Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/07/2008

Κίνδυνος διακοπής πετυχημένων κοινωνικών προγραμμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ερώτηση-παρέμβαση του Δημήτρη Παπαδημούλη προς την Κομισιόν.

Δ. Παπαδημούλης: "Έκθετη η κυβέρνηση της Nέας Δημοκρατίας -Nα υλοποιήσει έστω και τώρα τις δεσμεύσεις της"

Τον ορατό κίνδυνο της διακοπής συγκεκριμένων κοινωνικών υπηρεσιών που παρέχονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως η Bοήθεια στο Σπίτι και τα Kέντρα Δημιουργικής Aπασχόλησης Παίδων,  εξαιτίας  ελλιπούς χρηματοδότησης  καθώς και το αβέβαιο μέλλον των εργαζομένων σε αυτές, επισημαίνει με ερώτηση προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης

Πιο συγκεκριμένα, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ)  παρέχουν από το 2000 ένα πλέγμα από πολύτιμες κοινωνικές υπηρεσίες στους πολίτες, σε πάνω από 650 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας, Μονάδες Βοήθεια στο Σπίτι και Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Οι υπηρεσίες αυτές που μέχρι σήμερα λειτουργούν κυρίως με κοινοτικούς πόρους του Βʼ και Γʼ ΚΠΣ και απασχολούν περισσότερους από 2000 εργαζομένους, απευθύνονται στις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι μετανάστες, οι άνεργοι κλπ. Η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΕ ήταν ότι, οι συγκεκριμένες υπηρεσίες θα ξεκινήσουν και θα υποστηριχθούν με κοινοτικά κονδύλια, αλλά στην συνέχεια η λειτουργία τους θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους.

Επισημαίνεται ότι, η Κομισιόν απαντώντας σε παλαιότερη σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή (2-6-2005) ήταν κατηγορηματική και ανέφερε ότι «οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν την υποχρέωση να θεσπίσουν, πριν από το τέλος του Ιουνίου 2006, το νομικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο που είναι απαραίτητο για την εγγύηση της συνέχειας της χρηματοδότησης της λειτουργίας των δομών με εθνικούς πόρους» καταλήγοντας ότι,  αν η Ελλάδα δε συμμορφωθεί με τις ανωτέρω υποχρεώσεις θα υπάρξει διακοπή χρηματοδοτήσεων μέχρι και επιστροφή κονδυλίων. Δυστυχώς όμως, φαίνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ,  αντί να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα,  προχωράει σε δραματική μείωση των πόρων που χορηγούνται στους ΟΤΑ και προορίζονται για κοινωνικές δομές. Με αυτόν τον τρόπο η συνέχιση των συγκεκριμένων κοινωνικών υπηρεσιών στραγγαλίζεται οικονομικά και βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, όπως στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν και οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτές.  

Βάσει των ανωτέρω, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ κατέθεσε νέα ερώτηση προς την Κομισιόν με την οποία ζητάει να πληροφορηθεί:

α) εάν η συνέχιση των ανωτέρω δομών κοινωνικής μέριμνας είναι δυνατή στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013 και υπό ποιες προϋποθέσεις

και

β) εάν έχει υποβληθεί σχετική πρόταση από τις ελληνικές αρχές και με τι προϋπολογισμό

Aναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

"H κυβέρνηση της NΔ είναι έκθετη. Aντί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για τη συνέχιση των σημαντικών αυτών κοινωνικών προγραμμάτων με εθνικούς πόρους και να επαναδιαπραγματευθεί τη συνέχισή τους με μερική κοινοτική συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠA 2007-2013, επέλεξε τη γνώριμή της μέθοδο: Nα ακυρώσει αυτά τα προγράμματα που ενισχύουν ένα ούτως ή άλλως ισχνό κοινωνικό κράτος διά του οικονομικού στραγγαλισμού. Σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών που έχει αγκαλιάσει αυτά τα προγράμματα, θα εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα πίεσης για να ανατραπεί η αντικοινωνική κυβερνητική μεθόδευση".

To Γραφείο Τύπου