Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/03/2006

Ευρεία σύσκεψη της "Παρέμβασης" του ΣΥΝ με ομιλία του Ν.Κωνσταντόπουλου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 1/3/06 στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, με συμμετοχή του τ. προέδρου του κόμματος Νίκου Κωνσταντόπουλου, ευρεία σύσκεψη της «Παρέμβασης» του ΣΥΝ, στην οποία συζητήθηκαν η γενικότερη πολιτική κατάσταση στη χώρα και η «Θατσερικού» τύπου πολιτική της κυβέρνησης της Ν. Δ. καθώς και η επιθετική εμφάνιση της ακροδεξιάς.

Στη σύσκεψη έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα που αφορούν την κατάσταση στον Συνασπισμό καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Επισημάνθηκε ότι η τάση υποχώρησης της επιρροής του κόμματος, που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις , συνδέεται με την γραμμή του πολιτικού «απομονωτισμού» που στο όνομα της «αριστερής στροφής» χαρακτηρίζει την πολιτική του Συνασπισμού. Τονίστηκε η ανάγκη μιας αποτελεσματικής πολιτικής στις επικείμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και της απόρριψης της λογικής των αποκλεισμών που προκάλεσε κρίση μέσα στο κόμμα το τελευταίο διάστημα.

Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στον χώρο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ιδιαίτερα η πρόσφατη πρωτοβουλία συνεργασίας των κομμάτων της ευρύτερης γαλλικής αριστεράς.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος στην παρέμβασή του, παρουσίασε την πρόταση που κατάθεσε για συζήτηση στην Π.Γ. του κόμματος. Αφού ανέλυσε τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται από τις επιθετικές - αυταρχικές πρακτικές και τις νεοφιλελεύθερες εμμονές της κυβέρνησης της Ν.Δ., επισήμανε την ανάγκη αξιόπιστης απάντησης στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο και πολιτικού σχεδίου που θα προωθεί συγκεκριμένα μέτρα για την απόκρουση της κυβερνητικής πολιτικής και θα εκφράζει εναλλακτική προοπτική.

Ο ΣΥΝ - τόνισε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος- πρέπει και μπορεί να αναλάβει κεντρική πολιτική πρωτοβουλία για τα ουσιαστικά προβλήματα της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος. Να αποτανθεί στο ΠΑΣΟΚ , στο ΚΚΕ , να προτείνει συνάντηση και συζήτηση ώστε κατ΄ αρχή να βρεθούν τρόποι κοινής δράσης για την απόκρουση της πολιτικής της Ν.Δ. και στη συνέχεια εναλλακτικές προτάσεις. Να απευθυνθεί ταυτόχρονα και προς τα κοινωνικά κινήματα.

Με την πρωτοβουλία αυτή, ο ΣΥΝ θα ερχόταν σε επαφή με το κοινό αίσθημα και τις αγωνίες των εργαζομένων. Ταυτόχρονα η ανάπτυξή της θα δημιουργήσει νέα δυναμική και προοδευτικές διεργασίες στη κοινωνία, αντί να επωφελείται η ακροδεξιά.

Αν τα άλλα κόμματα αρνηθούν την πρόταση, ας αναλάβουν την ευθύνη της στάσης τους απέναντι στην κοινωνία και την εκλογική τους βάση που στην μεγάλη της πλειοψηφία είναι υπέρ μιας τέτοιας πρωτοβουλίας.

Ο ΣΥΝ είναι δύναμη χρήσιμη και αναγκαία στο βαθμό που αποτελεί δημιουργική πρόταση αντιμετώπισης του νεοφιλελευθερισμού και αμφισβήτησης του καθεστωτικού δικομματισμού, ανανέωσης της πολιτικής και αναζωογόνησης της κοινωνίας, κατέληξε ο Ν. Κωνσταντόπουλος.

Στις προτάσεις αυτές υπήρξε ευρεία υποστήριξη και εξουσιοδοτήθηκε το Συντονιστικό της «Παρέμβασης» να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθησή τους.

To Γραφείο Τύπου