Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/02/2006

Ανακοίνωση του Τμήματος Αθλητισμού του ΣΥΝ για τα πρόσφατα επεισόδια που έγιναν από οργανωμένους οπαδούς

Το Τμήμα Αθλητισμού του ΣΥΝ, αναφερόμενο στα πρόσφατα επεισόδια που έγιναν από οργανωμένους οπαδούς, τονίζει:

Τα πρόσφατα επεισόδια που έγιναν στη Θεσσαλονίκη από οργανωμένους οπαδούς δεν μπορεί να μας αφήνουν αδιάφορους.

Επεισόδια τέτοια που συμβαίνουν κάθε Κυριακή στα γήπεδα, αποτελούν κλιμάκωση του κύματος βίας, την οποία πλέον συντονίζουν οργανωμένες φιλοναζιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις.

Αυτά τα κρούσματα βίας είναι συνέχεια της οργανωμένης επίθεσης ενάντια σε φιλάθλους στην Καισαριανή, αλλά και σε άλλους χώρους και εντάσσονται στη προσπάθεια οργάνωσης των χούλιγκανς με στόχο τη γενίκευση των επεισοδίων μέσα κι έξω από τα γήπεδα, αλλά και στις γειτονιές.

Βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια ευρύτερου συντονισμού των ακροδεξιών οργανώσεων ανά την Ευρώπη, που θέλει να μετατρέψει τον αθλητισμό σε φορέα αντιδραστικών και ρατσιστικών αντιλήψεων, με ευρύτερους πολιτικούς στόχους, με ορόσημο το επερχόμενο μουντιάλ της Γερμανίας. Αυτό άλλωστε αποδεικνύει η πρόσκληση από Έλληνες οπαδούς και συμμετοχή ξένων φασιστών στα επεισόδια της Αθήνας καθώς και οι ρατσιστικές επιθέσεις ενάντια σε έγχρωμους ποδοσφαιριστές στην Ισπανία, στην Ιταλία, προχθές και στη χώρα μας ενάντια στον ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ Ουντέζε.

Δυστυχώς η Ελληνική πολιτεία δια στόματος του Υφυπουργού Αθλητισμού, αντιλαμβάνεται το θέμα σαν μια «απαράδεκτη συμπεριφορά πενήντα οργανωμένων» «που στρέφονται κατά της διοίκησης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ».

Δηλαδή δηλώνει την αδυναμία της να αντιληφθεί τη σοβαρότητα του προβλήματος και ταυτόχρονα την ανικανότητά της να το αντιμετωπίσει, ασχολούμενη αποκλειστικά με το μοίρασμα της πίτας στις εταιρείες που θα κληθούν να αναλάβουν την εφαρμογή των μέτρων καταστολής (κάμερες, ηλεκτρονική παρακολούθηση, ειδικά τμήματα της αστυνομίας, ιδιωτικοί σεκιούριτι κλπ).

Ο Συνασπισμός της Αριστεράς καλεί τους φορείς του αθλητισμού και το προοδευτικό κίνημα να αντιδράσουν στη ρατσιστική επίθεση και να προασπίσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα του αθλητισμού. Για ένα αθλητισμό με επίκεντρο τον άνθρωπο κι όχι τα κέρδη και το ρατσισμό.

Τμήμα Αθλητισμού