Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/07/2008

Διάσωση των κτιρίων και ανακήρυξη του χώρου του εργοστασίου της Columbia ως ιστορικού τόπου

Ερώτηση Γ.Δραγασάκη προς τον Υπουργό Πολιτισμού

Οι κάτοικοι της περιοχής Προμπονά τα τελευταία χρόνια με κινητοποιήσεις τους αντιστάθηκαν στην απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να κατεδαφίσει τα ιστορικής αξίας κτίρια όπου λειτουργούσε το εργοστάσιο της Columbia.

Έτσι, με σχετική προσφυγή στο ΣτΕ, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη διάσωση του εργοστασίου της Columbia ζητούσε να ακυρωθεί απόφαση του ΥΠΠΟ σύμφωνα με την οποία χαρακτηριζόταν ως διατηρητέο μόνο το ένα από τα οκτώ κτίρια, και για υπόλοιπα είχε αρχίσει η κατεδάφισή τους. Το ΣτΕ έκανε δεκτή την προσφυγή και ζήτησε να επανακριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) του ΥΠΠΟ ο χαρακτηρισμός των κτιρίων Η και Θ αλλά και όλου του συγκροτήματος ως ιστορικού τόπου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων σε σχετική συνεδρίασή του στις 3/7/2008, ενέκρινε οριστικά την κατεδάφιση όλων των κτιρίων, πλην δύο, με το αιτιολογικό μάλιστα ότι τα κτίρια δεν έχουν αρχιτεκτονική αξία και δεν αποτελούν ενιαίο σύνολο μεταξύ τους ώστε να υφίσταται και ιστορική αξία.

Κατόπιν των ανωτέρω, και λόγω του γεγονότος ότι είχε προηγηθεί γραπτή ερώτησή μας για το θέμα, ζητήσαμε επανειλημμένα από το ΚΣΝΜ του ΥΠΠΟ την κοινοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης του ΚΣΝΜ στις 3/7/2008, τα οποία όμως δε μας εδόθησαν με το αιτιολογικό ότι καθυστερεί η καθαρογραφή τους.

Επειδή η εξέλιξη αυτή έχει δημιουργήσει εύλογη ανησυχία σε όλους όσους  αγωνίζονται για τη διάσωση και αξιοποίηση του χώρου της Columbia χρόνια τώρα,

ερωτάται ο κ. υπουργός:

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Δραγασάκης