Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/02/2006

Οι νέες ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών θα ενισχύσουν την καταλήστευση καταθετών και δανειοληπτών από το ιδιωτικό τραπεζικό κεφάλαιο

Ο Π.Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του κόμματος, αναφερόμενος στο κυβερνητικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τις σχετικές δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη, έκανε το ακόλουθο σχόλιο:

Η κυβέρνηση της ΝΔ, κλιμακώνοντας το δρόμο των γενικευμένων ιδιωτικοποιήσεων που ξεκίνησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, προωθεί μια νέα φάση γενικού ξεπουλήματος του δημόσιου τομέα.

Ειδικότερα, οι νέες μετοχοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις Τραπεζών που εξήγγειλε σήμερα ο κ. Αλογοσκούφης, θα προωθήσουν ακόμα περισσότερο την πλήρη παράδοση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου και θα ενισχύσουν την καταλήστευση καταθετών και δανειοληπτών, αλλά και του συνόλου της ελληνικής οικονομίας από το ιδιωτικό τραπεζικό κεφάλαιο.

Η πορεία εκχώρησης, τα τελευταία χρόνια, των κρατικών Τραπεζών σε ιδιωτικά χέρια, -όπως έχει επιβεβαιωθεί στην πράξη- όχι μόνο δεν έχει ευνοήσει τους πολίτες, αλλά, αντιθέτως, έχει συμβάλλει στην υπερχρέωση των νοικοκυριών και έχει εκτινάξει σε πρωτοφανή ύψη τα κέρδη των τραπεζών, οι οποίες επωφελούνται ανενόχλητες από καταχρηστικές συμπεριφορές και τη συνεχή διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων. Ακόμα χειρότερα, οι νέες ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών, που εξαγγέλθηκαν, στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα ενθάρρυνσης της αδιαλλαξίας των Τραπεζιτών, στην προσπάθειά τους για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων στον Τραπεζικό τομέα.

Ο ΣΥΝ, θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις του στην ανάπτυξη ενός μεγάλου ενωτικού μετώπου των εργαζομένων για την προάσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την ασυδοσία του Τραπεζικού Κεφαλαίου για ένα ισχυρό, σύγχρονο και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα με ουσιαστικό κοινωνικό ρόλο που θα συμβάλλει στην απασχόληση και την ανάπτυξη της χώρας.

To Γραφείο Τύπου