Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/07/2008

ΣΤΟΠ - ΚΑΡΕ. ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ || Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ. να αναστείλει όλα τα χρηματοδοτικά του προγράμματα

Για μια ακόμη φορά έκανε το θαύμα του ο κ. Λιάπης, εξαναγκάζοντας τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, κ. Γιώργο Παπαλιό, να κρεμάσει την ταμπέλα «κλειστόν» στην πόρτα του κέντρου.

Η απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ. να αναστείλει όλα τα χρηματοδοτικά του προγράμματα, ήρθε σαν αποτέλεσμα της ασυνέπειας του υπουργείου Πολιτισμού να εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τον κινηματογραφικό κόσμο.

Η ιστορία δεν είναι καινούργια, αφού ήδη από το 2006, ο τότε υπουργός Πολιτισμού, κ. Γιώργος Βουλγαράκης είχε υποσχεθεί στον κ. Παπαλιό, 6 εκατομμύρια ευρώ τα οποία ουδέποτε παρελήφθησαν! Τον επόμενο χρόνο, ο ίδιος υπουργός, απεδείχθη συνεπής… κατά 50%, αφού έδωσε στο Ε.Κ.Κ. 2 εκατομμύρια ευρώ αντί των 4 που είχε υποσχεθεί. Ο αντικαταστάτης του κ. Βουλγαράκη, ο κ. Μιχάλης Λιάπης, υποσχέθηκε τον Οκτώβριο του 2007, πως θα δώσει στο Κέντρο τα υπόλοιπα 2 εκατομμύρια, τα οποία ακόμη αναμένονται, με αποτέλεσμα ο κ. Παπαλιός να σηκώσει τα χέρια ψηλά και, ουσιαστικά, να ανακοινώσει την αναστολή των κύριων λειτουργιών του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θεωρεί ότι οι παλινωδίες και οι ψευδείς υποσχέσεις της κυβέρνησης, καθόλη την διάρκεια της θητείας της, αποκαλύπτουν μια συνεπή στάση απαξίωσης του πολιτισμού, των θεσμών και των δημιουργών της. Η κυβέρνηση δεν μπορεί, ή μάλλον δε θέλει, να δει πως ο πολιτισμός αποτελεί μια μακρόχρονη επένδυση, όχι οικονομική αλλά πνευματική, που τόση ανάγκη έχει η χώρα μας. Την ώρα που μια σειρά από μικρές και φτωχές χώρες (π.χ. Ρουμανία, Τουρκία κλπ), μπαίνουν δυναμικά στον παγκόσμιο κινηματογραφικό στίβο, ο υπουργός Πολιτισμού δίνει τη χαριστική βολή στην εγχώρια κινηματογραφία. Δεν έχουμε παρά να τον συγχαρούμε!

To Γραφείο Τύπου