Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/02/2006

Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ

Ο ΣΥΝ χαιρετίζει τη σημερινή απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων για την προάσπιση των Συλλογικών τους Συμβάσεων από την προσπάθεια του Τραπεζικού κεφαλαίου να τις ακυρώσει, με την ενθάρρυνση της κυβέρνησης της Ν.Δ. Ο αγώνας των εργαζομένων στις τράπεζες αφορά τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα συνολικά των μισθωτών και επομένως είναι κοινός αγώνας όλων των δυνάμεων της μισθωτής εργασίας.

Η Π.Γ. του ΣΥΝ στις παρούσες συνθήκες, όπου η κυβέρνηση συνεχίζει και κλιμακώνει τις νεοφιλελεύθερες αντεργατικές επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, θεωρεί ότι υπήρξε εξαιρετικής σημασίας γεγονός ο πρόσφατος απεργιακός αγώνας του ναυτεργατικού κόσμου.

Ο ΣΥΝ χαιρέτισε και στήριξε από την πρώτη στιγμή την καθολική απεργία των ναυτεργατών και τα δίκαια αιτήματά τους, που είχαν ως αιχμές την αντιμετώπιση της μεγάλης ανεργίας στον κλάδο και την στήριξη των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.

Ο σκληρός απεργιακός αγώνας των ναυτεργατών, που συνεχίστηκε παρά την επιβολή της επιστράτευσης, τη γενικευμένη αστυνομική καταστολή, την εφοπλιστική τρομοκρατία και τις απολύσεις, αποτελεί παράδειγμα επιτυχημένης αντίστασης της εργατικής τάξης, η οποία στέλνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους.

Ο ΣΥΝ τονίζει την εξαιρετική σημασία του κινήματος αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε προς τον ναυτεργατικό κόσμο, το οποίο όχι μόνο στήριξε τον αγώνα του αλλά και αποτέλεσε μια θετική απάντηση στις μεθόδους του «κοινωνικού αυτοματισμού», οι οποίες τα τελευταία χρόνια αξιοποιούνται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για να υπονομεύουν το δικαίωμα της απεργίας και τους δίκαιους κοινωνικούς αγώνες.

Ο ΣΥΝ υπογραμμίζει ιδιαίτερα την ενεργό παρουσία του «Κοινωνικού Φόρουμ» στο κίνημα αλληλεγγύης στους ναυτεργάτες και τον χρήσιμο ρόλο του στην περιφρούρηση του απεργιακού τους αγώνα στην πιο κρίσιμη στιγμή του, τον οποίο επέδειξε έμπρακτα ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα και με πλήρη σεβασμό στην αυτονομία του ναυτεργατικού κινήματος.

Σήμερα, που είναι αναγκαία όσο ποτέ η πιο πλατιά εργατική αλληλεγγύη και αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων, πρακτικές καπηλείας και χειραγώγησης των αγώνων, σαν αυτές που επέδειξαν δυνάμεις του ΚΚΕ στην απεργία των ναυτεργατών, δεν συμβάλουν στην πιο καθολική, ενωτική και αποτελεσματική ανάπτυξη των εργατικών κινητοποιήσεων.

Ο ναυτικός κόσμος της χώρας, παρά την κυβερνητική αδιαλλαξία και παρά τον ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου», που επέλεξε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον σκληρό απεργιακό του αγώνα, δημιούργησε, με την αγωνιστική ενότητά του, ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την τελική επίλυση των αιτημάτων του.

Ο ΣΥΝ, διεκδικώντας την άμεση άρση της επιστράτευσης και την τελική κατάργησή της, θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των ναυτεργατών μέχρι τη δικαίωσή τους.

To Γραφείο Τύπου