Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/07/2008

Διαγωνισμός Τοπικών Προγραμμάτων LEADER+ || 'Αλλη μια χαμένη ευκαιρία;

Ανακοίνωση Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝ

Προκηρύχθηκε στα πλαίσια της Δ' Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013 από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο διαγωνισμός για την επιλογή Τοπικών Προγραμμάτων LEADER+.

H Κοινοτική πρωτοβουλία LEADER, που άρχισε να εφαρμόζεται στην χώρα μας από το 1991, είχε ως βασική φιλοσοφία την προώθηση συνδυασμένων δράσεων για την ανάπτυξη της υπαίθρου και την δημιουργία οικονομιών κλίμακας  μέσω καινοτομιών και πιλοτικών εφαρμογών σε όλους τους τομείς της οικονομίας στην ύπαιθρο, με έμφαση   στον αγροτουρισμό, στα δίκτυα, και στις μικρές επιχειρήσεις.

Είχε ως βασική επιδίωξη, την πιλοτική εφαρμογή πρότυπων δράσεων στον αγροτικό χώρο, με σκοπό την δημιουργία βιώσιμων επιδεικτικών οικονομικών μορφών και δομών που θα διασφάλιζαν και θα αναδείκνυαν αναπτυξιακές προοπτικές και την κοινωνική συνοχή στην ύπαιθρο.

Η εφαρμογή του προγράμματος σε τρεις περιόδους (LEADER I, II, και LEADER+) στηριζόμενη στην ακούραστη δουλειά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των εμπλεκόμενων στελεχών και των Ομάδων Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) και πατώντας στην δημοφιλία που του προσέδιδαν η προπαγάνδιση του από τα  κάτω σχεδιασμού  και η «μοναδικότητά» του, έφερε κάποια αποτελέσματα και δημιούργησε μια ξεχωριστή αναπτυξιακή δυναμική στην Ελληνική ύπαιθρο.   

Δυστυχώς όμως, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος - παρά την αφετηρία της - η πρωτοβουλία LEADER όλα αυτά τα χρόνια με ευθύνη των δυνάμεων που είχαν την ευθύνη υλοποίησης στο αντίστοιχο υπουργείο, έχασε ως πρόγραμμα την αρχική του δυναμική, συρρικνώθηκε  και τελικά αφυδατώθηκε.

Σήμερα και  με την νέα προκήρυξη του προγράμματος LEADER+, μέσα στην απέραντη βιασύνη να κλείσουν και τυπικά ουσιαστικά προειλημμένες αποφάσεις - παρά την απουσία ουσιαστικής κοινωνικής διαβούλευσης-σε σύντομο χρονικό διάστημα και αφού ήδη έχει χαθεί ένας τουλάχιστον-και θα χαθεί και άλλος χρήσιμος και πολύτιμος-χρόνος από την έναρξη εφαρμογής των δράσεων της Νέας Προγραμματικής Περιόδου μέχρις δημιουργίας των ευκαιριών στους τελικά ωφελούμενους, οι «ιθύνοντες» μας έπεισαν ότι  τίποτε δεν διδάχθηκαν από τα 17 ουσιαστικά χρόνια λειτουργίας του :

Το Υ.Π.Α.Α,Τ. για άλλη μια φορά αντί - μέσω του προγράμματος LEADER+ - να αναζητεί εργαλεία, μεθόδους, καινοτόμες δράσεις με μεταβιβάσιμο και επιδεικτικό χαρακτήρα σε άλλες αγροτικές περιοχές και με σκοπό βεβαίως την ενσωμάτωσή τους σε επόμενους προγραμματισμούς για την αγροτική ανάπτυξη,  επιλέγει απλά την κάλυψη ποσοτικών στόχων του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) Αλέξανδρος Μπαλτατζής.

Δυστυχώς όλα δείχνουν πως εκ των υστέρων θα μιλάμε πάλι για άλλη μια χαμένη ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τουλάχιστον καλές, «εισαγόμενες» ευκαιρίες και πρακτικές, αφού φαίνεται να είμαστε ανίκανοι να σχεδιάσουμε αυτόνομα αναπτυξιακά προγράμματα.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής