Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/07/2008

Επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα στη Μεσσηνία

Επίσκεψη στη Μεσσηνία πραγματοποιεί σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Καλαμάτας και τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου,  με τους εργαζομένους, τους εκπαιδευτικούς και το Δ.Σ. της ΔΕΠΑΚ και με τον Νομάρχη Μεσσηνίας και τους επικεφαλής των παρατάξεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους και όλες για την παρουσία σας εδώ, για το ενδιαφέρον σας για την επίσκεψή μας που γίνεται σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη πολιτικά φορτισμένη περίοδο.

Βρισκόμαστε σε μία έντονη πολιτικά περίοδο, παρά το γεγονός ότι είμαστε στη μέση του καλοκαιριού. Το πολιτικό σκηνικό, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται σε μια κατάσταση έντονης ρευστότητας. Οι αποκαλύψεις των σκανδάλων, ιδίως του σκανδάλου της Siemens κατά την άποψή μας επιταχύνει τις ήδη δρομολογημένες πολιτικές εξελίξεις, επιταχύνει την απαξίωση των πολιτών απέναντι σ΄ένα πολιτικό σύστημα που έχει, κατά την άποψη μας, φάει τα ψωμιά του.

Ο δικομματισμός, η εναλλαγή δηλαδή δύο κομμάτων στην εξουσία τα τελευταία 24 χρόνια από τη μεταπολίτευση και μετά, δίχως σημαντικές διαφορές στην οικονομική και κοινωνική πολιτική, και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με την προσήλωση και των δύο κομμάτων στη λογική του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου, είναι ένα σύστημα που έχει φάει τα ψωμιά του. Και ούτε το κυβερνών κόμμα μπορεί πια να πείσει, ούτε όμως και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν κάτι διαφορετικό στον τόπο.

Ο τόπος χρειάζεται το γρηγορότερο δυνατό μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Χρειάζεται να ανατραπεί αυτό το σύστημα εξουσίας που συνδέεται παράγει, αναπαράγει και τρέφεται από τη διαφθορά, από τα σκάνδαλα, αυτό το σύστημα της έντονης διαπλοκής, της πολιτικής εξουσίας με τα εξωθεσμικά κέντρα. Τα εξωθεσμικά κέντρα  παίζουν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα του τόπου. Κυρίως όμως χρειάζεται μία νέα προσπάθεια κοινωνικής ανασυγκρότησης. Η χώρα μας δυστυχώς βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Όταν κανείς φεύγει από το κέντρο και πηγαίνει στην περιφέρεια αυτό το διαπιστώνει με τον πιο σκληρό και οδυνηρό τρόπο. Διαπιστώνει ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν στοιχειώδη έργα υποδομής, όπως για παράδειγμα εδώ ήρθαμε από ένα  οδικό δίκτυο το οποίο αποτελεί ντροπή για τη χώρα μας στο πλαίσιο της Ε.Ε. σήμερα, για να πάει κανείς από την Αθήνα στην Καλαμάτα να θέλει 3 ώρες κι ένα τέταρτο. Αποτελεί ντροπή για τη Δυτ. Ελλάδα να μην έχει σιδηροδρομικό δίκτυο και να είναι από την εποχή του Τρικούπη.

Θα πάω αργότερα στο νοσοκομείο της Καλαμάτας και μάλλον θα δω αυτά που έχω διαπιστώσει και στα άλλα δημόσια νοσοκομεία, τις τεράστιες ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό και σε υποδομές, τη στιγμή βεβαίως που η χώρα μας ισχύει ένας παράδεισος για ιδιωτικές επενδύσεις σε βασικούς τομείς που αφορούν ευθύνη του κράτους, της πολιτείας. Στο δημόσιο χώρο δηλαδή, στην υγεία, στην παιδεία, στις βασικές κοινωνικές υποδομές.

Άρα λοιπόν η πρόταση η δική μας, πρόταση την οποία καταθέτουμε με απόλυτη ευθύνη, είναι μια πρόταση αλλαγής σελίδας. Είναι μια πρόταση ριζικής ανατροπής με στόχο να οικοδομήσουμε μια προοπτική ανάπτυξης με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, μια προοπτική ανασυγκρότησης, μια προοπτική άμβλυνσης των μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων. Διότι, από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές τα τελευταία χρόνια των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι λίγοι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι.

