Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/07/2008

Αδικη μεταχείριση πυρόπληκτων μεταναστών

Ερώτηση Θ.Λεβέντη προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης

Η φωτιά του περασμένου Αυγούστου άφησε στην περιοχή του Δήμου Οιτύλου τα καταστροφικά της σημάδια εκτός από το φυσικό περιβάλλον και σε ανθρώπινες υπάρξεις. Τα τραγικά θύματα ήταν έξι νεκροί και τέσσερα ορφανά παιδιά κάτω των 12 ετών.

Από τις πρώτες ημέρες η συμπαράσταση και ενίσχυση των οικογενειών αυτών από φορείς, συλλόγους και απλούς πολίτες ήταν μεγάλη και χωρίς εξαιρέσεις. Μεταξύ των πληγέντων οικογενειών ήταν και μια οικογένεια Αλβανικής καταγωγής. Η μητέρα της οικογένειας κάηκε από την πύρινη λαίλαπα αφήνοντας πίσω της ορφανά δυο ανήλικα παιδιά. Νόμιμοι μετανάστες, κατοικούσαν στη Μάνη εργαζόμενοι σκληρά με πλήρη αποδοχή από την τοπική κοινωνία.

Η Εθνική Τράπεζα, με απόφασή της ενίσχυσε σημαντικά τον πυρόπληκτο Δήμο Οιτύλου και τα δυο  από τα τέσσερα ορφανά παιδιά με το ομολογιακό ποσό των 30.000 ? το καθένα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μετά την ενηλικίωσή τους. Όμως παρά το εύστοχο της απόφασης, αυτή δεν περιέλαβε τα δύο ορφανά της Αλβανικής στην καταγωγή οικογένειας.

Αυτή η εξαίρεση και άνιση μεταχείριση δημιούργησε έντονη δυσαρέσκεια στην τοπική κοινωνία. Οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για αυτή την εξαίρεση και μαζί με αυτούς ο Δήμος και οι άλλοι φορείς της περιοχής. Μάλιστα είναι συγκινητική η επιστολή της οικογένειας προς τον τύπο και συνάμα ένα βαρύ κατηγορώ προς αυτούς που μη σκεπτόμενοι δείχνουν πλευρές που δεν αντιστοιχούν στην ελληνική σκέψη και συμπεριφορά.

Η αποκατάσταση της δικαιοσύνης σε αυτή την περίπτωση δεν έχει να κάνει μόνο με το οικονομικό σκέλος, αλλά με  την ανάδειξη  αυτών των χαρακτηριστικών που είναι πλειοψηφία στην ελληνική κοινωνία. Οφείλει η Πολιτεία να μην αφήσει ούτε ίχνος υπόνοιας για ρατσιστική αντιμετώπιση στα ορφανά παιδιά αυτής της οικογένειας.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Ποιοι είναι οι λόγοι, που θα μπορούσαν να ευσταθούν στην κοινή λογική και οδήγησαν στην άδικη αυτή εξαίρεση;

2.    Τι μέτρα θα πάρουν για την άμεση αποκατάσταση της κατάφωρης και άδικης εξαίρεσης από την οικονομική ενίσχυση των παιδιών της Αλβανικής στην καταγωγή οικογένειας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