Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/07/2008

Απόσπασμα συνέντευξης του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ. Δημήτρη Παπαδημούλη, στον ρ/σ της ΝΕΤ

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ για τις πολιτικές εξελίξεις, δήλωσε μεταξύ άλλων:

Για το σκάνδαλο Ζίμενς

Συγκλονίζεται ο δημόσιος βίος από το σκάνδαλο Ζίμενς.  Υπάρχουν πυρκαγιές που δείχνουν ό τι συνεχίζουμε να είμαστε απροετοίμαστοι και ότι τα περσινά παθήματα δεν έγιναν μαθήματα. Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ένα οξύ οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα που επιδεινώνεται για την μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών. Αυτό το πρόβλημα στην Ελλάδα το βιώνουμε με εντονότερο τρόπο και μάλιστα με κοινωνικές ανισότητες.  Στην Ελλάδα έχουμε 30% παραπάνω πληθωρισμό απʼ ότι στην ευρωζώνη και ο «πληθωρισμός του φτωχού» -που αφορά κυρίως τα τρόφιμα- είναι 40-50% παραπάνω από τον Γενικό Δείκτη. Επομένως υπάρχουν έντονες αντιπαραθέσεις. Το ζητούμενο είναι να γίνονται επί της ουσίας για να βγει κάτι καλό για τον τόπο. Όμως ειλικρινά δεν είμαι αισιόδοξος. Βλέπω την συμπεριφορά των βασικών παραγόντων του πολιτικού μας συστήματος. Ο κ. Καραμανλής έπρεπε να πρωτοστατεί στην κάθαρση, στην αναζήτηση και την ουσιαστική τιμωρία των ενόχων του σκανδάλου Ζίμενς.  Θα έπρεπε να πάρει μέτρα στήριξης και ανακούφισης των ασθενέστερων. Έπρεπε να κινητοποιείται έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η Πολιτική Προστασία. Αντί γιʼ αυτά καρατομείται ο κ. Ζορμπάς,  μόλις είπε ότι θα ξεκινήσει μια ανεξάρτητη έρευνα για το μαύρο χρήμα της Ζίμενς. Καταργείται το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων.

Το πρόβλημα είναι να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι, αφού προηγουμένως βρεθούν. Μέχρι τώρα, από τα 100 εκατ. ευρώ των μιζών που έδινε η Ζίμενς  επί χρόνια σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και πρόσωπα από αυτούς τους δύο πολιτικούς χώρους, ξέρουμε μόνο για το μισό εκατ. ευρώ που είπε ο κ. Τσουκάτος ότι το πήρε αυτός. Λείπουν 99,5 εκατ. ευρώ. Κάποια μεγάλα «ψάρια» και όχι αποδιοπομπαίοι τράγοι πρέπει να πάνε φυλακή. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να γίνει πιο αυστηρή η νομοθεσία. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει μια δέσμη προτάσεων έτσι ώστε για παράδειγμα να μην είναι τόσο εύκολη η παραγραφή για τους υπουργούς που ενέχονται σε ποινικές ευθύνες. Το τρίτο και σημαντικότερο είναι να εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία. Να έχουμε ισχυρούς μηχανισμούς ελέγχου και κυρώσεων, έτσι ώστε αυτός που είναι υψηλά ιστάμενος και μπαίνει στον πειρασμό να βάλει το δάχτυλο στο μέλι, να φοβάται τον πέλεκυ της δικαιοσύνης και να μην νοιώθει σίγουρος επειδή υπάρχει το «φίλτρο Σανιδά» ή κάποιου άλλου. Πρέπει να υπάρχει μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη που να κινείται με γερμανικές ταχύτητες.

Επειδή δεν έχω εμπιστοσύνη ότι στην Ελλάδα οι πολιτικοί και η κορυφή της δικαιοσύνης  έχουν τη διάθεση να κάνουν τη δουλειά τους, ζήτησα με νέα ερώτησή μου από την Κομισιόν να ψάξει το θέμα.  Επειδή η Ζίμενς αυτά τα χρόνια πήρε συμβάσεις σε έργα που χρηματοδοτούνται και από κοινοτικά πακέτα, έχει υποχρέωση η Κομισιόν και η Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης – η OLAF- να ψάξουν το θέμα.

Για το πολιτικό σκηνικό

Τα σενάρια περί δημιουργίας ενός κόμματος τύπου Γκένσερ στόχο έχουν όχι τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλά την αριστερά. Αυτή τη στιγμή η προσπάθεια κύκλων του κατεστημένου είναι να μην στραφεί όλη η αυτή η διαμαρτυρία για την ακρίβεια, την ανεργία, τη διαφθορά, τον κομματισμό, την αναξιοκρατία προς τα αριστερά. Γιατί τα πάντα δείχνουν ότι κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται προνομιακός αποδέκτης αυτής της διαμαρτυρίας και της ελπίδας για κάποια αλλαγή. Σε ότι μας αφορά, χωρίς να παίρνουν τα μυαλά μας αέρα,  έχοντας κατακτήσει στη συνείδηση του κόσμου το βραβείο της πιο αποτελεσματικής αντιπολίτευσης απέναντι σε μια κακή κυβέρνηση της ΝΔ, φιλοδοξούμε το επόμενο διάστημα να γίνομε καλύτεροι και ο πυρήνας για μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

To Γραφείο Τύπου