Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/07/2008

"Το επιμολυσμένο έλαιο προέρχεται από την Ουκρανία, αλλά η πηγή επιμόλυνσης είναι ακόμη ασαφής"': Απάντηση της Επιτρόπου κ. Βασιλείου στον Δημήτρη Παπαδημούλη

"Ασαφής" παραμένει η πηγή επιμόλυνσης του ηλιέλαιου που κατέληξε στην Ευρωπαϊκή αγορά την άνοιξη του 2008, σύμφωνα με την απάντηση της αρμόδιας για θέματα Υγείας Επιτρόπου κ. Βασιλείου στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

O Έλληνας ευρωβουλευτής ζητούσε με ερώτησή του, σχετικά με την μεγάλη ποσότητα του επιμολυσμένου με ορυκτέλαια ηλιέλαιου, να πληροφορηθεί εάν η Επιτροπή γνωρίζει την προέλευση του επίμαχου προϊόντος, πού και πώς μολύνθηκε, ποια είναι η συνολική ποσότητα του επιμολυσμένου ηλιέλαιου που διατέθηκε στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά και σε ποια προϊόντα χρησιμοποιήθηκε, καθώς και τις ενέργειες στις οποίες προέβη για να διασφαλιστεί η πλήρης απόσυρση του ηλιέλαιου και των προϊόντων στα οποία χρησιμοποιήθηκε, από όλα τα σημεία διάθεσης, ούτως ώστε να προστατευθούν οι καταναλωτές και η δημόσια υγεία.

H Kύπρια Επίτροπος στην απάντησή της αναφέρεται στο ιστορικό της κινητοποίησης των ευρωπαϊκών μηχανισμών σχετικά με το θέμα: "Οι ελβετικές αρχές πληροφόρησαν το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF) στις 5 Μαΐου 2008 σχετικά με τη διανομή από ελβετική εταιρεία ηλιέλαιου επιμολυσμένου με ορυκτέλαιο, προέλευσης Ουκρανίας. Το επιμολυσμένο ηλιέλαιο διανεμήθηκε στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία. Το RASFF διαβίβασε την εν λόγω πληροφορία αμέσως στις 5 Μαΐου 2008 σε όλα τα μέλη του δικτύου RASFF-, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών αρχών."

Σε ό,τι αφορά την προέλευση, την πηγή επιμόλυνσης και την ποσότητα του ηλιέλαιου, η κα Βασιλείου τονίζει ότι: "Το επιμολυσμένο έλαιο προέρχεται από την Ουκρανία, αλλά η πηγή επιμόλυνσης είναι ακόμη ασαφής. Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες των ουκρανικών αρχών. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, περίπου 60.000 τόνοι επιμολυσμένου ηλιέλαιου προέλευσης Ουκρανίας εισήχθησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση."

Σύμφωνα με την Επίτροπο "οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι έλαβαν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας."

Επιπλέον, επισημαίνει ότι "η Επιτροπή συνέστησε την απόσυρση από την αγορά όλων των ποσοτήτων επιμολυσμένου ηλιέλαιου προέλευσης Ουκρανίας, καθώς και την απόσυρση τροφίμων που περιέχουν πάνω από 10% επιμολυσμένου ηλιέλαιου, εκτός εάν είναι δυνατόν να αποδειχθεί ότι το επίπεδο ορυκτελαίου είναι χαμηλότερο από 300 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm)."

Σε σχέση με τα μέτρα που ελήφθησαν, η κ. Βασιλείου αναφέρεται στην απόφαση 2008/433/EΚ , με την οποία "επιβάλλονται ειδικές προϋποθέσεις που διέπουν την εισαγωγή ηλιέλαιου από την Ουκρανία ή απαγορεύουν την εισαγωγή από την εν λόγω χώρα, λόγω των κινδύνων επιμόλυνσης από ορυκτέλαια."

Επίσης, η κα Βασιλείου τονίζει ότι "προβλέπεται ενίσχυση των ελέγχων ως προς την παρουσία ορυκτελαίου σε όλα τα φυτικά έλαια που εισάγονται στην ΕΕ" και ότι "η FEDIOL, που αντιπροσωπεύει τη βιομηχανία ελαίων και πρωτεϊνούχων τροφίμων της ΕΕ, συμπεριέλαβε από τις 22 Απριλίου 2008 στον κώδικα πρακτικής της την απαίτηση για όλες τις επιχειρήσεις-μέλη της να ελέγχουν συστηματικά όλα τα εισαγόμενα φυτικά έλαια ως προς την επιμόλυνση με ορυκτέλαιο."

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

"Στην Ελλάδα μετά από ένα απίστευτο αλαλούμ που διήρκησε ένα μήνα, προκαλώντας σύγχυση και πανικό, η υπόθεση θάφτηκε και ξεχάστηκε. Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες των πρώτων ημερών, είναι ακόμη άγνωστο το αν δεσμεύτηκαν όλες οι ποσότητές του και κυρίως των προϊόντων που παρασκευάστηκαν. H πλήρης απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών με τη συνεχιζόμενη υποστελέχωσή τους, με την έλλειψη χρηματοδότησης και τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό, θέτουν σε διαρκή διακινδύνευση τη δημόσια υγεία και την προστασία των καταναλωτών. Τα διατροφικά σκάνδαλα που αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο δεν είναι ούτε μεμονωμένες περιπτώσεις ούτε τυχαία γεγονότα. Αναμένουμε περισσότερες εξηγήσεις και ενέργειες από τους αρμόδιους πριν ξεσπάσει το επόμενο διατροφικό σκάνδαλο. Στο Bέλγιο σε λίγες μέρες η υπόθεση του επιμολυσμένου ηλιέλαιου είχε πλήρως εξιχνιαστεί και οι σχετικές ποσότητες είχαν καταγραφεί, εντοπιστεί και αποσυρθεί."

To Γραφείο Τύπου