Είχα την ευκαιρία σήμερα μέχρι στιγμής να συναντήσω τον το δήμαρχο Καλαμάτας, το Νομάρχη Μεσσηνίας καθώς και τους εργαζόμενους στην ΔΕΠΑΚ. Θα έχω αργότερα τη δυνατότητα να συναντήσω κι άλλους φορείς. Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στη συνάντησή μας με τους αγρότες της περιοχής.  Μέχρι στιγμής μπορώ να σας πω ότι αυτό που έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για μας είναι ότι, με βάση τα στοιχεία που έχουμε από το ΕΚΚΕ, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, η ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου είναι η φτωχότερη περιφέρεια στη χώρα και στην Ε.Ε. Και ταυτόχρονα και στην περιοχή του νομού σας εδώ στην πόλη της Καλαμάτας και στο νομό της Μεσσηνίας έχουμε νέα φαινόμενα φτώχειας, νέας φτώχειας, ολοένα και διευρυνόμενο μια ολοένα και διευρυνόμενη κοινωνική κατηγορία εργαζομένων φτωχών, νέων ανθρώπων που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις, παρά το ότι έχουν δουλειές των 600 και 700 ? και αναγκάζονται να κάνουν και δεύτερη δουλειά, και πολλών ακόμα, 6 χιλ. αν δεν κάνω λάθος, ανέργων. Διότι, παρά το γεγονός ότι οι δείκτες του κ. Αλογοσκούφη δείχνουν ότι έχει καταπολεμηθεί η ανεργία, η πραγματική ανεργία έχει αυξηθεί ιδιαίτερα και ιδιαίτερη η ανεργία των νέων.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι για αν αντιμετωπισθούν αυτά τα προβλήματα χρειάζεται μια ριζική διαφορετική πολιτική απ΄αυτήν που ακολουθήθηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. τα τελευταία χρόνια. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι εφικτή- όχι μόνο αναγκαία μια διαφορετική πολιτική διακυβέρνηση. Εμείς λέμε ότι περισσότερο από κάθε φορά είναι εφικτή και όχι αναγκαία μια πολιτική κυβερνητικής ανασυγκρότησης που η μόνη δύναμη στη χώρα που μπορεί να την κάνει πράξη είναι η δύναμη των πολιτών, του λαού, που συσπειρωμένα θα δώσει τη μάχη για να αλλάξουν οι συσχετισμοί, να δημιουργηθεί μια νέα πολιτική πλειοψηφία, κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, με επίκεντρο τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, μπορούν σήμερα να δώσουνε διέξοδο στον τόπο.

Το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών μετασχηματισμών, σε όλα τα πεδία της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, σε όλους τους τομείς, ένα πρόγραμμα αλλαγών και μετασχηματισμών που θα είμαστε σε θέση μέχρι τέλους του χρόνου να δώσουμε στη δημοσιότητα και θα αποτελεί ένα πλαίσιο μαχητών στόχων και διεκδικήσεων αλλά κι ένα πλαίσιο μετασχηματισμού, που πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο για τον τόπο και στόχο έχουμε να ζητήσουμε τη δύναμη του λαού προκειμένου να τους κάνουμε πράξη.

Η Αριστερά είναι ήδη πρωταγωνίστρια στις πολιτικές εξελίξεις. Πιστεύουμε -και γι αυτό αγωνιζόμαστε- να μην είναι μια δύναμη που απλά συσσωρεύει τη δυσαρέσκεια και τη διαμαρτυρία των πολιτών -αυτό το έχουμε, αλλά δεν μας αρκεί- Θέλουμε να είναι μια δύναμη που θα μετασχηματίζει τη δυσαρέσκεια και τη διαμαρτυρία σε προωθητική δύναμη αλλαγών που θα αφορούν την καθημερινότητα όλων μας. Αλλαγών σε μια άλλη κατεύθυνση, που θα δώσει μια νέα πνοή στον τόπο.

