Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/07/2008

ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου της προτάσεως νόμου αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης με αντικείμενο την «Ελάφρυνση των νοικοκυριών και την προστασία των καταναλωτών από την υπερχρέωση».

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πρόβλημα της φτώχειας στην Ελλάδα δεν είναι πρόβλημα μόνο του 2008. Είναι ένα πρόβλημα που εδώ και δέκα και πλέον χρόνια σιγά-σιγά χτυπούσε τις πόρτες των αδύνατων οικονομικά και κοινωνικά ομάδων. Και τότε η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έκανε τα στραβά μάτια, με αλαζονικό τρόπο και ούτε καν άγγιζε το σημαντικό για την κοινωνική συνοχή ζήτημα, μπροστά στους μεγαλεπήβολους στόχους που η εν λόγω κυβέρνηση είχε θέσει.

Η Νέα Δημοκρατία ήρθε το 2004 ως νέος σωτήρας της χώρας και των οικονομικά αδυνάτων. Φόρεσε μάλλον τον μανδύα του σωτήρα, γιατί κάτω από τον μανδύα κρυβόταν η αναλγησία έναντι των οικονομικά ανίσχυρων, η κάλυψη προς τις τράπεζες και τα συμφέροντα που αυτές εξυπηρετούν και η κάλυψη προς τα καρτέλ των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Τα αποτελέσματα σήμερα είναι γνωστά. Η κατάσταση είναι τραγική. Υπερχρέωση των νοικοκυριών λόγω πολύ υψηλών επιτοκίων. Αύξηση του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Χαμηλή ανταγωνιστικότητα των μικρών επιχειρήσεων, άνοδος της ανεργίας, μείωση των μισθών, αύξηση του πληθωρισμού πάνω από 5% και άλλα, που σιγά-σιγά θα εμφανίζονται όχι όμως ως μεμονωμένα γεγονότα, αλλά ως σύνθετα κοινωνικά προβλήματα που θα πλήττουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.

Κύριοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. νομίζω ότι είναι υποκριτικό να έρχεστε σήμερα με την πρόταση νόμου η οποία εμπεριέχει μια επικαιρότητα για να κάνετε το μνημόσυνο του πεθαμένου. Γιατί και εσείς έχετε τις ευθύνες σας για τη σημερινή εκρηκτική κατάσταση.

Από την άλλη μεριά, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα μας πει για την ανταγωνιστικότητα, για την άνοδο του πετρελαίου, για το πρόβλημα των οικονομιών σε διεθνές επίπεδο και για ένα σωρό καταστάσεις που θέλει να μας επισημαίνει για να καλυφθεί, όχι μόνον η πλήρης ανικανότητά της έναντι των προβλημάτων του λαού, αλλά και για να μην φανεί στα μάτια των πολιτών ότι βάζει πλάτη στις τράπεζες και στο μονοπώλιο των μεγάλων επιχειρήσεων.

Κύριοι συνάδελφοι των δύο μεγάλων κομμάτων, επιτέλους για μια φορά πείτε την αλήθεια στους πολίτες. Κοιτάξτε στα μάτια τον απλό κόσμο και ξεκινήστε μια νέα πορεία, για να μην φθάσουμε στο σημείο μερικά εκατομμύρια πολιτών να βγαίνουν με τις κατσαρόλες στο δρόμο και να διαμαρτύρονται, γιατί δεν θα έχουν να φάνε. Η κατάσταση είναι τραγική. Βγείτε από το τέλμα που οι ίδιοι έχετε φτιάξει. Σήμερα έρχεστε δήθεν να κάνετε διορθωτικές κινήσεις είτε ως πρόταση νόμου, είτε ως πακέτα μέτρων για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, αν θέλατε πραγματικά να λύσετε το πρόβλημα, θα μιλούσατε για τράπεζες ειδικού σκοπού οι οποίες δεν θα λειτουργούν με αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος, αλλά την προστασία της κοινωνικής συνοχής. Αυτές οι τράπεζες μπορούν να είναι, είτε ειδικές τράπεζες, είτε τμήματα υφιστάμενων δημοσίων τραπεζών. Θα μιλούσατε για κοινωνική πολιτική και για μεγάλα στεγαστικά προγράμματα για φτωχά λαϊκά στρώματα της κοινωνίας μας. Θα μιλούσατε για την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης στις τράπεζες, όπου το αντικείμενο των συμβάσεων θα ήταν οι σημερινές αρμοδιότητες του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η πολιτεία θα είχε το αποκλειστικό δικαίωμα για το πώς ασκούνται αυτές οι αρμοδιότητες.

Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να υπάρξει νόμος-πλαίσιο για την κοινωνικά υπεύθυνη λειτουργία των τραπεζών, ο οποίος θα ορίζει τι σημαίνει τραπεζικός ανταγωνισμός και πως υλοποιείται, το πλαίσιο λειτουργία και θα προβλέπει τρόπους προστασίας, όχι μόνον του καταναλωτή, αλλά γενικότερα των συναλλασσόμενων. Για να γίνει όμως αυτό εφικτό, θα πρέπει να υπάρχει πλήθος δημοσίων τραπεζών, οπότε είναι ανάγκη να μην ιδιωτικοποιηθούν περαιτέρω το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Αγροτική Τράπεζα.

Αν θέλατε να λύσετε το πρόβλημα, θα μιλούσα για ενίσχυση του ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος από τη Βουλή και για εκλογή του Διοικητή της από πλειοψηφία 2/3 από τη Βουλή, για να μην βλέπουμε το εξαιρετικά προκλητικό φαινόμενων διοικητών να προκαλούν τον απλό κόσμο λέγοντας ότι θα πρέπει να μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, γιατί κινούνται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Θα έπρεπε η Βουλή να έχει δικαίωμα τέτοιους διοικητές με τέτοιες σκέψεις και ενέργειες να τους στέλνει άμεσα στο σπίτι τους. Εκτός και αν θέλετε, κύριε Υπουργέ, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας και κύριοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., να ακούγονται από επίσημα χείλη τέτοιες απόψεις γιατί χρωστάτε κάποια γραμμάτια. Ξέρετε όλα τα γραμμάτια δεν εξοφλούνται μόνο στη Siemens, αλλά και αλλού.

Θα κάνατε ενέργειες, κύριοι της Κυβέρνησης, για να καταργηθούν οι εκβιαστικές εταιρίες είσπραξης, ενώ θα παίρνατε μέτρα για τις παραπλανητικές διαφημίσεις; Δεσμευθείτε! Κανονικά θα έπρεπε να παίρνετε μέτρα για να μην υπάρχουν προμήθειες των τραπεζών για απλές ενέργειες, όπως παραδείγματος χάρη, για τήρηση και ενημέρωση λογαριασμού, συναλλαγές μέσω του συστήματος «ΔΙΑΣ» και άλλα πολλά.

Καταχρηστική πρακτική είναι και ο φόρος επί των τόκων σε μικρούς καταθέτες τη στιγμή που καλούνται να πληρώσουν επί της αρνητικής απόδοσης. Για παράδειγμα, έχουμε μία κατάθεση 10.000 ευρώ, με τόκο 5% κι αυξημένο πληθωρισμό, αρκετά πάνω από τον τόκο. Στο ένα έτος το κεφάλαιο αυτό θα απαξιωθεί και για το επόμενο έτος η αποταμίευσή του θα είναι κάτω από το αρχικό ποσό κατάθεσης. Δηλαδή αν είναι 5% ο τόκος, ο πληθωρισμός φθάσει στο 10%, θα δώσει τον τόκο που του αναλογεί. Στο τέλος από τα 10.000 ευρώ η κατάθεσή του θα γίνει 9.400 ευρώ.

