Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/07/2008

Συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα με αντιπροσωπεία του Ενοποιημένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ.Τσίπρας μαζί με τον Γ.Μπαλάφα, υπεύθυνο Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ, Κ.Ήσυχο, μέλος της ΚΠΕ του κόμματος και τον Στ.Παπά, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΚΕΑ συναντήθηκαν σήμερα με αντιπροσωπεία του Ενοποιημένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας, αποτελούμενη από τους Νταρίο Βίβας, βουλευτή και μέλος της ηγεσίας του κόμματος και τον πρεσβευτή της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Ροντρίγκο Τσάβες.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Αλ. Τσίπρας έκανε την εξής δήλωση:

«Είχαμε την ευκαιρία για μια εγκάρδια και ουσιαστική συνομιλία με την αντιπροσωπεία του Ενοποιημένου Σοσιαλιστικού κόμματος Βενεζουέλας, κατά την οποία εκφράσαμε, για άλλη μια φορά, την αλληλεγγύη μας στον αγώνα και την προσπάθεια του λαού της Βενεζουέλας για διεύρυνση της δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας της χώρας.

Το παράδειγμα της Λατινικής Αμερικής, της Βενεζουέλας, της Βολιβίας, του Εκουαδόρ,  για μας είναι ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα, διότι αναδεικνύει ότι, σε μια εποχή κρίσης της παγκόσμιας ηγεμονίας των ΗΠΑ και του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, η εναλλακτική πρόταση, η εναλλακτική διέξοδος δεν είναι μόνο αναγκαία αλλά και εφικτή. Με αυτή την έννοια, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική.

Οργανώνουμε στη χώρα μας, ως κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στις 12 Οκτώβρη, μια συνάντηση αριστερών κομμάτων από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, ανιχνεύοντας δρόμους, εναλλακτικές διεξόδους και συζητώντας για την ανάγκη βαθιών αλλαγών και μετασχηματισμών στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης της δημοκρατίας και του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού στον 21ο αιώνα. Για μας, αυτές οι συναντήσεις αλλά και η παρακολούθηση των εξελίξεων είναι κάτι πολύ σημαντικό και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια να ανιχνεύσουμε εναλλακτική διέξοδο στην κρίση που περνάει σήμερα η χώρα».

Νταρίο Βίβας

«Βρισκόμαστε εδώ, εκπροσωπώντας το Ενοποιημένο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας, και μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να είμαστε κοντά, να βρισκόμαστε σε ένα συνεχή διάλογο και σε μια συνεχή συνεργασία με δυνάμεις της Αριστεράς και στην Ελλάδα.  Απαντάμε θετικά στην πρόταση του προέδρου του ΣΥΝ, συντρόφου Αλ. Τσίπρα, να παρευρεθούμε στις 12 Οκτώβρη σε μια διεθνή συνάντηση του κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς που θα φιλοξενήσει ο ΣΥΝ, ώστε να εκπροσωπηθούμε και ως Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας σε αυτή την πολύ σημαντική συνάντηση. Και βεβαίως μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να μεταφέρουμε στον Πρόεδρο Ούγκο Τσάβες, όπως και στην ηγεσία του Ενοποιημένου Σοσιαλιστικού Κόμματος, τις προτάσεις γι αυτήν την πολύ σημαντική δουλειά. Είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή η συνάντηση γιατί συμμεριζόμαστε απόλυτα, από την κουβέντα που είχαμε, και τις κοινές ανησυχίες και τις κοινές προτάσεις και τους κοινούς αγώνες που ενώνουν τους λαούς μας. Ήταν ιδιαίτερα σημαντικό που βρέθηκα με ένα νεαρό σύντροφο γιατί η Αριστερά πάντα είναι νεαρή και στις ιδέες και στη δράση, έναν σύντροφο επαναστάτη, διότι αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε πολύ πιο κοντά και πολύ πιο ουσιαστικοί στους αγώνες που έχουμε να δώσουμε.»

To Γραφείο Τύπου