Θέλω να κλείσω λέγοντας ότι η επικαιρότητα, αν εξαιρέσει κανείς το μεγάλο θέμα του σκανδάλου, φέρνει δύο πολύ σημαντικά ζητήματα, τα οποία αφορούν ιδιαίτερα την περιοχή σας. Το ένα είναι έχει να κάνει με την απόφαση της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τη λειτουργία των κολλεγίων, των ΚΕΣ και να τα «εξισώσει» με τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Και λέω έχει ιδιαίτερη σημασία για τον τόπο σας γιατί αντιλαμβάνεστε πόσο πια θα υποβαθμιστούν τα περιφερειακά πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, .. Έχετε άλλωστε εμπειρία από την εφαρμογή του νόμου της… που συρρίκνωσε τη συμμετοχή φοιτητών στα περιφερειακά πανεπιστήμια και στα ιδρύματα που έχουν ως έδρα την περιοχή της Μεσσηνίας και την Καλαμάτα. Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι ο υπουργός Παιδείας αποδεικνύει τελικά ότι είναι υπουργός όχι της δημόσιας παιδείας, αλλά υπουργός των κολλεγίων. Και ό,τι δεν κατάφερε η κυβέρνηση να πετύχει με την προσπάθειά της στην προηγούμενη θητεία της να αναθεωρήσει το Σύνταγμα και να αναθεωρήσει το άρθρο 16 -και δεν το κατάφερε χάρη στη σθεναρή αντίσταση της νεολαίας και των φοιτητών και των πανεπιστημιακών, που βρήκε την συμπαράσταση της κοινωνίας, μια  αντίσταση που κατέληξε σε μια σημαντική νίκη, κατάφερε να στραπατσάρει την προμετωπίδα της κυβερνητικής πολιτικής, που ήταν η συνταγματική αναθεώρηση και να μείνει στα χαρτιά αυτή η συνταγματική αναθεώρηση- προσπαθεί να το πετύχει τα ώρα η κυβέρνηση από το παράθυρο, μέσα από την αναγνώριση των κολλεγίων., Πιστεύουμε ότι για άλλη μια φορά0 ήδη από τον Σεπτέμβρη θα είμαστε μάρτυρες ενός νέου γύρου πλατιών κινητοποιήσεων της νεολαίας αλλά κι όλου του ελληνικού λαού για να μην προχωρήσουν αυτά τα σχέδια. Πιστεύουμε ότι η Παιδεία, ο χώρος της παιδείας πρέπει να μείνει έξω και πέρα από τις στενές επιχειρηματικές επιδιώξεις, θα έλεγε κανείς επιδιώξεις που έχουν να κάνουν με την ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένων επιχειρηματικών κέντρων που θέλουν να κερδοσκοπήσουν και στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι αδιανόητο σήμερα, αντί να συζητάμε για την ανάγκη εξίσωσης των πτυχίων που δίνουν τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια με τα ιδιαίτερης αξίας μάστερς που δίνουν ξένα πανεπιστήμια, να συζητάμε την εξίσωση των ελληνικών πανεπιστημίων, των ελληνικών σχολών, του δημόσιου πανεπιστημίου, με τα ψευτο-πτυχία που δίνουν αυτά τα κολλέγια που εδρεύουν πέριξ της πλατείας Ομονοίας και Κάνιγγος. Είναι μια θλιβερή εξέλιξη. Είναι μια εξέλιξη που πρέπει να αποτραπεί και πιστεύουμε ότι θα την αποτρέψουν οι κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις της νεολαίας και εκπαιδευτικής κοινότητας.

Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με την επίσκεψη-φιέστα, θα έλεγα, που ετοιμάζει ο Πρωθυπουργός μεθαύριο  στην Ολυμπία. Ένα χρόνο μετά τη μεγάλη καταστροφή στο γειτονικό νομό της Ηλείας, ο Πρωθυπουργός θα πάει να κάνει μια φιέστα στο φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ. Αναρωτιέται κανείς τι έχει να πει ένα χρόνο μετά; Μετά από πάρα πολύ καιρό βγαίνει από το καβούκι του. Φεύγει από τη Ραφήνα και πάει να μιλήσει σε μια ανοιχτή εκδήλωση. Αυτό το χαιρετίζουμε. Θα του προτείναμε όμως να περάσει από τα χωριά, από τις πληγείσες περιοχές, όπως κάναμε εμείς πριν από ένα μήνα. Και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι στην αγωνία, την οργή, την απόγνωση αυτών των ανθρώπων που ένα χρόνο μετά την καταστροφή και μετά τα πρόσκαιρα τριχίλιαρα που επικοινωνιακά προσπάθησε προεκλογικά να δώσει η κυβέρνηση δεν έχουν ελπίδα για το αύριο. Και να εξηγήσει σ΄ αυτούς τους ανθρώπους πού πήγαν αυτά τα λεφτά που οι συμπολίτες από το υστέρημά τους έδωσαν προκειμένου να υπάρξει ένα σημαντικό ποσόν, το περίφημο Ταμείο Μολυβιάτη, το οποίο όμως έχει χρησιμοποιηθεί για να κλείσει άλλες τρύπες του αυπ.  ..

Και πού πήγαν οι υποσχέσεις και κυρίως πώς μπορεί κανείς να μείνει στον τόπο του , όταν δεν έχει πού να σταθεί και πού να ακουμπήσει.

Πιστεύουμε ότι είναι πρόκληση η μεθαυριανή παρουσία και μάλιστα με ένα τέτοιο κλίμα φιέστας και επικοινωνιακής παρουσίας του Πρωθυπουργού στην Ηλεία, στην Ολυμπία. Θα ʽπρεπε τουλάχιστον να είχε το σθένος να αποφύγει τέτοιου είδους προκλήσεις.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

-    Για αναγνώριση πτυχίων κολλεγίων- Υπάρχει μια άλλη προοπτική, τα σωματεία και οι οργανισμοί που δίνουν την αξία στα πτυχία, δηλαδή η επαγγελματική αναγνώριση έχει … το ΤΕΧΝ. Επιμελητήριο να την κάνει, επειδή δεν θα εγγράψει μέλη τους πτυχιούχους.  ….Υπάρχει όμως ένα άλλο πρόβλημα. .Υπέρ του να καταργηθούν αυτά τα κολλέγια …..Εάν αυτό το νομοσχέδιο βάζει μία σειρά και βάζει όρους για να λειτουργήσουν από εκεί και πέρα θα πρέπει να βρεθεί το τι θα πρέπει να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι …..

Αυτό μένει να το διαπιστώσουμε στατιστικά, να το μελετήσουμε.

Θα σας πω με απόλυτη ειλικρίνεια τις προτάσεις και τις θέσεις μας, γνωρίζοντας ότι είναι προτάσεις και θέσεις που πολλές φορές πηγαίνουν και κόντρα στο ρεύμα, κάποιους δυσαρεστούν, όμως .. η πολιτική δύναμη η οποία επιχειρεί να ανατρέψει τα δεδομένα και να επιφέρει πολλές σημαντικές αλλαγές πολλές φορές πρέπει να έχει και προτάσεις οι οποίες δεν θα χαϊδεύουν αυτιά.

Εμείς λέμε ότι είναι αδιανόητο να υπάρχει εξίσωση του ΕΜΠ, του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με σχολές αμφιβόλου ποιότητας σπουδών, με κολλέγια τα οποία επιτυγχάνουν μια εμπορική συμφωνία με κάποια σημαντικά πανεπιστήμια του εξωτερικού αυτό δεν σημαίνει τίποτα για την ποιότητα των σπουδών τους. Και λέμε με απόλυτη ειλικρίνεια ότι κοροϊδεύουμε χιλιάδες οικογένειες αυτή τη στιγμή και είναι κρίμα να το κάνουμε αυτό. Χιλιάδες οικογένειες που, έχοντας τη βούληση να σπουδάσουν τα παιδιά τους, που δεν τα κατάφεραν σε ένα σύστημα παράλογο και άδικο, όπως το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων, τους κοροϊδεύουμε συνειδητά και συντεταγμένα ως πολιτεία, λέγοντάς τους, δεν μας ενδιαφέρει τι επίπεδο σπουδών θα πάρουν στα παιδιά σας, πηγαίνετε να δώσετε εκεί τα λεφτά σας και το χρόνο σας και θα δούμε.

