Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/07/2008

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, σχετικά με την κατάργηση της Visa για την είσοδο στις ΗΠΑ

"Η ελευθερία μετακίνησης των ανθρώπων, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, θρησκείας, φύλου ή άλλης ιδιότητας, είναι μια κεντρική αξία της αριστεράς, την οποία υπερασπιζόμαστε με σταθερότητα. Ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας ασφαλώς θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και δικαιολογούν, κατά περίπτωση, περιορισμούς σε μια τέτοια ελευθερία, η οποία, όμως δεν πρέπει να αμβλύνεται μέχρι εξαφανίσεως.

Οι πιέσεις των ΗΠΑ προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση για κατάργηση της βίζας προς τη χώρα τους είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες.  Ο ελληνικός και ευρωπαϊκός, νομικός και ο πολιτικός πολιτισμός της ιδιωτικής ζωής και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων  δεν αντέχουν ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα στον τομέα αυτό. Η ελεύθερη μετακίνηση των  ελλήνων και ευρωπαίων πολιτών δεν μπορεί να γίνεται όμηρος της τρομουστερίας των αδιαφανών  πιέσεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αρνηθεί περαιτέρω συρρίκνωση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των ελλήνων πολιτών, να προστατεύσει αποτελεσματικά την ιδιωτική ζωή και τα προσωπικά δεδομένα των ελλήνων πολιτών και να δώσει στη δημοσιότητα για λόγους πολιτικής διαφάνειας την όποια συμφωνία με τις ΗΠΑ για το ζήτημα της κατάργησης της βίζας.''

To Γραφείο Τύπου