Θα επιτηρούσατε με απλό και λογικό τρόπο την «ψαλίδα» μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και επιτοκίων καταθέσεων, η οποία είναι πολύ μεγάλη, προφανώς υπέρ των τραπεζών. Θα μπορούσατε να πάρετε μέτρα για την προστασία των μικροκαταθετών σε σχέση με τη μείωση και απαλοιφή αυτού που είπα και προηγουμένως, του φόρου καταθέσεων για τις μικροαποταμιεύσεις. Θα επαναπροσδιορίζατε τις εργασίες οι οποίες πρέπει να ασκούνται από μία τράπεζα. Είναι άλλο πράγμα οι συνήθεις τραπεζικές εργασίες και άλλο πράγμα οι επενδυτικές τραπεζικές εργασίες. Ο νόμος αυτός καταργήθηκε το 1999. Το θυμάστε, κύριοι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Θα έπρεπε να επανακαθοριστούν οι λειτουργίες και οι δραστηριότητες των τραπεζών για να μην έχουμε το φαινόμενο μία τράπεζα να δίνει δάνεια, να τα τιτλοποιεί η ίδια τα δάνεια, να αποτιμά η ίδια τα τιτλοποιημένα δάνεια, να τα πουλάει η ίδια και να αγοράζουν θυγατρικές της εταιρίες. Την παροιμία «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» την ξέρετε.

Θα έπρεπε να δημοσιοποιείται το όνομα της τράπεζας που συλλαμβάνεται να παρανομεί γιατί δεν τηρεί τους κανόνες, ενώ θα έπρεπε να υπήρχαν υπέρογκα ποσά ως πρόστιμα για την καταστρατήγηση των κανόνων αυτών.

Είναι προφανές ότι η πρόταση νόμου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν ικανοποιεί τα ανωτέρω θέματα και ως εκ τούτου ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. την καταψηφίζει. Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλα αυτά τα «θα» που ανέφερα παραπάνω αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και υγιούς συστήματος σε μια ευνομούμενη και με κοινωνική συνοχή Πολιτεία. Εύχομαι να υπάρξει άμεσα αντίδραση του συστήματός σας και να μην είναι τα «θα» όπως αυτά της δεκαετίας του ʼ80 από την πλευρά σας και όπως τα τρία «δεν» της Νέας Δημοκρατίας το 2008 για το ασφαλιστικό σύστημα.

Θα ήθελα όμως να αναφέρω επιγραμματικά ότι θα πρέπει να κάνουμε στο τέλος τις τράπεζες αχρείαστες, όπου πρέπει να γίνει αυτό. Γιατί να μην υπάρξει μια δημόσια κοινωνική πολιτική κατοικίας για τα φτωχά στρώματα;

Όσο για τον τραπεζικό αποκλεισμό, υπάρχουν ολόκληροι κλάδοι που δεν δανειοδοτούνται όπως θα έπρεπε και έχουμε και κοινωνικά στρώματα για τα οποία οι τράπεζες είναι πραγματικά κλειστές.

Επανέρχομαι στην τράπεζα ειδικού σκοπού. Θέλω να πω ότι θα πρέπει να αλλάξει το καθεστώς στο σύστημα του «ΤΕΙΡΕΣΙΑ», να απαγορευθεί να καταχωρούνται προσωπικά δεδομένα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.

Αναφορικά με τα δάνεια και τους δυσμενείς όρους συμβαίνει το εξής. Πας σε μια τράπεζα, παίρνεις ένα στεγαστικό δάνειο και σου λέει: «ναι, αλλά θα το ασφαλίσω εγώ το σπίτι σου». «Μα, εγώ έχω μια άλλη ασφαλιστική εταιρία η οποία είναι πολύ πιο φθηνή». Και έτσι προκύπτουν μια σειρά δεσμευτικοί όροι, όπως επίσης υπάρχουν και μια σειρά αντικίνητρα για να αλλάξει κάποιος τράπεζα.

Είναι πάρα πολλά τα ζητήματα. Όπως είπα και πιο πριν, είναι επίκαιρο το θέμα, όμως θα καταψηφίσουμε τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου γιατί θεωρούμε ότι δεν κινείται στα πλαίσια που εμείς θεωρούμε ότι θα βοηθήσουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα και το 95% του ελληνικού λαού.

Ευχαριστώ.