Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/07/2008

Προβλήματα απόρων νεφροπαθών

Ερώτηση Θ.Λεβέντη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι άποροι νεφροπαθείς, διότι εκτός του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζουν έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν και τις κλειστές πόρτες των δημόσιων Νοσοκομείων  λόγω της οικονομικής τους ανέχειας και της μη ασφάλισής τους.

Οι προσπάθειες που γίνονται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών, να εντάξουν όσους άπορους αιμοκαθαιρόμενους απευθύνονται σε αυτή, ως μόνιμους σε κάποια κρατική μονάδα τεχνητού νεφρού, συναντά μεγάλες δυσκολίες λόγω  της υπερπληρότητος των Μονάδων. Τα άτομα αυτά, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασής τους, είναι χωρίς τακτική ιατρική παρακολούθηση και έλεγχο των λοιμώξεων των οποίων πιθανόν είναι φορείς, περιφέρονται δε από εφημερεύον σε εφημερεύον Νοσοκομείο για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η ελλιπής αιμοκάθαρση λόγω έλλειψης χρόνου των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού, που τους οδηγεί να κάνουν τελικά καθημερινώς αιμοκάθαρση. Αυτό τους ταλαιπωρεί σωματικά και ψυχικά, αυξάνει τα έξοδά τους εξαιτίας της καθημερινής μεταφοράς, αλλά και διπλασιάζει το κόστος για το δημόσιο.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Γιατί μέχρι σήμερα αντιμετωπίζεται αυτή τη μερίδα των πολιτών, που η ζωή τους έχει πλήξει διπλά, με τρόπο που θυμίζει Καιάδα;

2.    Τι μέτρα θα πάρει άμεσα για την ένταξη των απόρων νεφροπαθών ως μόνιμους σε κρατική Μονάδα Τεχνητού Νεφρού;

3.    Σκοπεύει να αυξήσει τη δυναμικότητα των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού, ώστε να εξυπηρετούνται υγειονομικά όλοι οι συμπολίτες μας ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