Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/07/2008

Η Κομισιόν αγνοεί σημαντικές επιστημονικές παρατηρήσεις πολλών κρατών μελών για την επικινδυνότητα των γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών σόγιας (Α2704-12) και βαμβακιού (LL25)

Απαιτείται αλλαγή του τρόπου λήψης απόφασης για την έγκριση και χρήση των μεταλλαγμένων στην ΕΕ

Ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη προς την Κομισιόν

Παρά τις αντιρρήσεις πολλών κρατών μελών για βλαβερές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία και στο περιβάλλον, η Κομισιόν κατέθεσε στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. στις 15-7-2008 πρόταση προκειμένου να δοθεί άδεια διάθεσης στην κοινοτική αγορά του γενετικά τροποποιημένου βαμβακιού LL25 και της μεταλλαγμένης ποικιλίας σόγιας Α2704-12, τα οποία παρασκευάζονται από την εταιρεία BayerCropSience.  

Επισημαίνεται, ότι τόσο στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας στη χθεσινή του συνεδρίαση, όσο και στην αρμόδια μόνιμη επιστημονική επιτροπή για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων, δεν επιτεύχθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία για την χρήση των ανωτέρω ποικιλιών.

Οι λόγοι που οδήγησαν πολλά  από τα κράτη μέλη να ψηφίσουν αρνητικά στην κυκλοφορία των ανωτέρω ποικιλιών ήταν συγκεκριμένοι και επιστημονικά τεκμηριωμένοι. Πιο συγκεκριμένα είχαν να κάνουν με το ότι:

1.    Δεν έχουν γίνει επαρκή διατροφικά πειράματα και τοξικολογικές εξετάσεις σε ζώα. Μάλιστα, η επιστημονική αξία του πειράματος των 15 ημερών  σε κοτόπουλα που τρέφονταν με γενετική τροποποιημένη σόγια αμφισβητείται και από την ίδια  την Ευρωπαϊκή Αρχή Τροφίμων (EFSA) η οποία στο σημείο αυτό συμφωνεί με τις παρατηρήσεις κρατών μελών (Γαλλία – Φινλανδία)

2.    Η  EFSA δεν έχει απαντήσει επαρκώς σε παρατηρήσεις κρατών μελών – ανάμεσα τους και η Ελλάδα – όσον αφορά στον μοριακό χαρακτηρισμό και στην τοξικολογία της υπό έγκρισης ποικιλίας του γενετικά τροποποιημένου βαμβακιού LL25.

Βασιζόμενος στις παρατηρήσεις αυτές καθώς και στο γεγονός ότι σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία  η απουσία γνώμης ή η αποχή από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο λειτουργεί ως θετική ψήφος και διευκολύνεται η έγκριση από την Κομισιόν των προτεινόμενων ΓΤΟ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ κατέθεσε ερώτηση προς την Κομισιόν με την οποία ζητάει να πληροφορηθεί εάν προτίθεται:

To Γραφείο Τύπου