Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/07/2008

Στην Κομισιόν οι αντιδράσεις των ειδικών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων για την κατασκευή αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό

Στην Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο φέρνει το θέμα της κατασκευής αυτοκινητόδρομων σε δασική περιοχή στον Υμηττό ο ευρωβουλευτής του ΣΥN Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στην ερώτησή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά να πληροφορηθεί εάν η Επιτροπή είναι ενήμερη για την κατασκευή των έργων σε προστατευόμενη περιοχή NATURA στον Υμηττό, καθώς και αν συνάδει με την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία και τη σύμβαση του ΄Aαρχους ειδικότερα η μη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων δήμων για τις οριστικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων.

Tο πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

"Σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος Xωροταξίας και Δημοσίων Έργων, στην περιοχή της Αττικής πρόκειται να κατασκευαστούν νέοι αυτοκινητόδρομοι συνολικού μήκους 83 χλμ. Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Υμηττού θα κατασκευασθεί ανισόπεδος κόμβος στη δασική περιοχή του Κουταλά, το νότιο τμήμα της ανατολικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού από τον κόμβο Μεσογείων μέχρι την Αγία Μαρίνα και το νότιο τμήμα της δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού μήκους 14,5  χιλιομέτρων.

Ειδικοί επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της κατασκευής στην οικολογική ισορροπία του Υμηττού, που έχει ήδη επιβαρυνθεί από τις περσινές πυρκαγιές. Δεδομένου ότι ο Υμηττός είναι περιοχή Natura (GR3000006) με σπάνια είδη φυτών (χαρακτηριστικά, 44 είδη ορχιδέας) και ζώων, ερωτάται η Επιτροπή:

Είναι ενήμερη για την κατασκευή των νέων αυτοκινητοδρόμων στην περιοχή του Υμηττού; Πώς σχολιάζει το γεγονός ότι, παρά την υποχρέωση ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους κατοίκους, σύμφωνα με την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία και τη σύμβαση του Άαρχους, δεν έχουν δοθεί στους άμεσα ενδιαφερόμενους δήμους οι οριστικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων;"

To Γραφείο Τύπου