Μόνη σας είπατε το Τεχν. Επιμελητήριο κι άλλα σοβαρά επιμελητήρια δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν αυτά τα πτυχία. Από την άλλη όμως πρέπει να δώσουμε μια προοπτική και να μην απαντάμε με δεν πρέπει. Η δική μας πρόταση λοιπόν είναι πολύ συγκεκριμένη. Τακτοποίηση τέτοιου είδους δεν είναι τακτοποίηση. Εμείς λέμε ότι αυτές οι σχολές δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Εμείς λέμε ότι τα κολλέγια και τα ΚΕΣ πρέπει να κλείσουν. Και ταυτόχρονα να ξεκινήσει μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που θα έχει σαν στόχο την ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ώστε αυτά τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να περάσουν σε μια σχολή της αρεσκείας τους κι ανάλογα με τις δυνατότητές τους, ενδεχομένως όχι πρώτης προτίμησης, αλλά κάποιο σχολείο που θα τους παρέχει τη δυνατότητα σπουδών, που θα τους ικανοποιεί και θα τους εμπνέει, κι από εκεί και πέρα βεβαίως ανάλογα με τις δυνατότητές του ο καθένας και την επιμονή του να έχει τη δυνατότητα να καλλιεργηθεί, να μορφωθεί. Και το θέμα της αγοράς στην εργασία είναι ένα ευρύτερο θέμα. Δεν νομίζω ότι ένα ζήτημα που έχει να κάνει με τη δομή της οικονομίας και της αγοράς εργασίας μπορεί να το λύσουμε μέσω της εκπαίδευσης.

-    Ο δικομματισμός.. Στις επόμενες εκλογές είναι δύσκολο κάποια από τα δύο μεγάλα κόμματα να κυβερνήσει αυτοδύναμα. Εσείς από την ώρα που αναδειχθήκατε πρόεδρος, δεχθήκατε μπαράζ προσκλήσεων από το ΠΑΣΟΚ για συνεργασία. Όμως εχθές είχαμε από τον κ. Αλαβάνο  μια έκπληξη, στήριξη προς το ΚΚΕ για την υπόθεση Γερμανός…

Τι έκπληξη από τον κ. Αλαβάνο;

-    Δεν το περιμέναμε γιατί τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια διάσταση απόψεων μεταξύ ΣΥΝ και ΚΚΕ…

Έχω την αίσθηση ότι ο Πρόεδρος της ΚΟ. Του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει καμία δήλωση για το θέμα αυτό. Αναφέρεστε σε μια ανακοίνωση του Γρ. Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

-    Σ΄ αυτή την ανακοίνωση και ήταν για μας έκπληξη…. Να περιμένουμε το κάτι άλλο μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΝ;

Σαν τι δηλαδή;

-    Μια συνεργασία;… Γιατί μιλήσατε για την αριστερά, μιλήσατε για αριστερά που πρέπει να νικήσει…

Ακούστε σε σχέση με το θέμα αυτό, οι απόψεις μας είναι γνωστές. Εμείς, χωρίς να θέλουμε να αποφύγουμε την πολιτική κριτική -και την κάναμε όταν έπρεπε να την κάνουμε- για τη στάση του ΚΚΕ στη Βουλή για το θέμα του Γερμανού, εμείς θεωρούμε ότι η επίθεση, η μεθοδευμένη επίθεση που έγινε το προηγούμενο διάστημα από το ΛΑΟΣ εναντίον του ΚΚΕ δεν είχε σχέση με την στάση του ΚΚΕ στη Βουλή. Είχε σαν στόχο να δημιουργήσει την αίσθηση, ότι έλα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις το ίδιο είναι, όλα τα κόμματα το ίδιο είναι, δεν είναι μόνο τα μεγάλα κόμματα εξουσίας που είχαν σχέση .. με τη διαφθορά. Ορίστε είναι και το ΚΚΕ, εάν κομμάτι της Αριστεράς.

