Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/07/2008

Eισήγηση Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου στο νομοσχέδιο για κτηνοτροφία

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δύο ολόκληρα χρόνια καθυστέρησε από την πλευρά της κυβέρνησης, η κατάθεση του Σ/Ν για την κτηνοτροφία και άλλες διατάξεις. Το επίμαχο Σ/Ν αναρτήθηκε για ένα φεγγάρι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά αποσύρθηκε πριν προλάβουμε καλά καλά να το δούμε.

Και είναι απορίας άξιο γιατί έρχεται στο πρώτο Θερινό Τμήμα της Βουλής το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όταν ο παραγωγικός κλάδος της κτηνοτροφίας έχει περάσει από σαράντα κύματα, έχει χτυπηθεί και υποβαθμιστεί σε τέτοιο σημείο που να φέρνει τους κτηνοτρόφους σε οικονομικό αδιέξοδο και να σκέφτονται μέχρι και την έξοδό τους από το επάγγελμα.

Είναι γεγονός ότι οι οργανωμένες και μόνιμες πια διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων της χώρας οι οποίοι βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται σταθερά, να επικρατούν τα καρτέλ γάλακτος σε βάρος τους και οι ζωοτροφές να φτάνουν σε τιμές απαγορευτικές συνέπεια της παγκόσμιας καπιταλιστικής αγοράς που αναδεικνύει ταυτόχρονα το σοβαρό έλλειμμα της χώρας σε παραγωγή εγχώριων ζωοτροφών και την εξασφάλιση μιας μερικής έστω αυτάρκειας.

Και βέβαια όταν φθάνουμε να συζητούμε Σ/Ν θα πρέπει να ακούσουμε κι όλους αυτούς που εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη διαμόρφωση του, ούτως ώστε πραγματικά τα συμπεράσματα που θα βγουν από την ακρόαση παραγωγών – κτηνοτρόφων – φορέων να εμπλουτίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προς όφελος πάντα της παραγωγικής διαδικασίας των καταναλωτών αλλά και της οικονομίας της χώρας.

Αυτό δεν διαφάνηκε μέχρι στιγμής από την πλευρά της κυβέρνησης και παρακαλούμε να αφουγκραστείτε όλους εκείνους που με αγωνία εδώ και χρόνια περιμένουν να πάρουν μια ανάσα οικονομική, πριν τους πάρουν τις περιουσίες τους οι τράπεζες, λόγω της  υπερχρέωσής τους.

Από την άλλη μεριά, στην καρδιά του καλοκαιριού και της αντιπυρικής περιόδου, «εμπρηστικός μηχανισμός» θα καταλήξει το προσχεδιασμένο και οργανωμένο έγκλημα μέσα από τις διατάξεις που κρύβονται πίσω από αριθμούς – νόμους – ΦΕΚ – ΚΥΑ και ημερομηνίες για τα δάση, μέσα από αποχαρακτηρισμούς δασών και δασικών εκτάσεων.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά τους. Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο όπως όλοι γνωρίζουμε και προανέφερα από την ανεξέλεγκτη δράση των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών που με εκβιαστικό τρόπο συγκέντρωναν το γάλα και συμπίεσαν σε απίστευτο βαθμό το εισόδημα των κτηνοτρόφων  ιδιαίτερα των μικρομεσαίων.

Οι ανοικτές τιμές πώλησης γάλακτος από τους παραγωγούς στις γαλακτοβιομηχανίες είναι εναρμονισμένη πρακτική για να καθηλωθούν οι τιμές τη στιγμή που φτάνει το γάλα στα ράφια των σούπερ μάρκετ πέντε φορές τουλάχιστον επάνω. Και η παρανομία συνεχίζεται και στα κρέατα με τις παράνομες ελληνοποιήσεις. Χαριστική βολή η αύξηση των ζωοτροφών που πολλές φορές ξεπερνά και το 100% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού «δυσκολεύεται» να βάλει φρένο και γεννιούνται πολλαπλά ερωτηματικά. Από την άλλη μεριά έχουμε μια απογοητευτική εικόνα σε σχέση με τα κτηνοτροφικά σχέδια βελτίωσης. Οι πληροφορίες μας λένε ότι το ΥΠΑΑΤ αποφάσισε ότι τα κτηνοτροφικά σχέδια βελτίωσης  που εντάχθηκαν σε προγράμματα πριν από το Δεκέμβριο του 2005 (ΚΥΑ 532) και δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα κλείνουν οριστικά και οι κτηνοτρόφοι θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα και για τις επενδύσεις που να έχουν πραγματοποιήσει μέχρι τώρα!!!!!!

