Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/07/2008

Φορείς Διαχείρισης έξι χρόνια μετά

Ερώτηση του Μιχάλη Παπαγιαννάκη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων

Το 2002 ιδρύθηκαν 25 Περιοχές Προστασίας (ΠΠ) με Φορέα Διαχείρισης (ΦΔ), πού προστέθηκαν στις δύο περιοχές πού είχαν ήδη κηρυχθεί ως προστατευόμενες. Το νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) για τη συγκρότηση των  ΦΔ και της σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων τους (ΔΣ). Επιπλέον απαιτούνται Σχέδια Νομοθετημάτων, Προεδρικά Διατάγματα  ή ΚΥΑ, για την οριοθέτηση αυτών των ΠΠ, με βάση Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ), πού εκπονούνται για κάθε περιοχή.

Από τη δημιουργία των πρώτων Φορέων Διαχείρισης έχουν περάσει ήδη έξι ολόκληρα χρόνια. Φαίνεται όμως ότι η σύστασή τους, και χωρίς να παραγνωρίζεται το έργο που έχει γίνει, φορτώθηκε γρήγορα όλη την παθογένεια ή την αδιαφορία του ελληνικού κράτους. Το Δημόσιο δείχνει να ενδιαφέρεται ελάχιστα για την επαρκή στελέχωση και θεσμική θωράκιση των φορέων. Έτσι τεράστιες εκτάσεις προστατευόμενης γης φυλάσσονται από μετρημένους στα δάχτυλα ανθρώπους, σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας κινδυνεύουν, ενώ κανένας αντιπυρικός σχεδιασμός δεν έχει ποτέ αναληφθεί.

Σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε 10-11/05/2008 στα Καλάβρυτα, οι υπεύθυνοι των περισσότερων Φορέων Διαχείρισης της χώρας, καταγγέλλουν ότι ο ρόλος τους, αν δεν καταντά να γίνεται διακοσμητικός, είναι συνήθως περιορισμένος, ενώ οι δυνατότητες παρέμβασής τους στα κακώς κείμενα εντός των προστατευόμενων περιοχών είναι μηδαμινές. Βασικά προβλήματα των ΦΔ που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Τί μέτρα θα πάρει έτσι ώστε:

Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Παπαγιαννάκης