Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/07/2008

Ανακοίνωση του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΝ, σχετικά με την λειτουργία των κοινωνικών και προνοιακών δομών

Το Τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΝ καταγγέλλει, την αδράνεια και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, που οδηγούν σε αδιέξοδο τη λειτουργία περίπου δύο χιλιάδων δημοτικών, κοινωνικών και προνοιακών δομών - πανθομολογούμενα επιτυχημένων - που δημιουργήθηκαν από τα προηγούμενα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης (παιδικοί σταθμοί, «Βοήθεια στο σπίτι», ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ΚΗΦΗ κλπ).

Η ελληνική πολιτεία γνώριζε από το 2003 ότι τα κοινοτικά αυτά προγράμματα είχε υποχρέωση να τα χρηματοδοτήσει από εθνικούς πόρους στην νέα περίοδο και όμως αδράνησε.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή επιτροπή στα πλαίσια της Δήλωσης Λισσαβόνας  ότι η κοινοτική ενίσχυση θα απευθύνεται όχι στο σύνολο του πληθυσμού πια αλλά σε μικρές ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και ότι ο τρόπος άλλαζε με την χορήγηση ατομικών κουπονιών στους χρήστες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν και σε ιδιωτικές εταιρείες.

Παρʼ όλα αυτά με αλλεπάλληλες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών της (Παυλόπουλος, Παπαθανασίου) παραπλανούσε την Αυτοδιοίκηση υποσχόμενη απρόσκοπτη συνέχιση των δημοτικών κοινωνικών δομών (παιδικοί σταθμοί – ΚΔΑΠ κλπ).  

Όμως τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη.

Οι κοινοτικές ενισχύσεις δεν καλύπτουν ούτε το 50% των εξόδων λειτουργίας των κοινωνικών δομών και οι Δήμοι βρίσκονται σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο.

Παράλληλα με κυβερνητική απόφαση αποκλείονται αυτών των προγραμμάτων μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες (άνεργες μητέρες, μετανάστριες, δημόσιοι υπάλληλοι ).  Ίσως θεωρούνται «προνομιούχοι»!!

Όλα αυτά οδηγούν από 1/9/2008 στο κλείσιμο εκατοντάδων βρεφονηπιακών σταθμών ΚΔΑΠ-ΜΕΑ που παρέχουν κοινωνική φροντίδα σε χιλιάδες δικαιούχους και οδηγούν στην ανεργία χιλιάδες εξειδικευμένους εργαζόμενους, στη συνέχεια δε αυτό, ή φαίνεται, θα επεκταθεί και σε άλλα κοινωνικά προγράμματα ( βοήθεια στο σπίτι, ΚΗΦΗ ).

Στα παραπάνω να προσθέσουμε ότι οι μεταφερθείσες από το κράτος στους δήμους Δομές φύλαξης παιδιών (ν.2880/01), δεν καλύπτουν τις προδιαγραφές κτιριακής επάρκειας ούτε κατά 30% του συνόλου τους για την πιστοποίηση τους, θέτοντας έτσι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επιτακτικά το αίτημα κρατικής χρηματοδότησης της κατασκευής και ανακατασκευής του με σύγχρονες προδιαγραφές.

Έτσι ανοίγεται ο δρόμος για την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων επιλογών με την είσοδο ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων στον ευαίσθητο χώρο των κοινωνικών προνοιακών υπηρεσιών, γεγονός που χειροτερεύει πολύ τις συνθήκες για ευρύτατα λαϊκά στρώματα.  Οδηγούμαστε δηλαδή σε ένα κοινωνικό μεσαίωνα.

Ο ΣΥΝ απαιτεί:

Οι Αυτοδιοικητικοί του ΣΥΝ επιβεβαιωμένοι, δυστυχώς, για την αρνητική στάση τους στα συμπεράσματα του πρόσφατου Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ για την «Διοικητική Μεταρρύθμιση» καλούν την αυτοδιοίκηση να βάλει τέλος στους νεοφιλελεύθερους «μεταρρυθμιστικούς – απορρυθμιστικούς» στόχους της Κυβέρνησης, παρακράτησης θεσμοθετημένων πόρων και μετακύλησης βαρών και κρατικών υποχρεώσεων στις πλάτες της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών.

Διεκδικούμε μια δημοκρατική-αποτελεσματική Αυτοδιοίκηση με πόρους, αρμοδιότητες, συμμετοχή των πολιτών έτσι ώστε το κοινωνικό όφελος να κυριαρχήσει των ατομικών επιδιώξεων και ο Δημόσιος χώρος των ιδιωτικών συμφερόντων.

Σε αυτόν τον αγώνα διεκδίκησης με κινηματικούς και θεσμικούς όρους είναι προφανές ότι οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ θα πρωτοστατήσουν, εναντίον των νεοφιλελεύθερων και εκσυγχρονιστικών πολιτικών που οδηγούν σε αδιέξοδα.

Τμήμα Αυτοδιοίκησης