Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/03/2006

Ημερίδα του Τμήματος Υγείας με θέμα «Κάρτα αναπηρίας και πολιτικές για πολίτες με αναπηρίες»

Το Τμήμα Υγείας-Πρόνοιας και Κοινωνικής φροντίδας του ΣΥΝ διοργάνωσε σήμερα ημερίδα με θέμα «Κάρτα αναπηρίας και πολιτικές για πολίτες με αναπηρίες».

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος ο οποίος στην ομιλία του ανέπτυξε τις προτάσεις του ΣΥΝ για τους πολίτες με αναπηρίες, και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Κεντρικός άξονας της κοινωνικής πολιτικής που υποστηρίζουμε είναι η δημιουργία σταθερών θεσμικών δομών, αντιμετώπιση των αναγκών και αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου, με πλήρη ανάπτυξη σε όλη τη χώρα και απαραίτητο εταίρο τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες. Πρωτεύοντα ρόλο δίνουμε στην πρόληψη και την αγωγή υγείας μέσα από ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Σήμερα η κοινωνική πολιτική και πρόνοια κινείται σε αντίστροφη κατεύθυνση από τις ανάγκες και τις προσδοκίες του κόσμου των αναπήρων και των οικογενειών τους. Οι δαπάνες πρόνοιας στο νέο προϋπολογισμό έχουν ονομαστική αύξηση 1,85%, παρουσιάζοντας δραματική μείωση, δημιουργώντας ένα γκρίζο τοπίο υποχρηματοδότησης της υγείας.

Εμείς ζητάμε:

-Σύγχρονο και αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα πρόνοιας που παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για όλους τους πολίτες με αναπηρία.

-Καταγραφή όλων των πολιτών με αναπηρία και θέσπιση εθνικού μητρώου αναπήρων. --Καθιέρωση Κάρτας Αναπηρίας.

-Εφαρμογή πολιτικών πρόληψης της αναπηρίας με Αγωγή Υγείας του πληθυσμού.

-Μετατροπή των προνοιακών επιδομάτων, που χορηγούνται στους πολίτες με αναπηρία, σε κοινωνική σύνταξη.

-Εφαρμογή της συνταγματικής επιταγής για δωρεάν δημόσια παιδεία και για τους πολίτες με αναπηρία.

-Επαγγελματική αποκατάσταση των πολιτών με αναπηρία με ουσιαστική εφαρμογή του Ν. 2643/1998.

-Διασφάλιση της πρόσβασης των αναπήρων σ΄ όλες τις πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

-Διαφάνεια, ορθολογική διαχείριση, αξιολόγηση και αξιοποίηση με αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια των χρηματοδοτούμενων δράσεων από την Ελληνική πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση..

-Θέσπιση θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των αναπηρικών οργανώσεων.

-Εκστρατεία ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας για την ανάγκη και τη χρησιμότητα της δωρεάς οργάνων, και της προσφοράς αίματος. Διακομματική συμμετοχή στη συγκρότηση και τη δράση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.»

Εισηγήσεις και παρεμβάσεις έκαναν επίσης οι: Δημήτρης Αδαμόπουλος, μέλος ΚΠΕ, υπεύθυνος Τμήματος Υγείας ΣΥΝ, Ελ.Μπερνιδάκη, βουλευτής ΝΔ, Πρόεδρος τη διακομματικής επιτροπής για τα άτομα με αναπηρία, Ευαγ.Τζαμπάζη, ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ, Θαν.Λεβέντης, βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ενώ συνόψιση προβληματισμών και προτάσεων έκανε ο Γ.Τόλιος, μέλος ΠΓ του ΣΥΝ.
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος της Ελευθεροτυπίας Αντώνης Σκορδίλης

To Γραφείο Τύπου