Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/02/2006

Συνάντηση Αλαβάνου με την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυπριακής Βουλής

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτική Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ.Αλαβάνος και ο Π.Τριγάζης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ, συναντήθηκαν σήμερα με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Νίκο Κλεάνθους.

Αμέσως μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυπριακής Βουλής. Αναδείχθηκαν μια σειρά ζητήματα. Τονίσαμε την ανάγκη η Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από την Τελωνειακή Ένωση. Να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο και να μην εφαρμόσει μέτρα διάκρισης ενάντια σε μία από τις 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Συζητήσαμε για την σημερινή πραγματικότητα και για τα διδάγματα που έχουμε βγάλει όλοι από τις προηγούμενες εξελίξεις.

Πιστεύω ότι η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Γενικό Γραμματεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προσφέρει μια σημαντική δυνατότητα. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προχωρήσει σε συγκροτημένες προτάσεις. Μπορεί να ξανατεθεί σε κίνηση η διαδικασία εξεύρεσης λύσης με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Μιας λύσης όπου, θα έχουμε μια ενιαία χώρα , διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, χωρίς τις επιδιαιτησίες ή τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που ναρκοθετήσανε το προηγούμενο εγχείρημα, με σκοπό να έχει τη στήριξη όλων των πλευρών μέσα στην Κύπρο, δηλαδή και της Τουρκοκυπριακής και της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας.»

Ν. ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ): «Κι εγώ με τη σειρά μου να πω, πως με ιδιαίτερη ικανοποίηση πραγματοποιούμε μια σειρά συναντήσεων με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων και με το φίλο τον Πρόεδρο του Συνασπισμού. Είναι πολύ ενδιαφέροντα αυτά που έχουμε να ανταλλάξουμε και όλοι εστιάζουμε ασφαλώς την προσοχή μας στις σημερινές πολιτικές συγκυρίες, γιατί η Τουρκία κρίνεται αυτή τη στιγμή. Παράλληλα θα κριθεί και η αξιοπιστία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αν θα επιδείξει ανοχή σε ενδεχόμενη στάση της Τουρκίας, να μην εκπληρώνει δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτήν την χρονική στιγμή, δοκιμάζεται επίσης και η συγκρατημένη αισιοδοξία μας, για το αν η Τουρκία τελικά θα επιτρέψει λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, μια σωστή λύση, που θα μπορεί να γίνει κοινά αποδεκτή από τις δύο κοινότητες στο νησί.»

To Γραφείο Τύπου