Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/03/2006

Δήλωση του Π.Λαφαζάνη για τη νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, αναφερόμενος στη νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η νέα μέσα σε τρεις μήνες αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα επιβαρύνει δυσβάστακτα τους δανειολήπτες στη χώρα μας και κυρίως τα ήδη υπερχρεωμένα ελληνικά νοικοκυριά.

Σήμερα γίνεται ακόμα πιο φανερή η μεγάλη ληστεία των Τραπεζών σε βάρος των καταθετών και δανειοληπτών στη χώρα μας, τη στιγμή που υπάρχει μια δυσθεώρατη ψαλίδα ανάμεσα στα πολύ χαμηλά επιτόκια καταθέσεων και στα πανύψηλα επιτόκια χορηγήσεων.

Τα πρωτοφανή υπερκέρδη που σημειώνουν οι Τράπεζες, με πρόσφατο παράδειγμα την αύξηση κατά 100% των κερδών της Εθνικής Τράπεζας, προέρχονται από τις καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών σε βάρος των ελλήνων πολιτών και του συνόλου της ελληνικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση, αντί να ενθαρρύνει τους τραπεζίτες στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και να προχωρά σε νέες ιδιωτικοποιήσεις που ενισχύουν την παντοδυναμία του ιδιωτικού τραπεζικού κεφαλαίου, οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε ριζικά μέτρα κατά της ασυδοσίας του τραπεζικού κεφαλαίου το οποίο έχει αναδειχθεί σε κράτος εν κράτει σ’ αυτή τη χώρα.»

To Γραφείο Τύπου