Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/07/2008

Θ.Λεβέντης: Οι εταιρείες υπαγορεύουν στα Υπουργεία πότε και πώς να απαντούν

Στην εξαιρετικά επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή του Θριασίου το Διυλιστήριο της ΠΕΤΡΟΛΑ-ΕΛΠΕ, που εγκαταστάθηκε με αναγκαστικές πράξεις της χούντας, επιδιώκει, 35 χρόνια τώρα νέες μεγάλες επεκτάσεις, ακόμη εγγύτερα προς την πόλη της Ελευσίνας, την ιερότερη, για πάνω από 1000 χρόνια, πόλη της Αρχαίας Ελλάδας.

Οι έντονες αντιδράσεις των κατοίκων και της Αυτοδιοίκησης και οι επανειλημμένες αρνητικές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, έχουν αποτρέψει μέχρι τώρα αυτό το οικολογικό και πολιτισμικό έγκλημα.

ΠαρΆ όλα αυτά η Κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, και το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης εξέδωσαν νέες άδειες για επεκτάσεις και τη δημιουργία ενός καινούργιου διυλιστηρίου, που θα βαρύνουν ακόμα περισσότερο την τόσο κακοποιημένη και υπερκορεσμένη από ρύπους περιοχή.

Με την με Α.Π. 7728/409/4-3-2008 ερώτησή μας, ζητήσαμε από τον Υπουργό Ανάπτυξης να μας δοθούν όλα τα έγγραφα, οι αποφάσεις και η αλληλογραφία μεταξύ Υπουργείου Ανάπτυξης (ΥΠ.ΑΝ.) και Υπουργείου Περιβάλλοντος (Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.)  που αφορούν το θέμα της επέκτασης των ΕΛ.ΠΕ. Ελευσίνας (ΠΕΤΡΟΛΑ). Το ΥΠ.ΑΝ. αντί να προσκομίσει όλα τα ζητούμενα έγγραφα όπως είναι υποχρεωμένο με βάση το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής μας απέστειλε ένα απαράδεκτο έγγραφο του Διευθύνοντος Συμβούλου των ΕΛ.ΠΕ.,  στο οποίο η εταιρεία όχι μόνο αρνείται να καταθέσει τα αιτούμενα στοιχεία, αλλά υπαγορεύει και στο Υπουργείο Ανάπτυξης να πράξει το ίδιο. Εμείς βέβαια, δε ζητούσαμε απάντηση από την εταιρεία, αλλά από το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο προκειμένου να εκδώσει την απόφασή του για  τις επεκτάσεις, επικαλείται αυτά ακριβώς τα αιτούμενα έγγραφα. Το χειρότερο είναι ότι το ΥΠ.ΑΝ., συμμορφούμενο με τις υποδείξεις. καταθέτει ως μοναδική του απάντησή το έγγραφο του εκπροσώπου των ΕΛ.ΠΕ., γεγονός που εύλογα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι συμφωνεί και αποδέχεται αυτή την άποψη.

Στις 24-6-2008 επανήλθαμε στο ίδιο θέμα με την με Α.Π. 1079 επίκαιρη ερώτησή η οποία δεν συζητήθηκε στην Βουλή, γιατί ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης επικαλέστηκε κώλυμα. Όμως δεσμεύτηκε ότι μέχρι την ώρα που ήταν προγραμματισμένη η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης  όλα τα αιτούμενα έγγραφα θα είχαν κατατεθεί στην θυρίδα του ερωτώντος Βουλευτή. Η δέσμευση αυτή ουδέποτε τηρήθηκε.

Επανήλθαμε με νέα ερώτηση προς το Υπουργείο Ανάπτυξης με Α.Π.1079/24-6-08, στην οποία λάβαμε μια πρωτοφανή στα κοινοβουλευτικά χρονικά απάντηση, όπου αναφέρεται ότι τα αιτούμενα έγγραφα δεν μπορούν να κατατεθούν επειδή εκκρεμεί ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας σχετική προσφυγή του Δήμου Ελευσίνας και ότι δήθεν η γνωστοποίηση αυτών των εγγράφων μπορεί να επηρεάσει τη κρίση της δικαιοσύνης.

Φαίνεται ότι το εμπάργκο  που επέβαλε η Διοίκηση της ΠΕΤΡΟΛΑ ΕΛΠΕ στην ενημέρωση του Κοινοβουλίου για τα καταστροφικά της σχέδια σε βάρος της Ελευσίνας, είναι νόμος και εξακολουθεί να τηρείται από το Υπουργείο Ανάπτυξης με θρησκευτική ευλάβεια. Η αντίληψη ότι δημόσια έγγραφα βάση των οποίων λαμβάνονται αποφάσεις στα Υπουργεία, δεν μπορούν να κοινοποιηθούν στη Βουλή γιατί έτσι θα επηρεαστεί η κρίση της Δικαιοσύνης, είναι αντιδημοκρατική και εξαιρετικά επικίνδυνη για τη λειτουργία των κοινοβουλευτικών μας θεσμών.

Ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα ο λαός της Ελευσίνας και του Θριασίου όπως και οι εκπρόσωποί του στο Κοινοβούλιο, έχουν δικαίωμα να μάθουν την αλήθεια για το μέλλον, που τους ετοιμάζουν. Η Κυβέρνηση, η οποία τόσο συχνά επαγγέλλεται τη διαφάνεια, είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει επακριβώς, με βάση τους Ελληνικούς και τους Κοινοτικούς νόμους, για τα έγγραφα που επικαλείται, προκειμένου να δώσει τις άδειες των επεκτάσεων και όχι να καταφεύγει σε τέτοιου είδους σοφιστείες.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