεζας σύμφωνα με το άρθρο 13 της ΕΣΣΕ  μέχρι την 27-03-1997 ημέρα κατά την οποία έπρεπε ο υπάλληλος να επανέλθει στην προηγούμενη υπηρεσία του.. Η διοίκηση της τράπεζας όμως  δεν το έπραξε, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις του υπαλλήλου Βαπορίδη, εξʼ αιτίας της συμμετοχής του σε απεργίες και της συνδικαλιστικής του δραστηριότητας.

Ο Βαπορίδης Δημήτριος κατέφυγε στη δικαιοσύνη όπου δικαιώθηκε με τις αποφάσεις υπʼαριθμ. 18253/2007  του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης και  υπʼαριθμ.762/2008 απόφασης του Εφετείου Θεσσαλονίκης αντίγραφα των οποίων  έχουν κοινοποιηθεί από τις 29/04/2008 στην «ΑLPHA BANK», με τα οποία την υποχρέωναν να μεταθέσουν σε κάποιο από τα υποκαταστήματά της στη Θεσσαλονίκη, τον υπάλληλό της Βαπορίδη Δημήτριο του Κωνσταντίνου, σε θέση ανάλογη με αυτή που τώρα κατέχει.

Η διοίκηση της τράπεζας όχι μόνο δεν εφάρμοσε τις αποφάσεις τις Δικαιοσύνης, αλλά αντίθετα με το από 23/05/2008 έγγραφο της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού τον τοποθετεί προσωρινά στο κατάστημα της Ασπροβάλτας (50 χιλιόμετρα περίπου μακριά από την Θεσσαλονίκη), όταν η τράπεζα έχει δημιουργήσει τουλάχιστον 5 νέα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη.

Οι ενέργειες αυτές της «ALPHA BANK» έχουν προκαλέσει την αντίδραση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, το οποίο με έγγραφό του καλεί την διοίκηση της τράπεζας, να εφαρμόσει τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και να ικανοποιήσει το αίτημα του συγκεκριμένου υπαλλήλου.

Επειδή οι ενέργειες της «ALPHA BANK» είναι παράνομες και καταχρηστικές και μοναδικό σκοπό έχουν να τρομοκρατήσουν τόσο το συγκεκριμένο εργαζόμενο όσο και τους υπόλοιπους εργαζόμενους  της τράπεζας.

Επειδή δεν είναι δυνατόν οι διοικήσεις των τραπεζών να συμπεριφέρονται ως «κράτος εν κράτει» και να αγνοούν τις τελεσίδικες αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Επειδή τα φαινόμενα αυτά έχουν παρατηρηθεί κατʼ επανάληψη στο παρελθόν από τις διοικήσεις των τραπεζών και δυστυχώς η ατιμωρησία και η ανοχή από την πολιτεία τις έχει αποθρασύνει.      

Ερωτώνται οι κ.κ.  Υπουργοί:

1.Τι άμεσα μέτρα προτίθενται να πάρουν  προκειμένου να υποχρεωθεί η «ALPHA BANK» να σταματήσει τις έκνομες ενέργειές της και να συμμορφωθεί με τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να ικανοποιηθεί το αίτημα του συγκεκριμένου υπαλλήλου;

2. Σε τι ενέργειες θα προβούν, ώστε να εφαρμόζονται οι επιχειρησιακές ΣΣΕ, οι νόμοι και οι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις από τις Διοικήσεις των Τραπεζών;

Ο ερωτώντες  βουλευτές

ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Βʼ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΚΟΥΡΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Αʼ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Βʼ ΠΕΙΡΑΙΑ