Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/02/2006

Παρέμβαση Αλ.Αλαβάνου στη Βουλή για την επιστράτευση των ναυτεργατών

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Κατά τη διάρκεια συζήτησης ερώτησής του στη Βουλή ο Πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ Αλ.Αλαβάνος αναφέρθηκε στην επιστράτευση και τη συνεχιζόμενη απεργία των ναυτεργατών.

Ο Αλ. Αλαβάνος τόνισε: «Βλέπουμε τη χώρα μας και τα λιμάνια μας να έχουν γίνει πεδίο πολέμου. Βλέπουμε φασιστική κατοχή, όπως πολύ εύστοχα είπε ο Αντώνης Νταλακογιώργος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ναυτών στο λιμάνι του Πειραιά. Βλέπουμε τα κατασταλτικά όργανα να επιτίθενται στους ναυτεργάτες και στα νέα παιδιά που είχαν πάει για συμπαράσταση, όπως από το κοινωνικό forum. Βλέπουμε να έχει γίνει λιμάνι αγωνίας ο Πειραιάς και να έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση, η οποία είναι απαράδεκτη.

Αντί να ασχοληθεί με τα σοβαρά ζητήματα η Κυβέρνηση, βλέπουμε μια ακραία επίθεση στους εργαζόμενους. Μας είπατε για ρετιρέ και προνομιούχους και βλέπουμε τους εργαζόμενους που παίρνουν 500 και 600 € και το μισό χρόνο πετάγονται στην ανεργία. Ζητάμε δέκα μήνες να δουλεύουν στα πλοία και ένα ταμείο ανεργίας και όλα αυτά τα απορρίπτετε, τη στιγμή που υπάρχει καθολική συμμετοχή, τη στιγμή που υπάρχει καθολική συμπαράσταση από τους άλλους εργαζόμενους -οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, οι καθηγητές στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση - τη στιγμή που ακόμη -γιατί εμείς δεν δεχόμαστε τη θεωρία των εγκαθέτων για τους αγρότες της Κρήτης- και οι αγρότες που έχουν πληγεί πάρα πολύ και θέλουν τα πλοία δεν στρέφονται ενάντια στους ναυτεργάτες.

Ανησυχούμε για όλα αυτά, κύριε Υπουργέ. Ανησυχούμε πάρα πολύ. Διότι βλέπουμε ότι η Κυβέρνηση, αντί να είναι δεσμευμένη σε ένα έργο αντιμετώπισης των μεγάλων και πραγματικών προβλημάτων της χώρας, εκτρέπεται σε μια Κυβέρνηση βίας, κοινωνικού εμφυλίου, χημικού πολέμου, διχασμών και οικονομικής διάλυσης.

Εμείς σας καλούμε, να υπάρξει άμεση λύση στο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα, με την άρση της επιστράτευσης και την αποδοχή του πλαισίου διαλόγου που έθεσαν οι ναυτεργάτες. Και αν δεν ακούτε τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αν δεν ακούτε τους συνδικαλιστές της Π.Ν.Ο., αν δεν ακούτε τους ναυτεργάτες με τα 500 €, ακούστε δικούς σας συνδικαλιστές, ακούστε ακόμα και δικούς σας βουλευτές που προς τιμήν τους διαφοροποιήθηκαν και έκαναν κριτική στον επικίνδυνο δρόμο που παίρνει η Κυβέρνηση».

To Γραφείο Τύπου