Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/07/2008

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Τα δύο δοκιμαζόμενα νοσοκομεία της Πάτρας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Γ.Ν. Πατρών "ο Άγιος Ανδρέας" επισκέφθηκε την Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008 κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τους βουλευτές Θανάση Λεβέντη και Νίκο Τσούκαλη.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που διαπιστώθηκαν ο Θανάσης Λεβέντης δήλωσε μεταξύ άλλων: "Έχουμε έναν άσχετο υπουργό υγείας. Ήλθαμε να σας ακούσουμε, να παλέψουμε μαζί σας για να επιλυθούν τα προβλήματα  που προϋπήρχαν και επιδεινώθηκαν μετά το σεισμό και στα δύο νοσοκομεία. Πρέπει οι υπηρεσίες υγείας από τα δημόσια νοσοκομεία να παρέχονται ισότιμα, δωρεάν σε όλους τους πολίτες και να είναι υψηλού επιπέδου".

Ο Νίκος Τσούκαλης δήλωσε: Με τα όσα είδαμε να συμβαίνουν και με τα όσα μάθαμε ότι συμβαίνουν, θεωρώ ότι πλήττεται το κύρος της πολιτείας, αλλά και το κύρος και η αξιοπρέπεια των γιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και όλων των εργαζομένων στο χώρο των δημόσιων νοσοκομείων. Πρέπει να σπάσουν τα βιλαέτια που έχουν δημιουργηθεί στο χώρο της δημόσιας υγείας, πρέπει η υγεία να παρέχεται ισότιμα σε όλους".    

Η περιοδεία ξεκίνησε από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο όπου έγινε συνάντηση με το προεδρείο του συλλόγου εργαζομένων, την τριμελή επιτροπή γιατρών, την ΕΙΝΑ, τον διοικητή του Νοσοκομείου κ. Γαβριήλ Λιατσή και στη συνέχεια το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ περιδιάβηκε τους χώρους της παθολογικής κλινικής όπου υπάρχει υπερπληθώρα ασθενών σε κάθε σημείο του διαδρόμου και το χώρο του 2ου ορόφου που παραχωρήθηκε στις δύο κλινικές, χειρουργική και ορθοπεδική του νοσοκομείου " ο Άγιος Ανδρέας", όπου οι δύο βουλευτές συζήτησαν με το ιατρικό, το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, ακούγοντας κυρίως παράπονα για την στενότητα του χώρου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους δουλειά, κατά την περίθαλψη των ασθενών.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Γ. Βλαχάκης και ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ Στάθης Τερζής, ανέφεραν στο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ τα λειτουργικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την εκκένωση του "Αγίου Ανδρέα" και την επιβάρυνση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με σχεδόν καθημερινή εφημερία. Ειδικά ο πρόεδρος του σωματείου μίλησε για την πίεση που νοιώθει το προσωπικό αφού αρκετοί εργαζόμενοι έχουν να πάρουν άδεια από το 2006 καθώς και τα χρέη σε ρεπό που υπάρχουν, έχοντας οδηγήσει τους εργαζόμενους σε εξουθένωση και απόγνωση. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ ανέφερε ότι δεν έγινε ο πρέπων σχεδιασμός για την μετεγκατάσταση των κλινικών του νοσοκομείου "ο Άγιος Ανδρέας", αλλά και χαρακτήρισε επιεικώς απαράδεκτη την συμπεριφορά πανεπιστημιακών που φέρουν προσκόμματα στην αυτοτελή λειτουργία των τριών κλινικών του "Αγίου Ανδρέα".

Στη συνέχεια το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε το νοσοκομείο "ο Άγιος Ανδρέας" όπου συναντήθηκε με τον Διοικητή κ. Νικόλαο Κοτσώνη, το προεδρείο του συλλόγου εργαζομένων "Ιππποκράτης" και την Τριμελή Επιτροπή των Γιατρών.

Ο Διοικητής του νοσοκομείου αναφέρθηκε στις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί για την γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός αλλά και στην αναμενόμενη μελέτη αντισεισμικής θωράκισης που έχει ανατεθεί από το υπουργείο υγείας, στη ΔΕΠΑΝΟΜ και που θα είναι έτοιμη περί το τέλος Ιουλίου.

Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων κ. Κώστας Πετρόπουλος, αναφέρθηκε σε όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα λέγοντας χαρακτηριστικά "η μεταστέγαση του νοσοκομείου δεν έγινε με ορθόδοξο τρόπο", ενώ αναφέρθηκε και σε "τρικλοποδιές" που δέχεται το προσωπικό του νοσοκομείου που καλείται να προσφέρει υπηρεσίες στις τρείς κλινικές του που έχουν μεταστεγαστεί στο χώρο του πανεπιστημιακού.

Ο εκπρόσωπος της Τριμελούς Επιτροπής των γιατρών αναφέρθηκε τόσο στο ιστορικό που οδήγησε στην εκκένωση του κεντρικού κτιρίου, όσο και στον τρόπο που οργανώθηκε η μεταστέγαση των κλινικών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "η Γενική συνέλευση των γιατρών είχε αποφασίσει να ζητήσει την ανάπτυξη του νοσοκομείου στους χώρους του, όπως προβλέπει και το σχέδιο "ΣΩΣΤΡΑΤΟΣ", αλλά αυτή η λύση δεν προκρίθηκε από την διοίκηση, μιάς και υπήρχαν και εσωτερικές αντιστάσεις από διευθυντές άλλων κλινικών", επισημαίνοντας ότι τα λειτουργικά προβλήματα που παρατηρούνται σήμερα μεταξύ ειδικοτήτων λόγω του κατακερματισμού των κλινικών, θα είχαν αποφευχθεί αλλά και δεν θα εδημιουργούντο  νέα προβλήματα όπως αυτό με τους ιατρούς των δύο καρδιολογικών κλινικών.  

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας ήταν η 6η ΥΠΕ όπου έγινε εκτενής συζήτηση με τον Διοικητή κ. Γ. Νικόπουλο και οι δύο βουλευτές του επεσήμαναν ότι "η συμπεριφορά της Πολιτείας προς πανεπιστημιακούς τους καθηγητές που προκάλεσαν εμπόδια στην μετεγκατάσταση των κλινικών του "Αγίου Ανδρέα" ήταν από ανεκτική έως δουλική" ζητώντας ταυτόχρονα να μην γίνονται διακρίσεις στην νοσηλεία των παθολογικών ασθενών, ούτε η πρόσβασή τους σε θαλάμους να εξαρτάται από ποια κλινική τους παρακολουθεί.

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε  χθες το απόγευμα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκαν ότι θα φέρουν το θέμα στη Βουλή, προκειμένου να  πιέσουν για την επίλυση όχι μόνο των προβλημάτων που  δημιούργησε ο σεισμός, αλλά και  των χρόνιων λειτουργικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και τα δύο νοσοκομεία της Πάτρας , με κυρίαρχο την έλλειψη προσωπικού σε όλους τους τομείς.

To Γραφείο Τύπου