Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/07/2008

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, αναφέρθηκε και στο θέμα των Κ.Ε.Σ.

Προσέξτε. Περνάτε τα όρια. Δεν ρίχνετε απλώς βόμβα Μολότοφ στην εκπαίδευση. Βάζετε πυρηνική βόμβα.

 Ειδικά η Κυβέρνηση της Ν.Δ. θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτική. Διότι με αρκετές παρανομίες και παραβιάσεις της νομιμότητας συνδέεται και το κόμμα σας. Και το ξέρουμε καλά. Δεν το ξέρουμε από την Ελληνική Δικαιοσύνη το ξέρουμε από τη Γερμανική Δικαιοσύνη. Είστε  ένα κόμμα, το οποίο αποδεδειγμένα έχει πάρει μίζες από τη SIEMENS, με βάση όλα τα στοιχεία που έχουν έρθει στα Γερμανικά Δικαστήρια. Όσο κι αν λειτουργεί εδώ το φίλτρο Σανιδά, και κάποτε θα πάψει να λειτουργεί αυτό το φίλτρο.

Προσέξτε λοιπόν. Σταματήστε τις προσπάθειες αντιπερισπασμού. Σταματήστε τις προσπάθειες να δημιουργήσετε άλλα μέτωπα, μόνο και μόνο για να κλείσετε  ή να βάλετε στο περιθώριο το θέμα της διαφθοράς πρέπει να δώσετε λόγο και έπρεπε ο Πρόεδρος του κόμματός σας να δώσει λόγο και να μας πει είναι ή δεν είναι αλήθεια αυτά για τη Ν.Δ., αντί να σιωπά. Αντί να εξαφανίζεται και να μην απαντάει στις ερωτήσεις που κάνει σήμερα όλη η κοινωνία.

Σταματήστε την υπόθεση με τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, πριν είναι αργά. Είχατε κάνει μία προσπάθεια να θεσπίσετε την Ιδιωτική Εκπαίδευση  στην Τρίτη βαθμίδα. Να καθιερώσετε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μέσα από ένα εγχείρημα αναθεώρησης του Συντάγματος. Ήταν μια προσπάθεια απαράδεκτη, η οποία έρχεται σε αντίθεση με όλη μας την κληρονομία σε σχέση με την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στο δημόσιο χώρο. Ήταν  μέσα στα όρια της νομιμότητας πάντως. Είχατε τη δυνατότητα να ζητήσετε τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Βρήκατε μπροστά σας ένα κίνημα τέτοιο, που έσπασε και τη συναίνεση που είχατε με άλλες πολιτικές δυνάμεις και σας άφησε μόνους. Και  υπάρχει η συνταγματική νομιμότητα σήμερα, που λέει ότι στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στα Πανεπιστήμια, δεν επιτρέπεται εκτός του δημοσίου χαρακτήρα παρουσία. Και  ενώ έχουν συμβεί όλα αυτά, ενώ θα έπρεπε ο Υπουργός Παιδείας να κοιτάξει πώς θα ενισχύσει τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, έρχεται σε συνεργασία με τον κ. Καραμανλή και την Κυβερνητική Επιτροπή, έρχεται και πετάει την βόμβα για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. Όπου στην πραγματικότητα προσπαθείτε να επιβάλλεται, την πληρωμένη, μη δωρεάν, την Ιδιωτική Ανώτατη Εκπαίδευση, στην Ελληνική νομική πραγματικότητα.

Θα ήθελα να πω, σε σχέση με όλα αυτά που ειπωθήκανε από τον κ. Καραμανλή, δια στόματος  κ. Στυλιανίδη. Ότι καμία λειτουργία της εκπαίδευσης, πράγματι δεν μπορεί να είναι αντικείμενο ελέγχου ή διαχείρισης, από το Υπουργείο Εμπορίου ή άλλα Υπουργεία. Ότι είναι άλλο τα προβλήματα που υπάρχουν με τους μέχρι τώρα αποφοίτους των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, που συνεργάζονται με τα ξένα Πανεπιστήμια. Διότι πράγματι υφίσταται νομικό πρόβλημα γιʼ αυτούς μέσα από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό το είχαμε εντοπίσει και το τονίζαμε εδώ και χρόνια, όταν άλλοι σιωπούσαν σʼ αυτό το θέμα, ότι είναι ένα νομικό θέμα που θα το βρούμε μπροστά μας.

Είναι όμως εντελώς διαφορετικής τάξης, η προσπάθεια να  θεσμοθετηθούν ιδιωτικοί φορείς, οι οποίοι μέσα από το σύστημα δικαιόχρησης και τη συνεργασία με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια θα παρέχουν Ανώτατη Εκπαίδευση και θα έρχονται οι ελληνικές οικογένειες να πληρώνουν τελικά για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Αυτό είναι υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και αντισυνταγματική ενέργεια. Πρόκειται  για συνταγματικό πραξικόπημα.

Φυσικά  υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να λυθούν, όπως  το γεγονός ότι πολλά παιδιά με δυνατότητες, που πρέπει να ʽχουνε και άλλη ευκαιρία, μένουν έξω από την Ανώτατη Εκπαίδευση και υπάρχει κι άλλη λύση.

Εμείς ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς έχουμε καταθέσει τις θέσεις για την ελεύθερη πρόσβαση, όπως ισχύει στην Αυστρία, όπως ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι Σκανδιναβικές χώρες. Μέτρο που θα δίνει τη δυνατότητα σε όσα παιδιά δεν θέλουν να σταματήσουν ή να πάνε στην Επαγγελματική Εκπαίδευση να συνεχίσουν την Ανώτατη Εκπαίδευση. Αυτό όμως απαιτεί ένα κράτος, το οποίο είναι κοινωνικό. Ένα κράτος, το οποίο δεν διασπαθίζει τους πόρους του στην SIEMENS και στην Ντοϊτσε Τελεκομ και στην Χοχτιφ και στους Κινέζους και στα Αραβικά Εμιράτα. Απαιτεί  ένα κράτος το οποίο ενδιαφέρεται για την Παιδεία.

 Σας προειδοποιούμε κε Υπουργέ. Ξέρετε  ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί και να το περάσετε. Είναι  Συνταγματικό πραξικόπημα. Είχατε ανέμους με την προσπάθεια της Συνταγματικής Αναθεώρησης, θα βρεθείτε μπροστά σε θύελλα, απέναντι στην οποία δεν θα αντέξει ούτε όλη η Κυβέρνηση της Ν.Δ.»