Όσα κτηνοτροφικά επενδυτικά σχέδια εντάχθηκαν στο πρόγραμμα μετά το Δεκέμβριο του 2005 (ΚΥΑ 637) θα υποστούν μεγάλες περικοπές στους ήδη εγκεκριμένους προϋπολογισμούς τους.  Αυτό σημαίνει ότι πολλοί  κτηνοτρόφοι που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης των επενδύσεών τους θα βρεθούν στον αέρα, μιας και η επιχορήγηση που περίμεναν να λάβουν από δικούς τους πόρους ή δάνεια το μέρος της επιχορήγησης που δεν θα λάβουν.

Αν μη τι άλλο πρέπει να προωθηθούν μέτρα για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας και όχι μείωσης.

Για μας προοπτική και μέλλον για την ελληνική κτηνοτροφία σημαίνει άμεσα μέτρα ενίσχυσης της πρωτογενούς παραγωγής σε υποδομές με ταυτόχρονη εξασφάλιση ικανοποιητικών τιμών πώλησης, παράλληλη διάθεση σε στην αγορά εγχώριων ασφαλών ζωοκομικών προϊόντων και τροφίμων. Με άλλα λόγια μείωση του μεγάλου ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο.

ΕΛΓΑ

 Ο ΕΛΓΑ είναι μια κατάκτηση των Ελλήνων αγροτών και μπορεί με να παρουσίασε το σύστημα  αυτό αδυναμίες και προβλήματα, όμως σε κάθε περίπτωση η προοπτική ενός σύγχρονου ασφαλιστικού συστήματος της αγροτικής πολιτικής θα πρέπει να γίνει μέσα από έναν οργανισμό πρόνοιας και κοινής ωφέλειας δημοσίου χαρακτήρα που θα βασίζεται στην αρχής της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Το 2001 το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμα ΗΣΙΟΔΟΣ θέλησε να εισαγάγει και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες παράλληλα με τον ΕΛΓΑ για κάλυψη των αγροτικών προϊόντων από φυσικές καταστροφές. Αυτό δεν λειτούργησε ποτέ. Η «ΟΑΣΙΣ» όπως λέγεται ο οργανισμός που δημιουργείται, καταργείται από τη ΝΔ και αιτιολογείται ορθώς ότι δεν μας το επιβάλλει η ΕΕ και πρέπει να έχει ο ασφαλιστικός φορέας μόνο δημόσιο χαρακτήρα.

Κύριοι συνάδελφοι της κυβέρνησης όπως το λέτε είναι ο δημόσιος χαρακτήρας πρέπει να πρωτοστατεί σε όλες τις κοινωνικές δομές αλλά μας κάνει εντύπωση που τον χρησιμοποιείται επιλεκτικά και όχι σε όλο το φάσμα του. Βέβαια ο ΕΛΓΑ είναι καταχρεωμένος στην ΑΤΕ και πρέπει στο κρατικό προϋπολογισμό κάθε έτους να γνωρίζουμε όλοι ποιο είναι το ύψος του κονδυλίου προς τον ΕΛΓΑ.