Απέναντι σ΄ αυτή την προσπάθεια, σ΄ αυτή τη γενίκευση εμείς είμαστε αντίθετοι. Από την άλλη, στο ερώτημά σας που αφορά τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ, θα σας πω ότι αν…  Θα βλέπατε, παρά τη δική μας χτεσινή τοποθέτηση, την απάντηση που δόθηκε από την ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, είτε από συνήθεια, είτε από εμμονή, ανάμεσα στις δυνάμεις που κατήγγειλε ότι τον πολεμούν ήταν και ο ΣΥΡΙΖΑ που μόλις πριν είχε βγάλει ανακοίνωση με βάση την οποία κατηγορούσε εν πάση περιπτώσει, αναδείκνυε το ζήτημα αυτό ως ένα ζήτημα γενίκευσης που δεν είχε κανένα λόγο να το υπερασπιστεί…

Άρα, πέρα από τις προθέσεις τις δικές μας, κυρίως πέρα από τις προθέσεις των χιλιάδων αγωνιστών της Αριστεράς και των αγωνιστών του ΚΚΕ, υπάρχει μια ηγεσία. Η ηγεσία του ΚΚΕ που βρίσκεται σε μια κατάσταση ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης, βλέπει παντού εχθρούς. Και ανάμεσα στους πραγματικούς εχθρούς βλέπει και τις δυνάμεις της υπόλοιπης Αριστεράς ως εχθρούς. Αυτό είναι ένα θέμα ψυχαναλυτικής ερμηνείας, το οποίο, αν δεν λυθεί, δεν θα μπορέσουμε να δούμε την πολυπόθητη για τον κόσμο της αριστεράς κοινή δράση και συμπόρευση όλων της των δυνάμεων.

Για την πρόκληση των Σκοπίων

Κανείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός απέναντι σε τέτοιες προκλητικές συμπεριφορές. Το δυστύχημα είναι ότι από την απέναντι πλευρά έχουμε δυστυχώς μια κυβέρνηση που με τη στάση της δεν βοηθάει στην ανάπτυξη του διαλόγου και των σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας.

Εμείς δεν θεωρούμε ότι το ζήτημα των διαφορών μας με την ΠΓΔΜ είναι το μείζον εθνικό θέμα σήμερα. Και δεν θεωρούμε ότι έχουμε μια μείζονα απειλή στα βόρεια σύνορά μας. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν βήματα σταθερά και ανεξάρτητα από προκλήσεις στην κατεύθυνση της ανάπτυξης σχέσεων εμπιστοσύνης.

Είναι ιδιαίτερα αρνητικό βεβαίως ότι εθνικιστικοί κύκλοι, όχι μόνο από την από δω μεριά αλλά και από την από εκεί μεριά, δημιουργούν ένα κλίμα έντασης. Κι είναι ιδιαίτερο αρνητικό ότι από την απέναντι πλευρά έχουμε μια κυβέρνηση όπου πρωθυπουργός είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης των Σκοπίων. Δεν βοηθάει αυτό.

Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε και πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό με ιδιαίτερη ψυχραιμία.

-    Ποια η κρίση του ΣΥΝ για την ΠΟΤΑ;

