Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/07/2008

Συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη στον ρ/σ "Στο Κόκκινο 105,5" για τις πολιτικές εξελίξεις

Για την οικονομία

Τα θέματα της ακρίβειας και της ανεργίας μετράνε πολύ περισσότερο στην κρίση των πολιτών απ' ό,τι η διαφθορά ή τα άσφαιρα πυρά Καραμανλή-Παπανδρέου. Διότι αγγίζουν την τσέπη μας, αγγίζουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Η Ν.Δ την μεγαλύτερη ζημιά την παθαίνει από την κοινωνική και οικονομική πολιτική της, παρά από τα καραγκιοζιλίκια που κάνει με τον κ. Ζορμπά. Γιατί στην Ελλάδα τα πράγματα δεν οφείλονται απλώς στην εισαγόμενη κρίση, στο πετρέλαιο, που είναι η γνωστή καραμέλα Αλογοσκούφη-Καραμανλή, στην Ελλάδα τα πράγματα είναι χειρότερα εξαιτίας της κυβερνητική πολιτικής. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι 30% παραπάνω από την Ευρωζώνη, γιατί τα καρτέλ οργιάζουν. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Ελλάδα έχει στιγματιστεί από το σκάνδαλο των κουμπάρων και δεν προλαβαίνει τους φακέλους που συσσωρεύονται. Ο πληθωρισμός του φτωχού είναι 40-50% παραπάνω από το γενικό δείκτη, γιατί η ακρίβεια χτυπάει τα είδη διατροφής. Η ανεργία βρίσκεται δύο-τρεις μονάδες παραπάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η ανεργία των νέων και των νέων πτυχιούχων σε επίπεδα ρεκόρ. Ο δείκτης ανισοτήτων είναι ο υψηλότερος στην Ε.Ε των 27. Σ΄ αυτήν ακριβώς τη στιγμή που η τεράστια πλειοψηφία των νοικοκυριών τα βγάζει δύσκολα πέρα φαίνεται και η γύμνια του κοινωνικού μας κράτους: Υγεία, παιδεία συντάξεις, εγγυημένο εισόδημα. Όλα αυτά καταγράφονται στο παθητικό του κ. Καραμανλή, που παρά την ανεπάρκεια της αντιπολίτευσης του κ. Παπανδρέου που του δίνει μια ανάσα, θα τα πληρώσει πανάκριβα στις ευρωεκλογές στις 7 Ιούνιου του 2009.

Για την εναλλακτική πρόταση του Συνασπισμού

O ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ εργάζονται εντατικά στα κεφάλαια της προγραμματικής μας πρότασης και του πολιτικού μας σχεδίου, έτσι ώστε σύντομα, στο τέλος της χρονιάς να ολοκληρωθεί μια προσπάθεια που θα μας επιτρέψει να εμφανιστούμε στον ελληνικό λαό με πιο συγκεκριμένο, πιο πλήρες πολιτικό και προγραμματικό σχέδιο. Να μπορούμε να πούμε δώστε μας δύναμη να γίνουμε ο πυρήνας μιας νέας πλειοψηφίας. Nα μην είμαστε απλώς η πιο αποτελεσματική αντιπολίτευση αλλά για να είμαστε ο πυρήνας για μια προοδευτική και πειστική λύση. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν, είμαστε σε μια πορεία που πιστεύουμε ότι θα πάει καλά.

Για τα σενάρια εκλογών

Υπήρχαν και υπάρχουν σενάρια για διπλές και τριπλές εκλογές, να γίνουν δηλαδή λίγο πριν τις ευρωεκλογές έτσι ώστε αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία να ξαναγίνουν μαζί. Πιστεύω ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα για την κυβέρνηση της Ν.Δ, με το σκάνδαλο Ζίμενς, την ακρίβεια, την ανεργία, ο πρωθυπουργός, που δεν ξέρει αύριο τι του ξημερώνει, αυτά τα σχέδια τα βάζει λίγο στην άκρη παρά τις κατευθυνόμενες φημολογίες. Μπείτε λίγο στην θέση του Καραμανλή. Αν κάνει τώρα εκλογές θα τον κατηγορήσουν οι πάντες -και δικαίως- ότι πάει για παραγραφή και για τους γαλάζιους, όπως έχει προκύψει και για τους πράσινους. Επιπλέον, ρισκάρει μετά βεβαιότητας, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, να μην έχει αυτοδυναμία και με το μπόνους των 50 εδρών με τον νόμο Παυλόπουλου.

Για τα σενάρια νέων κομμάτων και συνεργασιών

Στο παρασκήνιο γίνονται συζητήσεις για διάφορα σενάρια από κύκλους του κατεστημένου. Σενάρια για νέο κόμμα τύπου Γκένσερ, για κόμμα επιχειρηματιών, σενάρια για γάμο Ν.Δ και Καρατζαφέρη, όμως δεν γίνονται εύκολα πράξη. Ας θυμηθούν οι νεοδημοκράτες μια αρχαία παροιμία «όμοιος ομοίω αει πελάζει». Θέλουν να το ακούν αυτό για τον Καρατζαφέρη; Αν το θέλουν με γεια τους και χαρά τους, «στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό». Όλα αυτά τα σενάρια είναι ερήμην του ελληνικού λαού. Ο Έλληνας πολίτης θα υποδείξει την γραμμή των εξελίξεων στην κάλπη. Αυτή τη στιγμή ο κύριος αποδέκτης της φθοράς του δικομματικού συστήματος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό θέλουν να το χαλάσουν. Εμείς εργαζόμαστε να σπάσει αυτή η δικομματική τραμπάλα.

To Γραφείο Τύπου