Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/07/2008

Ελλιπής η υδροδότηση και η πυροπροστασία στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών

Ερώτηση Α.Φιλίνη προς τον Υπουργό Πολιτισμού

Ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του τόπου μας, οι Μυκήνες αντιμετωπίζει προβλήματα υδροδότησης και πυροπροστασίας. Ο αρχαιολογικός χώρος, έκτασης 30.000 τ.μ. παραμένει έκθετος στον κίνδυνο πυρκαγιάς, καθώς δεν υπάρχει συστηματική πυροπροστασία ούτε για το νεοσύστατο μουσείο που εγκαινιάστηκε μόλις το 2004, ούτε για τον χώρο της προϊστορικής Ακρόπολης.

Συγκεκριμένα, και όσον αφορά στο θέμα της υδροδότησης, ο χώρος υδρεύεται από την περιοχή Προφήτης Ηλίας - Πάτημα αλλά το  νερό είναι υφάλμυρο. Επίσης αντλεί νερό από τη θέση Αγριοσυκιά και τη θέση Νερομάνα η οποία αποτελούσε την αρχαία πηγή υδροδότησης και βρίσκεται δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο.

Σύμφωνα με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, φέτος η Πυροσβεστική παραχώρησε δεξαμενή νερού 10 τόνων, η οποία τοποθετήθηκε στο βόρειο άκρο του αρχαιολογικού χώρου, έξω από την περίφραξη, ωστόσο υπάρχει η ανάγκη και για άλλες δύο δεξαμενές.

Η Επιστημονική Επιτροπή Συντήρησης, Στερέωσης και Ανάδειξης των Μνημείων της Ακροπόλεως των Μυκηνών έχει ζητήσει από το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων την κάλυψη της δαπάνης για την πυροπροστασία του αρχαιολογικού χώρου. Παρότι υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη πυροπροστασίας δυσχεραίνεται η εφαρμογή της πριν λυθεί το πρόβλημα πίεσης του νερού της περιοχής, καθώς η νερομάνα, από την οποία θα αντλούνταν νερό για την τροφοδοσία μιας νέας δεξαμενής ώστε να επεκταθεί η ύδρευση των Μυκηνών, δεν επαρκεί.

Παράλληλα, μνημεία του αρχαιολογικού χώρου, όπως ο Τάφος των Λεόντων και το ΒΑ Τείχος παρουσιάζουν προβλήματα συντήρησης λίθων και καθιζήσεων αντίστοιχα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Τι  μέτρα προτίθεται να λάβει το ΥΠ.ΠΟ ώστε να εξασφαλιστεί για τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών άρτια υδροδότηση και συστηματική πυροπροστασία που να τον αναβαθμίζει και να τον προστατεύει;   

2.    Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το ΥΠ.ΠΟ για την στερέωση των ετοιμόρροπων λίθων του Τάφου των Λεόντων και την καταγραφή των καθιζήσεων που έχουν παρατηρηθεί στο ΒΑ Τείχος;   

3.    Εφόσον ο αριθμός των εργατών που απασχολούνται στο έργο της αποψίλωσης - που είναι απαραίτητη για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών -  δεν επαρκεί, πρόκειται να γίνουν νέες προσλήψεις;

Η ερωτώσα βουλευτής

'Αννα Φιλίνη