Όπως γνωρίζετε ο ΣΥΝ από το 2007, έχει τοποθετηθεί στη Βουλή αρνητικά. Έχει καταψηφίσει. Και έχει τοποθετηθεί αρνητικά ακριβώς διότι εμείς έχουμε μια άλλη αντίληψη για την ανάπτυξη. Θεωρούμε ότι τέτοιες γιγαντιαίας κλίμακας μοντέλα μαζικού τουρισμού στο βαθμό μάλιστα που δεν συνδέονται και δεν τροφοδοτούν και τροφοδοτούνται από την τοπική οικονομία δεν θα συμβάλει στην ανάπτυξη. Υπάρχει και κίνδυνος υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Σήμερα όμως αυτή η επένδυση έχει περάσει από το Κοινοβούλιο και άρα λοιπόν η δική μας στάση και μέσα στο Κοινοβούλιο και σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας είναι να φροντίσουμε ώστε να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στη νομιμότητα. Είναι αναγκαία η ουσιαστική τήρηση των προβλεπομένων διαδικασιών αδειοδότησης και ελέγχου από τη μεριά της διοίκησης των ΟΤΑ και των υπουργείων. Και χρειάζονται επίσης σοβαρές διαδικασίες διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία. Μια τοπική κοινωνία η οποία -εμείς λέμε ενδεχομένως χωρίς ιδιαίτερη βάση αλλά προσδοκά θέσεις εργασίας απ΄ αυτή την επένδυση- και λέμε χωρίς ιδιαίτερη βάση, διότι δεν ξέρω τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης επένδυσης, αλλά παρόμοιες επενδύσεις σε όλη την Ελλάδα έχουν δείξει  ότι τόση ευρείας κλίμακας αύξηση των θέσεων εργασίας δεν υπάρχει, διότι αυτές οι επενδύσεις συνήθως περιορίζουν τις οικονομίας κλίμακας εντός του χώρου. Αλλά παρόλα αυτά είναι γεγονός ότι η τοπική κοινωνία προσδοκά. Από την άλλη όμως η τοπική κοινωνία-και δικαίως- ενεργοί πολίτες, κινήματα πολιτών, διεκδικούν και σωστά την ανάληψη πραγματικών χειροπιαστών δεσμεύσεων από τους επενδυτές, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο στην υλοποίηση κάθε έργου παρόμοιας κλίμακας που πρέπει να υπόκεινται στον έλεγχο και στις αποφάσεις και των αρμοδίων θεσμικών οργάνων., όπως για παράδειγμα το ΣτΕ, που περιμένουμε το επόμενο διάστημα να δούμε πώς θα αποφανθεί σε μια προσφυγή που αν δεν κάνω λάθος έχει γίνει από μεριάς ιδιοκτητών και πολιτών.

Αυτή είναι η δική μας θέση. Είναι μια θέση ξεκάθαρη, θέση διαυγής και δεν έχει να κάνει τόσο με το συγκεκριμένο έργο, αλλά με κάθε έργο ανάπτυξης τόσο μεγάλης κλίμακας.

-     Είδατε τα προβλήματα και για….  Μιλήσατε με κάποιους ….. Τι μέλλει γενέσθαι μετά που θα γυρίσετε πίσω, ποιες οι προθέσεις σας; ….

Το ερώτημα θα έπρεπε να το θέσω εγώ σε εσάς, περιμένω  και πώς θα συντονίσετε τις δράσεις και τις κινήσεις σε τοπικό επίπεδο, τόσο των φορέων όσο και των κινήσεων πολιτών, προκειμένου τα προβλήματα τα οποία μου αναφέρετε και διαπιστώνω από την παρουσία μου εδώ, θα αντιμετωπιστούν μέσα από ένα διεκδικητικό πλαίσιο. Διότι ξέρετε πιστεύω βαθιά ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν από την παρέμβαση των πολιτικών αρχηγών ή των κομμάτων. Σημαντική είναι αυτή η παρέμβαση. Αλλάζουν κυρίως όταν συνειδητοποιούν οι πολίτες ότι έχουν τη δύναμη στα χέρια τους και μπορούν να διεκδικήσουν για να αλλάξουν τα πράγματα.

Υπ΄ αυτή την έννοια, την ίδια απάντηση έδωσα και στους εργαζόμενους στις ΔΕΠΑΚ… ότι, δεν αρκεί η δική μας προσπάθεια για παράδειγμα με ερωτήσεις στον υπ. Πολιτισμού ʽή με την στήριξη και την αλληλεγγύη μας, αλλά η δική σας κινητοποίηση και η κινητοποίηση των πολιτών της Καλαμάτας προκειμένου να απαιτηθούν τα χρωστούμενα να δοθούν άμεσα και να μην υποδεχθείτε μεθαύριο τον υπουργό Πολιτισμού με σαμπάνιες και χαβιάρι, αλλά με δυναμικές κινητοποιήσεις. Έτσι πιστεύω ότι είναι και για όλα τα μεγάλα προβλήματα. Αν δεν γίνουν αντικείμενο πλατιών λαϊκών διεκδικήσεων, τότε ότι και να σας πω εγώ θα είναι λίγο.

Εμείς στηρίζουμε με τις προτάσεις μας και το πρόγραμμά μας για μια εναλλακτική προοπτική για τον τόπο, στο γεγονός ότι αυτές οι προτάσεις θα βρουν πλατιά στήριξη ώστε να αποτελέσουν και αντικείμενο διεκδικήσεων και αγώνων προκειμένου να κερδηθούν.»

To Γραφείο Τύπου