Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/07/2008

Διακοπή των υδρογεωλογικών ερευνών από το ΙΓΜΕ

Ερώτηση Μ.Παπαγιαννάκη προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

Τα υπόγεια νερά, στην Ελλάδα, είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές προέλευσης νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, είναι πολύ ευαίσθητα στη ρύπανση και έχουν περιορισμένη ικανότητα αυτοκαθαρισμού.

Η ψήφιση του ν. 3199/03 με πρόσχημα την εφαρμογή της οδηγίας 2000/60 όχι μόνο δεν συνέβαλε στην εφαρμογή των θετικών διατάξεων της οδηγίας που προέβλεπε και μια σειρά ενεργειών για τη δημιουργία των τεχνοκρατικών υποδομών που θα στήριζαν την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων. Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής ανάγουν το νερό σʼ ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του αιώνα μας και παίρνει σοβαρές διαστάσεις στην χώρα αφού το νερό αποτελεί φυσικό πόρο σε χωροχρονική ανεπάρκεια που συνεχώς ποιοτικά υποβαθμίζεται από την αλόγιστη χρήση του και την ρύπανση του από τις κάθε είδους χρήσεις του.

Το σοβαρότερο πρόβλημα για την υλοποίηση τόσο των κοινοτικών δεσμεύσεων, όσο και των προβλεπόμενων από την εθνική νομοθεσία απαιτούν σημαντικού όγκου υδρολογικά δεδομένα και τη δημιουργία αξιόπιστων δικτύων που θα καταγράφουν στατιστικά σημαντικά χωροχρονικά δεδομένα. Η αναγκαία συλλογή όμως μεγάλου όγκου δεδομένων σκοντάφτει στο πρόβλημα της ανεύρεσης οικονομικών πόρων και στη γραφειοκρατική αμφισβήτηση του ΙΓΜΕ ως του μοναδικού κατά το νόμο (272/76) φορέα για την έρευνα των υπόγειων νερών προς όφελος ιδιωτικών μελετητικών φορέων. Επίσης με την πρόβλεψη ανάλογης χρηματοδότησης του ΙΓΜΕ θα μπορούσε να πραγματοποιεί τακτικό έλεγχο των πηγών υδροδότησης των Δήμων. Προϋπόθεση βέβαια η ύπαρξη  πολιτικής βούλησης για  άσκηση ολοκληρωμένης διαχείρισης, κοινή χρηματοδότηση έργων και  δικτύων παρακολούθησης και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό .

Η Πολιτεία πάντως είναι υποχρεωμένη να μεριμνά ώστε η χρήση υδάτων να γίνεται με μοναδικό σκοπό  την επάρκεια των αποθεμάτων και την βελτίωση της ποιότητάς τους. Και όμως τους τελευταίους οκτώ μήνες δεν πραγματοποιούνται μετρήσεις από το ΙΓΜΕ, λόγω του παγώματος του Γʼ ΚΠΣ. Το ΥΠΑΝ δηλώνει αναρμόδιο αφού από το 2003 η διαχείριση των υδάτινων πόρων ανήκει στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ερωτάται ο Υπουργός

Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Παπαγιαννάκης