Αν γίνουν αναλογιστικές μελέτες και πάρουμε υπόψιν την τελευταία πενταετία και τα χρήματα που πλήρωσε ο ΕΛΓΑ για καταστροφές, αποζημιώνοντας τους αγρότες θα καταφέρουμε να ορίσουμε και το κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επεκτείνεται ο ΕΛΟΓ και γίνεται ΕΛΟΓΑΚ δηλαδή Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος αλλά θα πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά την ενιαία διαχείριση και στήριξη της παραγωγής – μεταποίησης – διαφήμισης – διάθεσης όλων των κτηνοτροφικών προϊόντων σε συνδυασμό με τη φυτική παραγωγή που θα τροφοδοτεί τις κτηνοτροφικές μονάδες,  με καθαρά κτηνοτροφικά φυτά, ώστε να είναι ανταγωνιστικά όχι μόνο στην εγχώρια, αλλά και στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Η ονομασία προέλευσης να είναι συνυφασμένη με την υψηλή ποιότητα του προϊόντος.

Πρέπει να στηριχθούν οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί ώστε να τους εμπιστεύονται όσο το δυνατόν περισσότεροι κτηνοτρόφοι.

Αυτό που μπορείς να πετύχεις μέσα από την ομάδα παραγωγών είναι δύσκολο να το πετύχεις ατομικά και είναι γνωστό αυτό. Βέβαια αυτό χαλάει τα σχέδια όλων των μεσαζόντων που καραδοκούν για εύκολο κέρδος στις πλάτες των παραγωγών – κτηνοτρόφων, αλλά και των τελικών καταναλωτών, που τις περισσότερες φορές αυτό που αγοράζουν δεν γνωρίζουν από που προέρχεται και ποια είναι η καθαρότητά του.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, η έρευνα και ό,τι μπορεί να βοηθήσει στην αναβάθμιση του κτηνοτροφικού τομέα πρέπει να είναι το μέλημα ενός κράτους που σέβεται τον πολίτη του.

Για την βιολογική κτηνοτροφία δεν γίνεται καμμία αναφορά. Ενώ θα έπρεπε να υπάρξει μέριμνα για όσους θέλουν να ασχοληθούν ή ασχολούνται με αυτή.

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες πρέπει να στελεχωθούν και να βρίσκονται δίπλα στον κτηνοτρόφο,  που τις περισσότερες φορές, δεν έχει και τη γνώση διότι είναι γερασμένος πληθυσμός, για να μην έχουμε κρούσματα μελιταίου πυρετού, νόσο του άνθρακα ή οτιδήποτε άλλο και να χορηγούνται εμβόλια δωρεάν για την υγεία όλων μας, εκεί που τα εισοδήματα είναι ελάχιστα ή και μηδαμινά.

Οσα αφορούν τους αποχαρακτηρισμούς των δασών και δασικών εκτάσεων και την παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων από τις κατά τόπους Ν.Α. για εξαγορά δημόσιας γης, θέλω να καταγγείλω τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών που με το ν. 3147/2003 του ΠΑΣΟΚ άνοιξαν την πόρτα σε όλους εκείνους που καταπατούν και τους νομιμοποιούν οι υπηρεσίες μόνο και μόνο για ιδιοτελείς σκοπούς. Ένας νόμος ο οποίος αποκαθιστά αγρότες και κτηονοτρόφους, έγινε ο νόμος που ο καθένας που παρανομεί νομιμοποιείται σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Στο νομό Θεσσαλονίκης επειδή γνωρίζω πολύ καλά και έχω ασχοληθεί τα τέσσερα τελευταία χρόνια με το συγκεκριμένο θέμα οι εποικιστικές εκτάσεις, πέρασαν στα χέρια επιτήδειων καταπατητών, που ούτε αγρότες ούτε κτηνοτρόφοι υπήρξαν ποτέ και έχουν θησαυρίσει παίρνοντας τη μια μέρα με χρέωση αντικειμενική δημόσιες εκτάσεις και πουλώντας την επόμενη με δεκαπλάσια τιμή.

Πολιτικά παιχνίδια, πελατειακές σχέσεις που τροφοδοτούν το σύστημα που αναπαράγει πολιτικές για λίγους.