Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/07/2008

Ολοι την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/7, 5.30 μ.μ. στο σταθμό ΗΣΑΠ Πειραιά στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ: Η ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ

Επειδή η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία είναι δημόσιο αγαθό και η προστασία και ανάπτυξη των νησιών είναι «κατά προτεραιότητα υποχρέωση του κράτους», σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο ΣΥΡΙΖ.Α καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή, 18/7, στις 5.30 το απόγευμα στο σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά.

Οι εφοπλιστές, με πρόσχημα την αύξηση του πετρελαίου, μέσα στον τελευταίο χρόνο αύξησαν τα ναύλα από 10% έως και 30%, ενώ κερδίζουν υπερκέρδη και ταυτόχρονα το κράτος τους παρέχει πλουσιοπάροχα κοντά στα 70 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για την εξυπηρέτηση των «άγονων» γραμμών.

Απέναντι στην απελευθέρωση των ναύλων, στη συνέχιση δρομολόγησης των γερασμένων και αναξιόπιστων πλοίων, στα εξαντλητικά ωράρια των ναυτεργατών και στα άλλα προνόμια που απολαμβάνουν ήδη οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, οι πολίτες είτε μόνιμοι κάτοικοι των νησιών είτε τουρίστες, χρήστες και καταναλωτές, είμαστε ανυπεράσπιστοι απέναντι στην ασυδοσία της αγοράς καθώς και στην συμπαιγνία κυβέρνησης και εφοπλιστικών συμφερόντων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ. υποστηρίζει: την κατοχύρωση της νησιωτικής ιδιαιτερότητας στην πράξη, την ίση μεταχείριση των πολιτών ανάμεσα στη νησιωτική και την ηπειρωτική χώρα, τη σύσταση δημόσιου–κοινωνικού φορέα ακτοπλοΐας, τη διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου, με πρόβλεψη κρατικών εγγυήσεων και οικονομικών ενισχύσεων για την ίδρυση ακτοπλοϊκών συμμετοχικών εταιριών «λαϊκής βάσης νέου τύπου», την παροχή μελετημένων επιδοτήσεων, ως κίνητρο, για την δεσμευτική και με προδιαγραφές και όρους ναυπήγηση ή επισκευή, σε ελληνικά ναυπηγεία, πλοίων, που θα καλύπτουν ανάγκες των νησιών, την κατάργηση της πολιτικής απελευθέρωσης των γραμμών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για τα αυτονόητα δικαιώματα, δηλαδή την απρόσκοπτη επαφή και επικοινωνία χειμώνα-καλοκαίρι ανάμεσα στα νησιά, αλλά και με τα υπόλοιπα τμήματα της κοινής μας χώρας και την συνεχή επικοινωνία, με ασφάλεια, αξιοπρεπείς συνθήκες και λογικό κόμιστρο.