Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/03/2006

Δήλωση του Ευ.Αποστόλου για την κυβερνητική τροπολογία αυτονόμησης 3 κοινοτήτων από Καποδιστριακούς Δήμους

Ο Ευάγγελος Αποστόλου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος για τα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και περιφερειακής ανάπτυξης του κόμματος, σχολιάζοντας την κυβερνητική τροπολογία αυτονόμησης 3 κοινοτήτων από Καποδιστριακούς Δήμους, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αποτελεί κοινή παραδοχή, πλέον, ότι υπήρξαν πολλά προβλήματα με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του «Καποδίστρια», που ασφαλώς δεν ήταν μόνο χωροταξικά, αλλά κυρίως οργανωτικά.

Δημιουργήθηκαν νέες διοικητικές ενότητες πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, καταργώντας παραδοσιακές δομές, χωρίς την αναγκαία χωροταξική μελέτη, την προαπαιτούμενη τεχνοκρατική και πολιτική προσέγγιση, αλλά και χωρίς τις αντίστοιχες κοινωνικές διεργασίες που θα διασφάλιζαν ότι ο σχεδιασμός θα γίνει αποδεκτός από τις τοπικές κοινωνίες.

Ο ΣΥΝ είχε εντοπίσει τα προβλήματα αυτά κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, ζητώντας ρήτρα αναθεώρησης που όμως δεν υιοθετήθηκε από την τότε κυβέρνηση με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις, μέχρι πλήρους απόρριψης.

Η σημερινή κυβέρνηση αντί να αντιμετωπίσει την κατάσταση μέσα από μια μελέτη με κριτήρια χωροταξικά, αναπτυξιακά και πολιτικά ώστε οι «καποδιστριακοί» δήμοι να μπορούν να ανταπεξέλθουν όχι μόνο στις αντιδράσεις αλλά και στην ουσία των προβλημάτων, επιχειρεί να προσεγγίσει με την τροπολογία της στον χώρο της Αυτοδιοίκησης με αποσπασματικό τρόπο και κομματικές σκοπιμότητες και βέβαια χωρίς να προηγηθεί ο απαραίτητος διάλογος.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι η σχέση κράτους και Αυτοδιοίκησης πρέπει να επανεξεταστεί στο σύνολό της με αποκλειστικό γνώμονα την Αποκέντρωση. Κι αυτό απαιτεί ισχυρή αυτοδιοίκηση μέσα από ανασυγκρότηση του χώρου με ταυτόχρονη εκχώρηση αρμοδιοτήτων και πόρων και αιρετή περιφέρεια.

To Γραφείο Τύπου